Szerintetek régebben volt anyagilag kevésbé megterhelő az építkezés vagy inkább mostanában?
85ben, legjobb haverom kőműves volt, nagybátyám ács, én asztalos...
Tervekre már nem emlékszem, de nem volt egy jelentős költség, az alapanyagokat ismerősökön keresztül, kéz alatt megszereztük,a teljes 2szintes ház + a 200négyzetméteres műhely a ház mögé, kb 400.000ft lehetett, ami akkoriban kb 2 éves sporolt penzem volt, de az átlaghoz mérten vállalkozóként mocsok jól kerestem akkoriban, székesfehérvári garzon bútorgyárnak dolgoztam be.
Attól függ,kinek mekkora bukszája .
Mindent ez határoz meg .
Lényegesen olcsóbban lehetett építkezni, mert nem kellett ennyi jogszabálynak megfelelni.
Ráadásul vidéken mindenki kalákában építkezett, azaz segítettek egymásnak.
Utána meg visszasegítették szintén ingyen, amikor a másikójuk építkezett.
60-70 években még nagyban működött a kaláka...
Szüleim háza is így épült, 0 hitel, szinte minden szívességből épült...
Pl teljes tetőszerkezet összes gerendája akác gerendából van, hogy hogy nem, pont a szomszédban van egy akácos... környéken minden 60-80közt épült ház tetőszerkezete abból az akácosból lett...
Vályogtéglát ott vetették a kertben, egyedül a nyílászárókat kellett kifizetni a helyi asztalosnak. Hozzáteszem akkoriban ők sem dolgoztak aranyáron.
Vízvezeték még hírből sem volt a faluban, minden kútról működött, villanyszerelés sem volt egy nagy dolog, mert 16A még bőven kielégítette mindenki minden igényét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!