Aki vega, annak nincs semmi problémája a hajával?
Mert én megpróbáltam ezt az állati fehérjétlenséget, de erre vkinek vevő a szervezete, vkinek nem. Hát nekem nem. 3 hónapig megpróbáltam lemondani vagy először csak minimálisra szorítani a fehérjebevitelt, de a 1,5-2 hónap után észrevettem hogy elég sz.r állapotba van a hajam, töredezik, gyenge, aztán a fodrász mondta, hogy ettől lehet.
A kérdésem tehát az hogy nektek(vegáknak)nincs ilyen problémátok, vagy csak én csaptam vaktában a lovak közé??
Nekem is sokkal szebb a hajam, mint bármikor.
Fehérjét pedig a vegák is fogyasztanak, nem is keveset. Csak máshonnan szerezzük be.
Azt viszont megcáfolnám, hogy feltétlenül tudatos tervezést igényel ez az étrend, ugyanis én 9 év alatt még sosem tervezgettem meg, hogy miből-mennyit szeretnék bevinni aznap, és tökéletes a vérképem, vérnyomásom, 1x sem voltam beteg (illetve egyszer volt 1 napos lázam csúnya megfázás miatt:), a hajam, bőröm, körmöm szebb, mint valaha...
Hát a fodrászok ugyan nem agysebészek, de azt megtanítják nekik, hogy mi kell a hajhoz. A fehérje az egyik legfontosabb, hogy egészséges legyen, hiányában töredezik. És sajnos tetszik vagy sem, a leghasznosabb az állati eredetű.
De legalább már tudod mi a probléma nálad, és próbálhatod úgy tervezni az étrended. Fehérje amúgy is sok kell az izmok miatt, próbáld valóban mindél több módon pótolni, esetleg fehérjeturmixot is ihatsz (bár őszintén szólva nem tudom, mennyiben állati eredetű, vagy hogy ilyesmire mennyire adsz). Csak úgy vaktában nem kéne azért, mert lehet hogy évekig semmi bajod, hosszú távon viszont szinte garantált, hogy lesz valami hátulütője a dolognak, jobb nem adni esélyt a dolognak.
A tej a közhiedelemmel ellentétben annyira nem tömény fehérjeforrás.
Ha már tömény állati fehérje, akkor mondanátok a csirkehúst és a tojásfehérjét... :P Abban van is valami.
A hajad kikészülhetett egy csomó mindentől pl:
-egyoldalú táplálkozás miatti vitaminhiány (attól, hogy vega vagy, ne csak mindig sültkrumplit gombával)
-természeti hatás (uszoda, tengervíz, rossz fésű, túl forró hajszárító, hajfesték, hajlakk...)
-hormonális okok
-Túlzásba vitt alkohol, cigi stb. (pl egy intenzív egyhetes fesztivál)
Fehérje forrás:
-Kidney bab
-Szójabab
-Zöldbab
-Csicseriborsó (pl humuszban, falafelben)
-Lencse
-Dió, mandula, pisztácia, mogyoró stb.
-Szezámmag, tökmag, lenmag
-Borsó
-Teljes kiőrlésű gabonák
Szóval tessék hétvégén kimenni a piacra és nem csak a gyorsfagyasztottat meg a zacskósat enni. Te is jobban jársz és a pénztácád is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!