Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Szeretnék átállni a vegán...

Szeretnék átállni a vegán életmódra, de vannak dolgok, amikről szinte képtelen vagyok lemondani. Ilyen például a sajt és a húsleves. Javaslatok?

Figyelt kérdés
Mivel tudnám szerintetek jól helyettesíteni a sajtot (nem tofu, nem cukkinisajt, mert ezeket már próbáltam, és a sörélesztőpehely se hasonlít nekem a sajt ízére) illetve a húslevest. Tudom, zöldségleves meg stb, de azt a húsízt mivel tudnám elérni?
2018. okt. 18. 10:24
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
43%
Semmivel. De nem kellene áttérned a vegán módra, mert később sok hiánybetegséged lesz miatta. Akkor is igaz, ha a vegánok ezt tagadják.
2018. okt. 18. 10:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 A kérdező kommentje:
Sajnos nálam betegségek miatt javasolt az átállás. Laktózintolerancia, hisztaminintolerancia, tojásfehérjeallergia. Most még elvagyok a "laktózmentes" sajtokkal, de tudom, hogy az nem laktózmentes, csak plusz dolog van beleadva, ami lebontja a laktózt. A húst amúgy se szeretem annyira nagyon, nem is tartom pótolhatatlannak, és már egy ideje csak 1-2 alkalommal eszek nagyon kis mennyiségben hetente, viszont a húslevest túlságosan szeretem:D
2018. okt. 18. 10:36
 3/17 anonim ***** válasza:
87%

A sörélesztőpehely valóban nem hasonlít. De készíthetsz belőle olyat, ami igen. zizikalandjai.com

Van olyan növényi sajt is, ami isteni.


Húsízt pedig csak hússal tudsz elérni.

2018. okt. 18. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Itt a tökéletes "húsleves"!

[link]


Én annyi különbséggel készítem, hogy fokhagymából 3-4 cikket is beleteszek (apróra vágva) és a végén nem teszek rá olajat, mert amennyi kell egy "húslevesre", annyi a tökmagból is kifől.

2018. okt. 18. 11:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
57%

Laktózmentes sajt?

Húsleves- tokbol szoktak készíteni hamis húslevest, állítólag annak az íze hasonlít a hús izére.

2018. okt. 18. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
78%

Emberfüggő, de nekem semmilyen növény nem szokott hasonlítani semmilyen állatira (érdekes kivétel a kókusz, ami egész túrós hangulatot ad, nem olyan, de épp eléggé hasonló) s a növények sem csereszabatosak, ez van. A legtöbb alapanyagnak egyedi íze van, nem hasonlít semmi másra, akármit is írnak blogokban.

De sokszor elég, ha távolról hasonló s betölti ugyanazt a szerepkört. Nekem tökéletesek a zöldséglevesek (vegyesen, sokízűen :)), nulla igényem van húslevesre, sőt, eléggé vega leszek ahhoz egész életemben, hgy ne akarjak olyat enni. A sajt eddigi tapasztalataim s meggyőződésem szerint pótolhatatlan, de simán lehet nélküle élni. Az élesztőpehelyről nem tudom, ki találta ki, hogy sajtos, én semmilyen ízt nem tudtam még felfedezni benne egy gyenge élesztőízen kívül, de attól még feldob pár sajt nélkül kicsit snassz ételt. Amúgyis sokféle sajt van s ha egy jellegzetesre vágysz, akkor még a többi sajt sem segít ebben.

De végigpróbálhatod a növényi nemsajtokat, hátha valamelyik bejön. Készíteni is lehet, nekem ízlettek, amiket csináltam, csak sajthoz nem volt sok közük. De ha csak finom illúzió kell a pizza s egyebek tetejére, olyanok vannak, reszelhetők, olvaszthatók is meg minden. Azt ne várd, hogy aromás, jellegzetes ízű sajtutánzatot kapsz, ez nem így működik, viszont bejöhetnek új ízek.


Nekem a tejföl és a tejszín utánozhatatlansága fáj leginkább, bár a sajt is jó dolog, az tény. De az nem kell kismillió ételbe, legalábbis nálam. Néha elvagyok egy házi, kellemes ízű áltejföllel, de annyira távol van az igazitól, hogy szerepköre igen korlátozott. Én eszem tojást, de így is kevéssel jutok előrébb e téren. Sokkal egyszerűbb nem próbálkozni a helyettesítéssel s enni azt, ami az étrendbe fér. De azért a remény örök s egyes vegánok igen kreatívak... De OLYAN nem lesz az eredmény, mint az állati cuccok, de jó esetben egy finomabb valami kijöhet. Én pl. nagyon szeretem a "karfiolsajtot". Sajthoz semmi köze, de karfiolízű, ami nálam igen jó pont.

2018. okt. 18. 12:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
64%
A sokáig érlelt sajtok tényleg laktózmentesek (vagy csak némelyek? mindenesetre ma már ki is írják a boltokban, melyik az), ha a laktóz a gond...
2018. okt. 18. 12:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
63%

Nem egy egészséges dolog, és általában tartalmaz valamilyen húsleveskivonatot/állati zsírt, ezért nem, mint rendszeres megoldás, de időnként egy leveskockából készült leves sem fér bele?


Illetve most utána ahol gyorsan utánaolvastam azt írták, hogy a hisztamin miatt az érlelt sajtok és a sajtkészítmények (mint tömlős sajt) nem jók. A nem érlelt sajtokról, mint pl. az átlagos trappista nem írtak. Esetleg ha abból ennél időnként laktáz-tablettával? (a laktózérzékenység hatásait is megelőzve)

2018. okt. 18. 12:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
43%
Javaslat: Ne állj át a vegán életmódra.
2018. okt. 18. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 A kérdező kommentje:
Nem unjátok még, hogy ezeket a hülyeségeket toljátok, hogy ne álljak át a vegán életmódra? A kérdés nem ez volt, nem kértem érveléseket, mert nem érdekelnek az érvelések, se az, aki ennyit tud mondani, hogy "ne legyél vegán". Mindenki másnak ment a zöld pacsi, a többieknek meg a... hát, látni fogjátok az arányaitokból :)
2018. okt. 18. 15:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!