Szeretnék átállni a vegán életmódra, de vannak dolgok, amikről szinte képtelen vagyok lemondani. Ilyen például a sajt és a húsleves. Javaslatok?
A sörélesztőpehely valóban nem hasonlít. De készíthetsz belőle olyat, ami igen. zizikalandjai.com
Van olyan növényi sajt is, ami isteni.
Húsízt pedig csak hússal tudsz elérni.
Itt a tökéletes "húsleves"!
Én annyi különbséggel készítem, hogy fokhagymából 3-4 cikket is beleteszek (apróra vágva) és a végén nem teszek rá olajat, mert amennyi kell egy "húslevesre", annyi a tökmagból is kifől.
Laktózmentes sajt?
Húsleves- tokbol szoktak készíteni hamis húslevest, állítólag annak az íze hasonlít a hús izére.
Emberfüggő, de nekem semmilyen növény nem szokott hasonlítani semmilyen állatira (érdekes kivétel a kókusz, ami egész túrós hangulatot ad, nem olyan, de épp eléggé hasonló) s a növények sem csereszabatosak, ez van. A legtöbb alapanyagnak egyedi íze van, nem hasonlít semmi másra, akármit is írnak blogokban.
De sokszor elég, ha távolról hasonló s betölti ugyanazt a szerepkört. Nekem tökéletesek a zöldséglevesek (vegyesen, sokízűen :)), nulla igényem van húslevesre, sőt, eléggé vega leszek ahhoz egész életemben, hgy ne akarjak olyat enni. A sajt eddigi tapasztalataim s meggyőződésem szerint pótolhatatlan, de simán lehet nélküle élni. Az élesztőpehelyről nem tudom, ki találta ki, hogy sajtos, én semmilyen ízt nem tudtam még felfedezni benne egy gyenge élesztőízen kívül, de attól még feldob pár sajt nélkül kicsit snassz ételt. Amúgyis sokféle sajt van s ha egy jellegzetesre vágysz, akkor még a többi sajt sem segít ebben.
De végigpróbálhatod a növényi nemsajtokat, hátha valamelyik bejön. Készíteni is lehet, nekem ízlettek, amiket csináltam, csak sajthoz nem volt sok közük. De ha csak finom illúzió kell a pizza s egyebek tetejére, olyanok vannak, reszelhetők, olvaszthatók is meg minden. Azt ne várd, hogy aromás, jellegzetes ízű sajtutánzatot kapsz, ez nem így működik, viszont bejöhetnek új ízek.
Nekem a tejföl és a tejszín utánozhatatlansága fáj leginkább, bár a sajt is jó dolog, az tény. De az nem kell kismillió ételbe, legalábbis nálam. Néha elvagyok egy házi, kellemes ízű áltejföllel, de annyira távol van az igazitól, hogy szerepköre igen korlátozott. Én eszem tojást, de így is kevéssel jutok előrébb e téren. Sokkal egyszerűbb nem próbálkozni a helyettesítéssel s enni azt, ami az étrendbe fér. De azért a remény örök s egyes vegánok igen kreatívak... De OLYAN nem lesz az eredmény, mint az állati cuccok, de jó esetben egy finomabb valami kijöhet. Én pl. nagyon szeretem a "karfiolsajtot". Sajthoz semmi köze, de karfiolízű, ami nálam igen jó pont.
Nem egy egészséges dolog, és általában tartalmaz valamilyen húsleveskivonatot/állati zsírt, ezért nem, mint rendszeres megoldás, de időnként egy leveskockából készült leves sem fér bele?
Illetve most utána ahol gyorsan utánaolvastam azt írták, hogy a hisztamin miatt az érlelt sajtok és a sajtkészítmények (mint tömlős sajt) nem jók. A nem érlelt sajtokról, mint pl. az átlagos trappista nem írtak. Esetleg ha abból ennél időnként laktáz-tablettával? (a laktózérzékenység hatásait is megelőzve)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!