A vegán étrend anyagilag mennyire megterhelő?
Csoró egyetemista vagyok, a Z-generáció tagja. Állatira befolyásol, hogy a média ennyire nyomatja a vegánságot és azt, hogy ez milyen jó testileg lelkileg.
Emiatt eljátszottam párszor, hogy áttérnék teljesértékű növényi étrendre.
Aki ezt csinálja mennyire volt neki pénzügyileg megterhelő? Vannak jó szakácskönyvek, könyvek a kezdéshez?
Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat.
Nem azért gondolkoztam el a vegán étrenden, mert a média ezt mondja (nem mondja), hanem mert sokfelé látom, sokat hallottam/olvastam róla és megtetszett. Az ismerősi körömben is több vegán lett, és ez külön motivál.
Mivel egyetemistaként nem vet fel a pénz, viszont teljes értékű dolgokat eszem arra gondoltam a húson talán tudnék spórolni. Nem nagyon kìvánom amúgy sem.
Egyenlőre megmaradok a tojásnál szerintem, de igyekszem sok zöldséget fogyasztani és minnél inkább vegán módon étkezni.
Semmi szükség szójaszószra, creme vegara, vastablettára meg főleg nem. Ezek pont annyira nem részei egy normál növényi étrendnek, mint a szejtán. A zöldségekkel is jól lehet gazdálkodni, ha idényzöldségeket vásárolunk. Ha valaki télen vesz cukkinit, meg minden nap avokádót eszik, az persze hogy drága lesz.
Az egész csak nézőpont kérdése, hogy melyik az olcsóbb és melyik a drágább. Ha most ócska, senkinek sem ajánlott felvágottakon meg szalámikon élsz, meg veszed mellé a legolcsóbb tejeket, sajtokat, akkor lehet hogy drágább a növényi étrend (bár szerintem még így se). De szerinted egészségügyileg egy lapon lehet őket említeni? Azokban az ócska szalámikban kitudja miket beletesznek, és eladják párszáz forintos kilónkénti áron. Ez olcsó, de ha utánanéznél mit eszel meg ilyenkor, sírva dobnád a szemétbe. Viszont ha rendszeresen jó minőségű marha, birka vagy talán szarvashúst akarnál enni, akkor fel sem merülne benned hogy a növényi étrend drágább. Én hetente kb 5000 forintot költök magamnak a konyhára, és ebben van rendszeresen kesudió, kicsit ritkábban pisztácia, gyümölcsök egészben és aszalt formában, hüvelyesek, olajos magvak, na meg persze a gabonák, a kenyeret hetente csinálom magamnak. Apámék meg a télen levágtak pár disznót, abból attak el, meg persze maradt is nekik. Ők ez mellé még veszik a dolgaiket, de azok a disznók se voltak olcsóak, azt is bele kell számolni. Na meg persze azt is vegyük figyelembe, hogy nem épp a legjobb minőségűek voltak, olcsón jutottak hozzájuk. Én már mondtam nekik hogy nem kellene rendszeresen ezt enni, húst hússal, de sajnos mintha a falnak beszélnék. Az ő dolguk. Kicsit eltértem a tárgytól, de összességében kijelenthetem, hogy nem drágább a nöbényi étrend, ha nem a vegán pótlásokat akarsz rendszeresen enni (amik szintén nem valami egészségesek a tartósítószerek meg adalékok miatt).
Azt még megkérdezném nem kötözködés végett, hogy melyik médiában láttad hogy nyomatják a vegán vagy növényi étrendet? Én sehol sem találkoztam még vele, sőt inkább azt vettem észre, hogy akiknek részvényeik vannak a hús, tej de legfőképp a gyógyszeriparban, azok soha a büdös életbe nem fogják beismerni, hogy a növényi étrend ezerszer egészségesebb, mert akkor oda a hasznuk, nem fogják maguk alatt vágni a fát.
Nagyon igaza van a 26-osnak. Annyi kiegészítés, hogy ha egész életedben a szar minőségű állati ételeket eszed, akkor igen nagy eséllyel fogsz megbetegedni. Persze ez bármilyen minőségű vegyes étrend mellett esélyesebb, mint a teljesértékű növényi étrendet követve. Ha meg évtizedeken át szedni kell a gyógyszert a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, meg a jó ég tudja még milyen sok mindenre, akkor az sem lesz olcsó mulatság. Csak ezt valamiért nem kalkulálja bele senki.
Azt én sem értem, hol van nyomtatva a vegánság, főleg a teljesértékű növényi étrend. Éppen azt tapasztalom, hogy gyakorlatilag egy szitokszó lett a vegán, kb a melegeknél is jobban megvetik őket sokszor. Pedig egyiket sem kellene.
Ezt a videót ismered? https://www.youtube.com/watch?v=BgBX3Ka02c8
Egyébként nőknél is 15 mg az általánosan mondott mennyiség. Kalciummal sem kellene, hogy baj legyen. Azt nem tudom, hogy a 85 % használja e, de egy TÉNÉ-t követő vegán biztos nem, vagy csak minimálisan. Igen, csomó receptben szerepelnek ezek, csomóban meg nem. Azt ajánlom, hogy lépj be a Teljesértékű növényi étrend fb csoportba és nézz utána miket írnak a vasról és a kalciumról. Van egy TÉNÉ-olajmentes receptek csoport is, ott biztos találsz olyan recepteket is, amelyikben nincsenek ilyen drága kiegészítők. :)
Az, hogy sokat költesz kajára nekem elég furcsa. Mik azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyek szerinted drágák?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!