Valaki tud v. mi jó vega recepteket?
Tésztasaláta
Hozzávalók: 50 dkg spirál vagy kagylótészta, 5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 3-4 csemegeuborka, 1 salátauborka, 2 kaliforniai paprika, só, bors, petrezselyem, ketchup, citromlé vagy mustár.
Elkészítése: Összekeverjük a joghurtot (vagy tejfölt) a fűszerekkel, a ketchuppal és a citromlével vagy mustárral. Felkockázzuk az összes hozzávalót, majd belekeverjük a salátaöntetbe és a végén hozzákeverjük a nem túl puhára főtt tésztát is. A salátát pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből.
Álsaláta
Hozzávalók: 4 db paradicsom, 2 db mozzarella sajt, olívaolaj, bazsalikom.
Elkészítése: A sajtot és a paradicsomokat felkarikázzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Bazsalikommal megszórjuk. Színes borssal díszíthetjük.
Mediterrán paradicsomsaláta
Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 2 ek. extra szűz olívaolaj, 10 szem magozott olajbogyó, 2 szem gyöngyhagyma, 2 tk. balzsamecet, só, bors, kevés oregánó, bazsalikom.
Elkészítése: A paradicsomot karikára vágjuk, a hagymát úgyszintén, az olívabogyót szeleteljük, majd egy tálban összekeverjük őket. Sózzuk, borsozzuk, nyakonöntjük a balzsamecettel és az olívával, majd finoman összekeverjük. Tálaláskor megszórhatjuk kevés friss, szárított oregánóval és bazsalikommal.
Francia rakott burgonya
Hozzávalók: 50 dkg főtt burgonya, 20 dkg reszelt sajt, 5 főtt tojás, 2 tojás, 1 padlizsán, 1 cukkíni, 10 dkg vaj, 4 ek. liszt, 4 dl tej, 1 dl tejszín, só, bors, szerecsendió, zsemlemorzsa.
Elkészítése: Egy edényben felolvasztjuk a vajat, megpirítjuk rajta a lisztet, majd felöntjük forró tejjel és tejszínnel, ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, végül hozzáadjuk a tojásokat. Egy tálban összekeverjük a felkarikázott cukkínit, főtt burgonyát, főtt tojást és kockákra vágott padlizsánt. Összeforgatjuk a besamell mártással, majd kivajazott, morzsával megszórt tűzálló tálba halmozzuk. Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és 180°-os sütőben készre sütjük.
Töltött burgonya
Hozzávalók: 8 nagyobb burgonya, 1 hagyma, kevés olaj, 10 dkg gomba, 4 kemény tojás, 1 tejben áztatott zsemle, só, 1 csokor petrezselyemzöld, sütéshez bőven olaj.
Elkészítése: Megtisztítjuk a burgonyákat és közepüket karalábéfúróval kifúrjuk. A kifúrt spirálokat félretesszük, a kivájt burgonyákat megtöltjük a következő töltelékkel: az olajon világosra pirítjuk a reszelt hagymát, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, a finomra vágott petrezselyemzölddel meg sóval ízesítjük és addig pároljuk, míg saját levét el nem főtte. Ekkor hozzáadjuk a villával összetört kemény tojásokat meg a levétől kinyomkodott, áztatott zsemlét. A burgonyákba töltve, bő forró olajban kisütjük a burgonyaforgácsokkal együtt.
Jóasszony módra
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 5 db gyöngyhagyma, 15 dkg kolozsvári szalonna, petrezselyemzöld, só, bors.
Elkészítése: Kockaburgonyát sütünk. A gyöngyhagymát és a kolozsvárit megpirítjuk, hozzáadjuk a burgonyához, sózzuk, borsozzuk és petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Rántott burgonya
Hozzávalók: 8 közepes nagyságú burgonya, 2 tojás, 2 tojássárgája, 2 ek. búzadara, só, 1-1 csokor petrezselyemzöld-snidling, 1 szál zellerzöld, liszt a panírozáshoz, tojás, zsemlemorzsa, sütéshez olaj.
Elkészítése: Áttörjük a főtt burgonyát a tojásokkal meg a sárgákkal, búzadarával és a fűszerekkel. Kis rudakat formázunk belőle, aztán bepanírozzuk és kisütjük.
Spenótos rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 kemény tojás, 15 dkg sajt, 1 cs. mirelit spenót, 5 dl tejföl, fokhagyma, szerecsendió, vaj, zsemlemorzsa, só.
Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, felkarikázzuk a tojásokkal együtt. Kivajazunk egy tűzálló tálat, meghintjük zsemlemorzsával. Az aljára kerül 1 sor krumpli, 1 sor tojás, majd meglocsoljuk tejföllel. Aztán 1 réteg fokhagymás, szerecsendiós spenótpüré jön. Így rétegezzük tovább, a tetejére 1 sor tejföllel meglocsolt burgonya jusson, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal. Forró sütőben megsütjük.
Gombás rizottó
Hozzávalók: 40 dkg vegyes gomba, 5 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 30 dkg rizottó rizs, 15 dkg parmezán, 1 padlizsán, 1,5 dl fehérbor, 6 dl csontlé, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, petrezselyem, bazsalikom, só, bors.
Elkészítése: Vajon megpirítjuk a rizst, ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal és felengedjük borral és húslével. Hagymát olajon megpároljuk, megpirítjuk a kockára vágott padlizsánt és gombát, sózzuk, borsozzuk, fokhagymával és bazsalikommal ízesítjük és így adjuk a rizshez. Hozzáöntjük a tejszínt és felforraljuk. Tálaláskor petrezselymet és parmezánt adunk hozzá.
Gombás kifli
Hozzávalók: ½ kg gomba, olaj, tetszés szerint kifli, nagy csokor petrezselyem, 1 tejföl, 1 natúr joghurt, krémsajt, 2 tojássárga, 2 fehérje, só, bors.
Elkészítése: A kifliket negyedekbe vágjuk és kiszedjük a belsejét. Egy teflonban olajat hevítünk, beletesszük a felkockázott gombát és addig pirítjuk, míg el nem fővi a levét. Ezután a felvágott petrezselyemzöldet beletesszük, megsózzuk. A kifli belét feldaraboljuk és ezt is hozzárakjuk, ezután megsózzuk, megborsozzuk. Elkészítjük a krémet, amihez kell 1 tejföl, 1 joghurt és krémsajt. Két tojássárgáját beletesszük és elkeverjük. Ezután a kiflikbe töltjük a tölteléket, rá a krémet és a maradék tojásfehérjét. Ezután 20 percig sütjük.
Gomba tükörtojással
Hozzávalók: 40 dkg gomba, 1 hagyma, 2 ek. olaj, 4 tojás, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, só, bors, 1 kk. majoranna, 1 babérlevél, 1 ek. ketchup vagy paradicsompüré, tetejére 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítése: Olajon üregesre pároljuk a reszelt hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, cikkekre vágott gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a többi fűszerrel ízesítjük. Fedő alatt puhára pároljuk, majd lapos tűzálló tálra simítjuk. Vizes merőkanállal 4 mélyedést nyomunk bele és mindegyikbe 1-1 tojást ütünk. Meghintjük a reszelt sajttal és a sütőben addig sütjük, míg a fehérje meg nem alvadt. Tálaláskor tetejét finomra vágott petrezselyemzölddel hintjük be.
Gomba tojással
Hozzávalók: 10 tojás, 10 dkg gomba, 8 szelet zsúrkenyér, 5 dkg vaj, 2 ek. olaj, 1 kis fej hagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só.
Elkészítése: Lereszeljük a hagymát és a vajon aranyszínűre sütjük. Hozzáadjuk a gombát, sózzuk és addig pároljuk, míg a levét el nem főtte. Összekeverjük 2 nyers tojással és kocsonyásra sütjük. Közben az olajon megpirítjuk a kenyérszeleteket és a gombás tojással megkenve, koszorú alakban forró tálra fektetjük. A többi tojásból a visszamaradt olajon sóval ízesített rántottát készítünk, a tál közepére halmozzuk és a tetejét összevagdalt petrezselyemzölddel hintjük meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!