Vegánok! Ti a horgászatot elítélitek?
a növényeknek nincs központi idegrendszerük, ergo nem tudnak érezni úgy, mint a központi idegrendszerrel rendelkező organizmusok. amit a tudósok érzésnek mondanak, az gyakorlatilag az, hogy bizonyos stresszhelyzetekben bizonyos kémiai anyagokat termelnek. ismerősöm pl ebből írta a szakdogáját, uborka növényeket vizsgált hogy mennyi hormont (növényi hormont, aminek köze sincs az állatihoz) termel szárazságstressz hatására. ez a nagy "érzés".
amúgy hogy a kérdésre is válaszoljak: akik etikai okokból vegánok, azok valószínűleg elítélik. akik egészségügyi okokból vegánok, azok vagy igen vagy nem.
#41 Értem :)
#42 Na már meg mi lesz akkor? A vegetarianizmus kategóriát volt felesleges megcsinálni, mert olyan beteg embereket csinált mint amilyen te is vagy. De ne aggódjatok, első és utolsó kérdésem volt itt a bolondok tárházában.
Lehet te igy horgaszol de akit csak ismerek horgasz pont a diszperzites szinten van. Sot az egesz horgasz egyesulet. Pedig megyek szekhely vagyunk.
Amit te vagy nagyon keves ember csinalna vegig, sok ember pont azert horgaszik mert "olcso" megoldas hushoz jutni.
#45 Persze, nekem is sok ismerősöm van aki ezért csinálja. Testvéremnek évek óta etetett helye van stéggel egy csatornán. Bármikor kimegy, biztos, hogy hallal tér haza és csakis élelemszerzés céljából horgászik.
Csak tudod éves jegy 30 ezer körül van már majdnem mindenhova (de hallottam már 50-60-70 ezerről is) és nekem nincs annyi szabadidőm, hogy vad vizekre lejárjak folyamatosan etetni, stéget építeni. Egyszerűen nem érné meg. Így maradt az állóvizi sporthorgászat. Folyó vízre ősszel járok pergetni.
Egyébként meg minden magán kézben lévő tavon tilos 4-5 kg fölötti pontyot/amúrt hazavinni. Tehát aki ilyen helyre jön, megse nagyon teheti, hogy ne sport horgásszon.
Nézd, én megeszem a halat. Sőt, a férjem is horgászott. Főleg alpesi tavakban, pisztrángra. És hazahozta, és én örültem neki. Nem dobta vissza, csak ha méreten aluli volt.
De ez a "sporthorgászat" kifejezés nálam is kiveri a biztosítékot. Mert mitől sport az, ha a túlsó oldalon egy olyan élőlény van, aki nem kér belőled?
Értem :)
Furcsa egyébként, még mielőtt kiírtam a kérdést, pontosan azt hittem, hogy az élelemszerzés céljából való horgászatot ítélik el. A sporthorgászatra mondják azt, hogy teljesen rendben van.
Egyébként lehet azt gondoljátok, hogy ettől én állatutáló vagyok, de érdekes módon a sporthorgászok között rengeteg állatbarát tag van. Én is közéjük tartozom, habár attól függetlenül egy embert még mindig elkülönítek egy állattól. Én nem szoktam megpuszilni a halat sem visszaeresztés előtt, de sokak megteszik.
De ismerek olyat is aki kijött egy bojlis tóra horgászni mondván mekkora sport horgász. Ugyebár bojlis tavakról tilos általában halat elhozni. Nem volt ez itt sem másképp. Mindegy, a pali kifogott egy 15kilós amúrt és sajnálta visszadobni, belegyömöszölte a bot tartó zsákba és úgy vitte ki. Bár ezek szerint a többség úgy néz ki jobban pártolja ezt mint a visszaeresztést. :D
Egyébként azt se értem, mi abban a sport, hogy ülsz a parton, sörözöl, és várod, hogy a horogra akadjon egy szerencsétlen hal.
Honnan tudod, hogy nem lesz bajuk hosszútávon, miután visszaengedted? Talán utánaúszol, és rendszeresen megfigyeled a korábban kifogott halat, hogy még mindig jól van-e?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!