Vegánok! Ti a horgászatot elítélitek?
Miért ölnék meg az állatot?
Aki ért a horgászathoz kicsit is az ki tud fárasztani úgy egy halat, hogy kutya baja ne essen. Ha pedig keletkezik is egy kis seb, ott van rá a szájfertőtlenítő spray amit ma már kötelező használni magánkézben lévő tavakon.
De még mindig nem értem, hogy miért lenne ez állatkínzás.
Ma már többről szól a horgászat mint, hogy előveszel egy zsebpecát, rákötsz egy 3-as horgot, raksz rá egy gilisztát aztán amit ki fogsz, beleb**zod a diszperzites vödörbe.
Egyre több ember állatbarátabb és korszerűbb technológiát használ a halfogásra amivel megkíméled a halat. Például tilos szakállas horgot használni, gereblyézni, kötelező pontymatract használni, szájfertőtlenítőt használni, a merítőszák állapota is megvan szabva. Rengeteg korlátozással védik ma már a halakat. Persze tudom, hogy sokan tojnak rá egy nagyot hiszen a "szabály azért van, hogy megszegjük" elven élnek, ráadásul vad vizeken nehezebb is betartatni mindezeket, de ha lebukik valaki akkor súlyos büntetést kap. Ha magánkézben lévő tavon szegi meg a szabályt akkor kitiltják a területről, de ha vad vizen kapják el akkor az engedély is bevonásra kerül + súlyos pénzbírság.
Én egyszer annyit követtem el, hogy a fogási naplóba, elfelejtettem bejelölni, hogy horgászni vagyok, kijött a halőr, és 8 hónapra elvette engedélyt + 30 ezer
Azt csinálja az állat, amit akar? Nem? Kellemes ez neki? Nem? Sérül közben? Szeret a levegőn lenni? Jót tesz az neki? Nem árt neki a levegő? Te jól érzed magad, ha valaki a víz alá nyom?
Ezeket a kérdéseket figyelembe vetted?
Vegánok ennél kevesebbért is vérre mennek. Ne félj!
Én mint vegán, nem azt gondolom, hogy "juj ne fogd ki a halat mert az fáj neki!!". Inkább azzal van a bajom, amikor egy halászhajóval felhúzzák a hálót és sok száz hal egy kis helyre összetömörülve vergődik az életéért.
A tejjel és a tojással is úgy vagyok, hogy elvi és etikai alapon nem eszem, és elítélem az állatok iparosított és szörnyű körülmények közt tartását, de ha a Mari néni a falu végén tart pár tyúkot és annak eszi a tojását, vagy megfeji néha a Gizi nevű tehenét, annyit mondok, egészségére!
Visszatérve a horgászatra, ha most valaki azt mondaná, menjek el vele horgászni, elmennék. Persze egyből elengedném a kifogott halat.
"Azt csinál az állat, amit akar?"
Hát nem köteleztem rá, hogy szívja be a horgom, ergó szabad akaratból tette.
"Kellemes ez neki?" Azt honnan tudod, hogy fáj neki? Ha jól akad, nem érez semmit. Bár ez már biológiai kérdés inkább. De azt gondolom, hogy a szájánál nincs annyi érzékelőreceptor mint a teste többi részénél.
"Sérül közben?"
Ha megfelelő a szereléked és a fárasztási technikád is jó akkor nem. Itt jön az, hogy tudni kell bánni a horgászbottal.
"Szeret a levegőn lenni?"
Nem, de én speciel arra törekedem, hogy a lehető legkevesebb időt töltse a parton, gyors szákolás, folyamatosan történő vízzel locsolás, kíméletes visszaengedés. Minden felfogás kérdése.
"Jót tesz az neki?" Mértékletességtől kutya baja sem lesz, mint ahogy neked sem ha x időre a víz alá buksz.
"Nem árt neki a levegő?"
Annyi nem.
"Te jól érzed magad ha valaki a víz alá nyom?"
Gondolom az ide kommentelők többsége a válaszokból ítélve megtette a volna :D Egyébként nekem sem lesz tőle bajom hacsak nem a megfojtás a cél :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!