Szeretnék átállni a vegán életmódra, de vannak dolgok, amikről szinte képtelen vagyok lemondani. Ilyen például a sajt és a húsleves. Javaslatok?
A "húsízt" nem tudod elérni,. legfeljebb közelíteni. A legtöbb esetben a sötétre pirított zöldségek, föleg hagyma ad hasonló jelleget, illetve a szójamártás is segít valamennyit.
Az említett tökböl készült "húsleves" is optikára hasonló, de ízben azért egész más. Ha hagymakarikákat elöre sötétre pirítasz, ezt öntöd fel vízzel, akkor jobban közelít, illetve a megszokott füszerezés is sokat segít, de "igazi" sosem lesz.
Ami igencsak jó húshelyettesítésre, az a gomba, ha fél cm-es szeletekre vágod, meglisztezed és kevés olajon ropogósra sütöd - így igencsak hasonlít a sült szalonnára, illetve ugyanígy készítve a padlizsán is hasono lesz, csak mindkét esetben lényeg, hogy sózd is meg, mert az igen sokat segít. (Meg természetesen a füszerezéssen is sokat el lehet érni, a zöldségfélék esetében tapasztalatom szerinttöbb kell, mint ha húst használsz.
A sajt is nehéz ügy, én egyszerüen "leszoktam" róla, ahol rápirítja az ember, ott a nagyobb lyukú reszelön lereszetl és rásütött krumpli az, ami hasonló hatású.
Mivel én nem használok semmi "olyan, mint a ..." dolgokat (pl növényi tej, túró, sajt, stb), ezért nem a megszokott ízeket akarom reprodukálni, hanem új ételeket és ízeket keresek.
Azért ne legyél vegan, hogy felvághass vele, de közben hiányod legyen sóvárogj valami után, ez hülyeség, legyél vegan akkor ha etikailag teljes meggyőződéssel, lemondások nélkül tudod vállalni annak velejáróit.
Én nemrég tudtam meg, hogy flexitáriánus vagyok, kb 10 éve az vagyok, de sosem tudtam, hogy van rá szó...
Általában nem eszem állati eredetűt, kb 4-6 hetente egyszer, ha megkívánom, akkor eszem húslevest, vadast, anyukám főztjéből bármit...
De az esetek nagytöbbségében 100%növényi étrenden vagyok, én ezt egészségi megfontolásból teszem, nem pedig mert sajnálom szegény állatokat, ismerek sok valódi vegant, akik évek óta azok, nem pedig pár hetes hónapos tapasztalattal osztják az észt neten mint itt sokan...
Addig amíg nincs meg a teljes etikai meggyőződés, ameddig bármit is helyettesítened kell mert sóvárogsz utána... Addig nem lehet hosszútávon csinálni, csak egy kínlódás.
Sajt: próbálj meg házilag, probiotikummal és kultúrával vegán sajtot előállítani, nagyon finom. A bolti sajtok tényleg semmire nem jók.
A húsízre pedig próbáld ki a szejtánt (tönkölyfehérje), marináld valamilyen húshoz való pácban, nagyon hasonló ízélmény!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!