A vegán étrend anyagilag mennyire megterhelő?
Csoró egyetemista vagyok, a Z-generáció tagja. Állatira befolyásol, hogy a média ennyire nyomatja a vegánságot és azt, hogy ez milyen jó testileg lelkileg.
Emiatt eljátszottam párszor, hogy áttérnék teljesértékű növényi étrendre.
Aki ezt csinálja mennyire volt neki pénzügyileg megterhelő? Vannak jó szakácskönyvek, könyvek a kezdéshez?
Alapvetően az egészséges, kiegyensúlyozott, változatos étkezés egy vagyonba kerül. Lassan havonta emelnek mindennek az árán, tavaly óta iszonyatos mértékben drágultak az élelmiszerek.
De végülis már szinte mindegy, mit veszel, minden nagyon sokba kerül...
Vegán,meg bió élelmiszereket már csak valamelyik esőerdő mélyén lehetne megtermelni .
Naponta megeszel egy csicseriborsó,konzervet és be éred ennyivel akkor nem olyan drága .
Az az általános nézet, hogy a vegán étrend drága, főként a készételeknek és az eredetire hasonlítani próbáló helyettesítőknek köszönhető. A boltban kapható növényi tej, növényi sajt, vegán tejföl és társaik valóban nagyon drágák a tehéntejből készültekhez viszonyítva. A húst utánzó készételekre is igaz ez. Ezek a teljes értékű növényi étrenddel kizárhatók, hiszen ott a feldolgozott élelmiszerek kerülendők.
Nagyon sokat tudsz spórolni azzal is, ha zöldségekből a helyi, szezonálisakat választod. Télen is lehet változatosan enni, krumplit, répát, zellert, céklát, édesburgonyát, hagymákat, káposztaféléket, sütőtököt, és még hosszan sorolhatnánk. A télen aranyáron vett eper, és a messziről szállított egzotikus gyümölcsök valóban nem olcsók. Ha ilyesmire vágysz, válaszd a fagyasztottat, hiszen ezek gyakran olcsóbbak, mint a friss.
Sok múlik azon, hogy mennyire tudsz előre tervezni, és mennyi időd van főzni. A szárazon vett hüvelyesek a növényi étrend egyik legjelentősebb és legolcsóbb tápanyag forrását képezik, de ezeket áztatni kell, majd hosszabban főzni. Számtalan boltban kapható kész termék (hummusz, szejtán, padlizsánkrém, növényi tej, puding, sajt, édesség, stb.) sokkal olcsóbban elkészíthető otthon, egészségesebb verzióban.
A teljes értékű növényi étrendben a legdrágábbak az olajos magvak. Ezeket mindenképpen ajánlott fogyasztani, de tudsz rajta spórolni, ha akciók alkalmával nagyobb mennyiséget veszel. Nem muszáj mindenbe kesudiót tenni, vannak olcsóbb magvak is, például napraforgó, lenmag.
Ha a spórolás a cél, érdemes mindent felhasználnod, amit csak lehet. Például a maradék rizsből készíthetsz fasírtgolyót, a zöldségek fás tönkjét és héját tedd félre és főzz belőle alaplevet, a kevésbé friss zöldségekből szendvicskrémeket, stb. Mielőtt kidobnál valamit, mindig gondold át, hogy mire lehetne felhasználni.
Amióta vegán étrenden vagyok, kb. fele annyit költök élelmiszerekre, mint korábban.
Viszont nem veszek semmiféle kész terméket, csak nyers alapanyagokat és ezekből készítek magamnak ételeket.
Ha nem extra különlegesséket veszel, hanem idényzöldségeket, akkor jóval olcsóbb, mint a mindenevő étrend.
Általában megtervezem a heti étrendet, ehhez vásárlok és úgy eszem a rendelkezésre álló élelmiszerekből, hogy ne dobjak ki semmit. A legtöbb maradékot nagyon jól fel lehet használni, pazarlás lenne kidobni.
Lépj be a Teljesértékű növényi étrend csoportba. Egyébként egyáltalán nem drága, sőt, aki okos, annak olcsóbb, mint a vegyes étrend.
Az ilyen "kell a hús is a szervezetnek" kommentekre ne hallgass, beböfögik mindehová, de hogy pontosan mi is olyan esszenciális a húsban, azt ők sem tudják. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!