Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » A vegán étrend anyagilag...

A vegán étrend anyagilag mennyire megterhelő?

Figyelt kérdés

Csoró egyetemista vagyok, a Z-generáció tagja. Állatira befolyásol, hogy a média ennyire nyomatja a vegánságot és azt, hogy ez milyen jó testileg lelkileg.

Emiatt eljátszottam párszor, hogy áttérnék teljesértékű növényi étrendre.

Aki ezt csinálja mennyire volt neki pénzügyileg megterhelő? Vannak jó szakácskönyvek, könyvek a kezdéshez?

2021. máj. 1. 22:33
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
70%
2021. máj. 2. 16:49
 22/39 A kérdező kommentje:

Mindenkinek nagyon köszönöm a válaszokat.

Nem azért gondolkoztam el a vegán étrenden, mert a média ezt mondja (nem mondja), hanem mert sokfelé látom, sokat hallottam/olvastam róla és megtetszett. Az ismerősi körömben is több vegán lett, és ez külön motivál.

Mivel egyetemistaként nem vet fel a pénz, viszont teljes értékű dolgokat eszem arra gondoltam a húson talán tudnék spórolni. Nem nagyon kìvánom amúgy sem.

Egyenlőre megmaradok a tojásnál szerintem, de igyekszem sok zöldséget fogyasztani és minnél inkább vegán módon étkezni.

2021. máj. 2. 20:16
 23/39 anonim ***** válasza:
21%
Én azt mondom nem túl olcsó, kb ugyanannyiba kerül növényi étrenden élni, mint vegyesen, mert ami pénz megmarad a hús/felvágott/stb árából, azt másra fogod költeni, pl szójaszószra, b12 vitaminra, dr. oetker creme vegára, nőként vastablettára, és a zöldség árak is az egekben vannak, márpedig ha a TÉNÉ szerint szeretnél élni, nagyon sok zöldséget kéne enned, és azt is változatosan. A száraz élelmiszert mi felhalmozzuk, tele a kamra hüvelyesekkel, tésztafélékkel, gabonafélékkel, de sokféle konzervünk is van, így ha vásárolunk, akkor nagyobb részt csak zöldséget, és növényi tejeket veszünk. Az olajos magok drágák, de naponta csak nagyon kevés kell belőlük. Ajánlom kezdetben a cronometer alkalmazást, írjál be mindent amit megettél, és látni fogod aznap sikerült-e bevinned a megfelelő vitamin/ásványianyag mennyiséget, ez segít kezdetben, hogy beletanulj, hogyan kell helyesen növényi étrenden élni, így tuti nem lősz mellé. Ha gluténmentesen is étkezel, sok értékes tápanyag kiesik a gabonák miatt, nagyon könnyű elronatni a növényi étrendet. Nem csak attól leszel egészséges, ha nem viszel be húst, és állati zsírokat, hanem bizony meg kell dolgozni azért, hogy mindent sikerüljön bevinni. Nem olyan egyszerű kezdetben, de belejössz hamar, és nagyon megéri majd a belefeccölt energia, és tudás ami mögötted lesz.
2021. máj. 2. 20:23
 24/39 anonim ***** válasza:
73%

Semmi szükség szójaszószra, creme vegara, vastablettára meg főleg nem. Ezek pont annyira nem részei egy normál növényi étrendnek, mint a szejtán. A zöldségekkel is jól lehet gazdálkodni, ha idényzöldségeket vásárolunk. Ha valaki télen vesz cukkinit, meg minden nap avokádót eszik, az persze hogy drága lesz.

2021. máj. 2. 21:43
 25/39 anonim ***** válasza:
67%
Olcsóbb, mint a vegyes étrend. Már 2 éve nem eszek húst, múltkor kíváncsiságból megnéztem a boltban hogy mennyibe kerül, majdnem elájultam, mintha aranyból lenne....
2021. máj. 3. 11:41
 26/39 anonim ***** válasza:
91%

Az egész csak nézőpont kérdése, hogy melyik az olcsóbb és melyik a drágább. Ha most ócska, senkinek sem ajánlott felvágottakon meg szalámikon élsz, meg veszed mellé a legolcsóbb tejeket, sajtokat, akkor lehet hogy drágább a növényi étrend (bár szerintem még így se). De szerinted egészségügyileg egy lapon lehet őket említeni? Azokban az ócska szalámikban kitudja miket beletesznek, és eladják párszáz forintos kilónkénti áron. Ez olcsó, de ha utánanéznél mit eszel meg ilyenkor, sírva dobnád a szemétbe. Viszont ha rendszeresen jó minőségű marha, birka vagy talán szarvashúst akarnál enni, akkor fel sem merülne benned hogy a növényi étrend drágább. Én hetente kb 5000 forintot költök magamnak a konyhára, és ebben van rendszeresen kesudió, kicsit ritkábban pisztácia, gyümölcsök egészben és aszalt formában, hüvelyesek, olajos magvak, na meg persze a gabonák, a kenyeret hetente csinálom magamnak. Apámék meg a télen levágtak pár disznót, abból attak el, meg persze maradt is nekik. Ők ez mellé még veszik a dolgaiket, de azok a disznók se voltak olcsóak, azt is bele kell számolni. Na meg persze azt is vegyük figyelembe, hogy nem épp a legjobb minőségűek voltak, olcsón jutottak hozzájuk. Én már mondtam nekik hogy nem kellene rendszeresen ezt enni, húst hússal, de sajnos mintha a falnak beszélnék. Az ő dolguk. Kicsit eltértem a tárgytól, de összességében kijelenthetem, hogy nem drágább a nöbényi étrend, ha nem a vegán pótlásokat akarsz rendszeresen enni (amik szintén nem valami egészségesek a tartósítószerek meg adalékok miatt).

Azt még megkérdezném nem kötözködés végett, hogy melyik médiában láttad hogy nyomatják a vegán vagy növényi étrendet? Én sehol sem találkoztam még vele, sőt inkább azt vettem észre, hogy akiknek részvényeik vannak a hús, tej de legfőképp a gyógyszeriparban, azok soha a büdös életbe nem fogják beismerni, hogy a növényi étrend ezerszer egészségesebb, mert akkor oda a hasznuk, nem fogják maguk alatt vágni a fát.

2021. máj. 3. 13:19
 27/39 anonim ***** válasza:
78%

Nagyon igaza van a 26-osnak. Annyi kiegészítés, hogy ha egész életedben a szar minőségű állati ételeket eszed, akkor igen nagy eséllyel fogsz megbetegedni. Persze ez bármilyen minőségű vegyes étrend mellett esélyesebb, mint a teljesértékű növényi étrendet követve. Ha meg évtizedeken át szedni kell a gyógyszert a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, meg a jó ég tudja még milyen sok mindenre, akkor az sem lesz olcsó mulatság. Csak ezt valamiért nem kalkulálja bele senki.

Azt én sem értem, hol van nyomtatva a vegánság, főleg a teljesértékű növényi étrend. Éppen azt tapasztalom, hogy gyakorlatilag egy szitokszó lett a vegán, kb a melegeknél is jobban megvetik őket sokszor. Pedig egyiket sem kellene.

2021. máj. 3. 13:47
 28/39 anonim ***** válasza:
18%
#24 hát én lassan 4 éves növényi étrendes tapasztalattal a hátam mögött, és változatos étkezésssl (a tőlem telhető legváltozatosabb étkezés, nagyon sokat költök zöldségekre, gyümölcsökre, kajára) szóval még így sem tudom bevinni sokszor a nőknek mondott napi 18 mg vasat! A férfiaknak mondott 8mg-ot simán beviszem. De pl a kálcium bevitellel is küzdök, pedig kálciummal dúsított szójatejet iszom. A creme vegába meg a szójaszószba bele lehet kötni, de valljuk be hogy ha nem is mindenki, de a 85% használja ezeket. Elég pár vegán receptet megnézni, tele van szójaszósszal, misó pasztával, kesu tejföllel, sörélesztő pelyhekkel, ami szintén egy vagyon.
2021. máj. 3. 14:09
 29/39 anonim ***** válasza:
72%

Ezt a videót ismered? https://www.youtube.com/watch?v=BgBX3Ka02c8

Egyébként nőknél is 15 mg az általánosan mondott mennyiség. Kalciummal sem kellene, hogy baj legyen. Azt nem tudom, hogy a 85 % használja e, de egy TÉNÉ-t követő vegán biztos nem, vagy csak minimálisan. Igen, csomó receptben szerepelnek ezek, csomóban meg nem. Azt ajánlom, hogy lépj be a Teljesértékű növényi étrend fb csoportba és nézz utána miket írnak a vasról és a kalciumról. Van egy TÉNÉ-olajmentes receptek csoport is, ott biztos találsz olyan recepteket is, amelyikben nincsenek ilyen drága kiegészítők. :)

Az, hogy sokat költesz kajára nekem elég furcsa. Mik azok a zöldségek, gyümölcsök, amelyek szerinted drágák?

2021. máj. 3. 14:29
 30/39 anonim ***** válasza:
56%
15 mg vasról még nem hallottam, de mindegy, ezt tegyük félre. Vegánblog.hu-n pl Ákosék TÉNÉ-s recepteket osztanak meg, e szerint élnek, nem most kezdték, csomó kesut, misó pasztát, sörélesztő pelyhet, meg gluténmentes szójaszószt fogyasztanak, nem tudom pl a misó paszta miért ne lenne teljes értékű, vagy a sörélesztő? Nem tudom te használod-e a cronometert, és úgy írod, hogy te be tudsz vinni mindent játszi könnyedséggel(legalább is ezt sugallod), vagy csak úgy feltételezgeted? Nme azt mondom, hogy lehetetlen, csak hogy nehéz, és nagyon oda kell figyelni, gyakorlott vegánoknak is. Sokat olvastam a kálciumról és vasról, hidd el nagyon igyekszem, hogy bevigyem ezeket. Még én is tanulok, biztos jobban kell csinálnom, nem leszólni akarom a növényi étrendet, de azt mondom nagyon érteni kell hozzá, mert különben többet ártasz vele. Milyen zöldségek, gyümölcsök drágák? Ezt így nem mondtam egy az, de ha jó minőségű árut akarsz venni, változatosan étkezni mindenféle zöldségből, gyümölcsből, és a TÉNÉ szerinti zöldség-gyümölcs adagot megeszed egy nap (ami elég sok), akkor az nem olcsó, legalábbis itthoni árakkal. Na most ez nekünk pl nem probléma, de ne tegyünk már úgy, mintha kolbászból lenne a kerítés növényi étrenden. Amúgy nézd meg a leveles zöldek kilós árát pl, napi 150 grammot kellene ezekből enni minimum, ami heti 1050 gramm, ha a Tescóban veszed a bébi spenótot, akkor csak ez heti 3700 Ft, de a Spárban több mint 4000 Ft kilója. Nagyon drága lett itthon az élelmiszer, ha egészségesen akarsz enni, és finomakat, akkor egyáltalán nem olcsóbb mint a vegyes étrend, mondom kb ugyanannyi.
2021. máj. 3. 16:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!