Át lehet úgy térni vegán táplálkozásra hogy valaki sajt függő?
Jelenleg vegetáriánus vagyok. Olvastam több helyről hogy mennyire jó a vegán táplálkozás, mind egészségre, mind környezetvédelmi okból, meg az állattenyésztés elleni cselekedett lenne ez a filozófia.
Viszont sajt függő vagyok, imádom a sajtot, olasz sajtok, francia kék sajtok, imádom őket, annyira jó a textúrájuk, ízük, minden...
At lehet, esetleg ugy hogy fokozatosan eszel kevesebbet, talan ugy konnyebb ha egybol nem tudod letenni.
Viszont egy biztos, a sajtok egeszsegre gyakorolt hatasa nem valami jo, tele vannak allati telitett zsirokkal amik nem egeszsegesek.
"Gondolok itt a mediterrán vidékre franciákra olaszokra, Szicíliában, spanyolokra. Ezek mind mind nagyon sok sajtot esznek parmezán, camembert és ezek pont zsíros sajtok és legtovább szinte ott élnek az emberek."
Igen ám, csak nem a sajtok miatt, hanem a mediterrán diéta általánosságban több friss zöldséget, gyümölcsöt, könnyedebb ételeket és történetesen disznózsír-szalonna helyett pl. olivaolajat tartalmazó jellege miatt.
A keménysajtokban lévő zsír nagyon sokszor hasonlóan viselkedik, mint a halott állatokból nyert zsír, de mivel nem esznek azért ebből (sem) túlzottan sokat azon a vidéken, ezért az étrendben az összhatása mégsem olyan perdöntő.
de mivel nem esznek azért ebből (sem) túlzottan sokat azon a vidéken, ezért az étrendben az összhatása mégsem olyan perdöntő.
Sokat jártam pl Olaszországba, ahol rengeteg volt a nagyon öreg mamma, viszont igenis sokat ettek az állati zsírokból, pl voltak ilyen tálak, ahol sokféle zsíros sajt volt, illetve mortadella ami szintén zsíros vagy gondoljuk a sonkákra ahol szép zsír réteg van, ami szépen ez is ki volt téve. De az tény hogy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt ettek.
De ott a francia paradoxon is amire még mindig nem nagyon tudják az okot a tudósok hogy pl csak vajat használnak a franciák mégis sokáig élnek, állítólag a bor az oka, de ez is azért vitatott még
Lehet sok mindent sokféleképpen magyarázni; viszont én nem a bonyolításnak vagyok a híve.
Mint írtam, mindez a mediterrán diéta egészségesebb jellegéből adódik, ami a telített, halott állatokból származó zsírokat messze nem olyan mértékben tartalmazza, mint az átlagos közép-európai vagy észak-amerikai étrend.
Ennyi erővel azt is bele lehetne magyarázni, hogy Japánban a halfogyasztás miatt élnek egyes vidékeken tényleg nagyon sokáig az emberek, ám annak nincsen jelentősége, illetve nem olyan mértékben befolyásolja mindezt, mint sokan gondolják.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!