Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Drágábbak a vega ételek mint...

Drágábbak a vega ételek mint a hagyományos? Szeretnék állat mentesen főzni de nagyon dragának tűnnek.

Figyelt kérdés
2023. márc. 11. 07:20
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
28%
Vega ételből sokkal többet kell enni, hogy jóllakj, emiatt bőven rosszabbul jönnél ki anyagilag. Arról nem is beszélve, hogy bármilyen alapvető élelmiszert - így a húst is - elhagyni nagyon egészségtelen.
2023. márc. 11. 13:00
 12/35 anonim ***** válasza:
8%
11-es: nem tudom, honnan szeded az ilyen hülyeségeket, de éppen ellenkezöleg, az állatmentes ételektöl sokkal jobban jól lehet lakni.
2023. márc. 11. 13:59
 13/35 anonim ***** válasza:
82%

Úristen, le merem fogadni, hogy akik szerint drágább, azoknak fogalma sincs hogy kell összeállítani egy vega étrendet. Jó lenne, ha olyanok válaszolnának ide, akik mondjuk tudják is, miről beszélnek. Először is nézz meg egy vegetáriánus ételpiramist, és egy mindenevő ételpiramist, hasonlítsd össze, van csomó ábra a neten.

A legnagyobb különbség, hogy a húsmentes ételpiramisnál a hús helyett gabonákat és hüvelyeseket kell fogyasztani elsősorban, ami árban a töredéke a húsénak. Zöldségeket UGYANOLYAN arányban kéne fogyasztani mindkét táplálkozási formához, csak a mindenevők ezt általában leszarják. A zöldségek magyarán nem pótolják a húst. Fő vega fehérjeforrás tehát a gabonák, hüvelyesek, tojás és tejtermékek, a hús erre cserélődik le.

A magas árak óta én őszintén lekorlátoztam a zöldségfogyasztásomat, jóval kevesebbet eszek, mint azelőtt, olcsó gyökérzöldségeket veszek, káposztát, néha brokkolit vagy padlizsánt, ezekben is nagyon sok vitamin van.

Aki meg azt hiszi, hogy a hús pótolja a zöldségeket, annak nem sok fogalma van a táplálkozásról. Ez visszafelé is igaz, nagyon "bírom" mikor a húsevők szerint a vegák csak salátán élnek, és vega étkezés=zöldség, rettenetes hogy még mindig milyen homály van sok ember fejében.

2023. márc. 11. 14:03
 14/35 anonim ***** válasza:
89%

Végre egy értelmes válasz.

Kiegészítés: ez érvényes a csak növényi étrendre is (a kérdezö a tej-tejtermék-tojást is kizárja).

Amióta nem eszem állati eredetü élelmiszereket, a konyhaköltség kicsit több, mint a fele a korábbinak, természetesen úgy, hogy nem veszek semmiféle müterméket: mühús, mütej, mütojás, stb.

Emellett azzal is vitába szállok, hogy a növényi ételekböl többet kell enni a jóllakáshoz, ebédre egy tányérnyi állatmentes étellel annyira jóllakom, hogy sokszor vacsorára már csak jelképes mennyiséget eszem, mert nem vagyok éhes.

Korábban hagyományos étkezés mellett ebédre sem mindig volt elég egy tányérnyi, sokszor szedtem még, emellett vacsorára legalább ennyit meg kellett ennem, ha nem akartam éjjel éhes lenni.

2023. márc. 11. 14:19
 15/35 anonim ***** válasza:
24%
A száraz babban kb. ugyanakkora arányban van ugyan fehérje, mint a húsban, csakhogy szerintem főtt állapotban a húsban a vízveszteség miatt több, a babban a felszívott víz miatt kevesebb lesz. Tehát lehet minden nap mondjuk 250 g babot enni ugyanennyi csirkemell helyett, csak nem sok másnak marad hely, nem beszélve arról, hogy nem túl változatos. A borsóban még ennyi sincs. Örülnék egy cáfolatnak, szívesen lemondanék a húsról.
2023. márc. 11. 15:44
 16/35 anonim ***** válasza:
100%
Magad is utánajárhatsz, igazán nem nagy dolog, csomó hiteles forrás van, hogyan lehet egy egyszerű vegetáriánus étrendet összeállítani, ami ráadásul még csak nem is vegán. Abba gondolj bele, hogy a például a főnököm indiai, generációk óta egyszerű vegetáriánus családból származik, és él és virul.
2023. márc. 11. 16:26
 17/35 anonim ***** válasza:
100%

15-ös: az embereknek sokkal kevesebb fehérjére van szüksége, mint amit mostanában sokan állítanak, testsúly kg-ra 0,6-0,8 g böven elég.

Ha "csak" a húst akarod kikerülni, tojásban, sajtokban is jelentös mennyiségü fehérje van, nehezebb akkor lesz a dolog, ha minden állati terméket kiiktatsz.

Ha egy vega/vegán étrendet tartasz, nem csak a "bab" fehérjéje számít, hanem az egyéb növényekben lévö is, ezért nem kell csak babot fogyasztani. Meg pl a tésztafélékben is nem kevés fehérje van, amit sokan nem tudnak.

Javaslom, nézz utána a vegán étkezés alapjainak (akkor is, ha nem akarsz vegán lenni, hanem csak egyszerüen a húst/állati eredetü élelmiszereket akarod csökkenteni), az étrend felépítése ugyanúgy müködik.

2023. márc. 11. 16:48
 18/35 anonim ***** válasza:
35%
#17 Számoljunk akkor 0,8 g-mal, ez mondjuk 70 kg esetén 56 g. Egy átlagos zöldségben 10 g szénhidrát mellett van kb. 1 g fehérje, szóval nagyon sokat kell enni azért az 56 g-ért. Vagy tévedek?
2023. márc. 11. 19:30
 19/35 anonim ***** válasza:
100%

Az a lényeg, hogy a hús fehérjetartalmát hüvelyesekkel kell helyettesíteni. 100 g száraz lencsében van 25 g fehérje, sárgaborsó, szárazbab, csicseriborsó hasonló. 100 g csirkecombfilében kb. 20 g fehérje van, tehát hasonló.

És ezen lehet spórolni, mert fél kiló száraz lencse 700 Ft, sárgaborsó 450 Ft, a csirkecombfilé bőven 1000 Ft fölött, de még a csirkeszív is 1000 Ft/kg.

A köret meg, amit ehhez eszel, lehet ugyanaz. Sőt, ha már lencsét meg sárgaborsót eszel, abban van elég rost, tehát a drága zöldségköret helyett nyugodt szívvel választhatsz krumplit vagy tésztát.

Ami drága, azok a helyettesítők. Tehát ha te vegán sajthelyettesítőt, tejhelyettesítőt, tejfölhelyettesítőt, virslihelyettesítőt, meg fogalmam sincs, hogy mihez kapható még helyettesítő, tehát ilyeneket vennél, az drága lesz. Meg az is, ha avokádón és bébispenóton akarsz élni.

2023. márc. 11. 19:55
 20/35 anonim ***** válasza:
100%
Én jó pár éve vegetáriánus vagyok, a férjem nem, de az utóbbi néhány hónapban már ő is inkább csak így étkezik, pont a spórolás végett. Szóval meg lehet oldani olcsóbban, hogy mégis egészséges maradjon. Szerintem.
2023. márc. 11. 23:23
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!