A vegetáriánusok és a vegánok között mennyire vannak elhízottak és kövérek?
Mert ugye az, hogy valaki húst nem eszik, még nem jelenti azt automatikusan, hogy ténylegesen egészségesen táplálkozik. (Pláne, ha nem isz egészségi, hanem elvi alapon kerüli a húst, mert például állatbarát.) Ehet például édességet vagy nagy cukortartalmú gyümölcsöt, ihat magas kalóriatartalmú italt.
Mennyire jellemző náluk a hízás?
Azért mert a Nők Lapja ezt írta? :D Mutass már erre valami forrást. Ez a nagyképű "bocs de erről nem vitázok" szöveg többnyire olyanok szájából szokott elhangzani, akik nem túl kompetensek a témában és azért nem akarnak róla vitázni.
Érdekes látni, hogy mennyien belekezdenrk a vegán étrendbe és az elején túl tolják a kenyeret, krumplit, gabonaféléket lisztes ételeket és meghìznak...
Szerintem elég egyértelmű, hogy ha növényi alapú étrend, akkor csakis a Teljes Értékű változat jöhet szóba. Ezért kampányolnak a vegán doktorok is.
Én alapvetően ilyen módon étkezem. A legpowerfull-abb tanács amit valaha kaptam fogyókúrához az volt hogy egyél minnél több zöldséget (nem csak keményítőseket) és ez tényleg bevált. Elkezdtem nagyon durván sok zöldséget enni minden étkezéssel, most pedig már eljutottam arra szintre, hogy szinte csak ezeket eszem. A tojást azért megtartottam. Viszont pl. gabonaféléktről, álgabonáról, lisztes ételekről, tésztáról, kenyérről lemondtam a glutén miatt és jelenlegi szénhidrát forrásomat a krumpli jelenti.
Szerintem aki húsevőként se tudott egészségesen élni, az nem fog vegánkent és vegetáriánuskent se. Vegánként még kevesebb lehetőség van rosszul enni, de azért ott is megvannak az édességek.
Személyes tapasztalatom az, hogy én sportoló vegánként hiába tolom ezerrel az édességet, meg a hummuszt kenyérrel, nem hízom. De azt hiszem ez csak a sportolókra lehet igaz.
Mivel a vegán/vega étrend alapvetően kiszorìt étel-csoportokat, ìgy valamennyire leszűkìti az ehető-élelmiszerek körét.
Szerintem ez több tényezős dolog, nem lehet csak úgy rámondani valamire, hogy mert vega/vegán jobb.
Alkalmasabb lenne ezt a feldolgozott/feldolgozatlan élelmiszerek tükrében vizsgálni. Ha valaki javarészt feldolgozatlan élemiszereket eszik, mint amire pl. a TÉNÉ is buzdìt, akkor elég jól lehet fogyni. De ez igaz pl. a paleo-ra is. Amiben a TÉNÉ jobb talán, az az, hogy alapvetően alacsonyabb kalóriasűrűségű ételekre épül, az olajok használatát sem támogatja, ìgy hatékonyabb lehet a testsúly csökkentésében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!