Valaki tud v. mi jó vega recepteket?
Rakott gomba
Hozzávalók: 20 dkg gomba, 4 kemény tojás, 4 kifli, 2 dl tejföl, 1 ek. olaj, 1 hagyma, 1 kk. paprika, nyáron 1 paradicsom, 5 dkg reszelt sajt, kb. 1 dl tej.
Elkészítése: Karikákra vágjuk a kifliket, meglocsoljuk tejjel. Az olajon megpirítjuk a reszelt hagymát, meghintjük a paprikával, nyáron hozzáadjuk a paradicsomot és kevés vízzel 15 percig pároljuk. Ekkor belerakjuk a felszeletelt gombát, megsózzuk és saját levén megpuhítjuk. A kiolajozott tálat a kiflikarikákkal alapozzuk, erre simítjuk a gombapaprikás felét, egy kevés tejfölt, majd ismét kifli, stb. Végül kiflivel zárjuk a rétegezést és meglocsoljuk tejföllel, meghintjük a reszelt sajttal. Szép pirosra sütjük.
Gombapörkölt
Hozzávalók: 1 kg laskagomba, 1 hagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, pirospaprika, 2 tojás, só, liszt.
Elkészítése: A laskagombát megfőzzük és leszűrjük. Pörköltes alapot készítünk hagymából, pirospaprikából. Belevágjuk a paprikát, paradicsomot és belerakjuk a gombát. Megsózzuk, megborsozzuk és „pörköltet gyártunk” belőle. (főzzük, fölengedjük) A nokedlihez sót, lisztet, 2 tojást és vizet összedolgozunk, majd kiszaggatjuk és megfőzzük.
Gombavagdalt párolt káposztával
Hozzávalók: 40 dkg csiperkegomba, kis fej lilakáposzta, 2 hagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 dl vörösbor, 1 zsemle, 3 tojás, 2 ek. cukor, 1 ek. ecet, 4 ek. liszt, őrölt köménymag, zsemlemorzsa, só, bors, olaj.
Elkészítése: A cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vékonyra szeletelt káposztát, hagymát, fokhagymát, ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel, majd felöntjük borral és fedő alatt készre pároljuk, végül megcsepegtetjük ecettel. Tálban összekeverjük a reszelt gombát, a vízbe áztatott zsemlét, a reszelt hagymát és fokhagymát, a tojásokat, a lisztet, majd sózzuk, borsozzuk, gombócokat formálunk belőle, meghempergetjük zsemlemorzsában és forró olajban kisütjük. Az így kapott fasírtot a párolt káposztával tálaljuk
Rizssaláta
Hozzávalók: 15 dkg hosszúszemű rizs, 5 dkg füstölt sajt, 5 dkg mozzarella, 1-1 db zöld és piros húsú kaliforniai paprika, 4 koktélparadicsom, 1 ek. balzsamecet, 1 ek. olívaolaj, só, fehér bors, salátalevél a tálaláshoz.
Elkészítése: Apró kockákra vágjuk a sajtokat. A paprikákat kisebb darabokra vágjuk, a paradicsomokat negyedeljük. A megfőtt, kihűlt rizst ezekkel összeforgatjuk, majd az olívaolajat és a balzsamecetet elkeverjük és a salátára öntjük. A tálat kibéleljük a salátalevelekkel, rákanalazzuk a kész salátát és borssal megszórva tálaljuk.
Egyszerű fetasajtos penne
Hozzávalók: 40 dkg fetasajt, 5 dkg őrölt dió, 1 lilahagyma, 10 szem kapribogyó, chili, fokhagyma, 10 szem olajbogyó, petrezselyemzöld, 1 szál rozmaring, 5 ek. olívaolaj, 1,5 dl főzővíz.
Elkészítése: A főtt tésztát az összes összevalóval egybe dobjuk, amit kell, azt feldaraboljuk, főzővizet és az olívaolajat is ráöntjük és alaposan összekeverjük fűszerezés után. Hőálló tálba tesszük és csak melegítjük a sütőben és nem pedig pirítjuk.
Ravioli
Hozzávalók: 1 cs. gombás tortellini, olaj, vaj, hagyma, fokhagyma, só, tejszín, bors, sajt.
Elkészítése: Serpenyőben melegítünk olajat és vajat, majd a reszelt hagymát, fokhagymát tesszük hozzá. Sózzuk borsozzuk, felöntjük tejszínnel. A tortelliniket aldentére főzzük, majd hozzátesszük a mártáshoz és sajtot reszelünk rá.
Lasagne
Hozzávalók: 60 dkg spenót, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. lasagne tészta; sajtszószhoz: 2 dl tej, 15 dkg fűszeres krémsajt, 3 ek. müzli, 1 csipet szerecsendió, 10 dkg reszelt ementáli sajt.
Elkészítése: Vajon megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a spenótot, amíg a levelek összeesnek. Leszűrjük. Felforrósítjuk a tejet, belekeverjük a müzlit, a krémsajtot és sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tésztalapokat utasítás szerint előkészítjük. Tűzálló tálba rétegezzük a tésztát, a spenótot és a szószt. Megszórjuk a sajttal és a sütőben megsütjük. (canneloni-formába)
Tojásos-padlizsános penne
Hozzávalók: 50 dkg penne, 1 padlizsán, 3 ek. fehérbor, 20 dkg kemény sajt, 2 paradicsom, olívaolaj, só, bors, petrezselyemzöld.
Elkészítése: A tésztát kifőzzük. A padlizsánt apró kockákra vágjuk, majd olajban megpirítjuk. Alaposan megsózzuk, borsozzuk, majd összeforgatjuk a tésztával, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, a fehérbort és összepirítjuk. A szeletelt sajtot és a tojásokat összekeverjük, majd a tésztára öntjük. Mikor a tojás megsült, friss paradicsommal tálaljuk. Adhatunk hozzá sonkát is.
Karfiolpörkölt bundáskenyérrel
Hozzávalók: 1 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 erőspaprika, 2 kk. paprika, 4 paradicsom, 1 fej karfiol, őrölt kömény, olaj, só, tejföl. Bundáskenyérhez: 8 szelet kenyér, 4 szelet sajt, olaj, 3 tojás.
Elkészítése: A karfiolt sós vízben megfőzzük. Kevés olajon megpároljuk a reszelt hagymát és fokhagymát, hozzáadjuk az erőspaprikát, majd sóval, köménnyel és fűszerpaprikával ízesítjük, felöntjük vízzel és fedő alatt puhára pároljuk. Kevés idő után hozzáadjuk a rózsáira szedett karfiolt és a cikkekre szedett paradicsomot, majd készre főzzük. Kevés tejföllel ízesítjük, ha kell 2 szelet kenyér közé tesszük a sajtot, összetűzzük, majd tojásba forgatjuk és olajba kisütjük.
Spenótos gnocci
( Baba-mama)
Hozzávalók: 60 dkg főtt burgonya, 50 dkg friss spenót, 15 dkg reszelt sajt, 20 dkg liszt, 2 tojás, só.
Elkészítése: Összekeverjük a tojást, a főtt burgonyát, a lisztet, ízesítjük sóval, majd hozzáadjuk a vágott spenótleveleket. Az így kapott tésztát alaposan összegyúrjuk, kis nudlikat formázva belőle, forró sós vízben kifőzzük. Végén megszórjuk reszelt sajttal.
Karfiolos-brokkolis
Hozzávalók: ½ kg brokkoli és karfiol, 2 dl tejszín, 1 doboz krémsajt, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, sajt, só.
Elkészítése: A karfiolt és a brokkolit megfőzzük, majd géppel felaprítjuk. Egy edényben összekeverjük a tejszínt, a krémsajtot, sót, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet. Miután ez megvan, hőálló tálba tesszük a zöldségeket, ráöntjük a masszát, majd a sajtot és megsütjük.
Sárgarépa feltét
Hozzávalók: 35 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller, 1 kis fej hagyma, 2 tojás, 10 dkg liszt vagy zsemlemorzsa, só, paprika, 1-1 késhegynyi őrölt kömény és majoranna, 1 csokor vagdalt petrezselyemzöld, sütéshez olaj.
Elkészítése: A zöldségeket lereszeljük. Összedolgozzuk a tojással, petrezselyemzölddel, a többi fűszerrel meg annyi liszttel vagy zsemlemorzsával, hogy jól összeálljon. Megforrósítjuk az olajat és kanállal beleszaggatjuk. Zöldborsó főzelékhez kiváló.
Zöldségpástétom
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 50 dkg répa, 30 dkg kelkáposzta, 7 ek. olaj, 7 tojás, 2 dl tejföl, 2 dl tej, só, 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: 3 ek.olajon vízzel, sóval megpároljuk a rizst. A többi olajban megsütjük a csíkokra vágott zöldséget, megszórjuk petrezselyemzölddel, egy kevés vízzel lére sütjük. Csíkokra vágott káposztát sós vízben megfőzünk, majd az 5 kemény tojást felszeleteljük. A maradék olajjal kikenünk egy tepsit alulra a rizs kerül, fölé a zöldség. A maradék 2 tojást elkeverjük a tejföllel, majd ráöntve megsütjük.
Paradicsomos padlizsán
Hozzávalók: 2 kis padlizsán, 5 dkg liszt, 1 dl olaj, 50 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, só, petrezselyemzöld.
Elkészítése: Fél cm-es darabokra vágjuk a padlizsánt, sózzuk, lisztben megforgatva megsütjük. Az olajon pároljuk a paradicsomot, sózzuk, sűrűre főzzük. A padlizsánra öntjük, tetejére összevágott fokhagyma kerül és vágott petrezselyemzöld.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!