Nagyon bevált bolognai spagetti recept?
Bár egy nagyon egyszerű kaja, de valahogy még sem lesz olyan, ahogy azt én elképzeltem.
Rengeteg receptet kipróbáltam, de mindig valamit kifogásolok rajta.
Valahol disznóhúst, valahol marhahúst, valahol ezek keverékét írják, egy ismerősöm a pulyka húsra esküszik.
Néhol a húst szinte megpirítják, valahol főleg főzik.
Én még sosem tettem bele, de elég sok helyen olvasom, hogy fehérrépa, sárgarépa, zeller, és egy csipet FAHÉJ is kell bele.
Néhol vörösbort is írnak.
Egyik recept paradicsom pürét ír, a másik darabolt, és hámozott vágott paradicsomot, stb.
Tud valaki egy olyan receptet írni, ami neki tökéletesen bevált?
Esetleg olyan fűszereket amik tényleg tutivá varázsolják?
Azon sok múlhat, hogy én a szalonna részt teljesen kihagyom belőle? (utálom a szalonna ízét)
Ugyan nem eredeti bolognai spagetti recept, de nálunk ez jött be hosszas kísérletezgetés után:
Egy doboz 500ml paradicsompuret nagyon kevés vízzel felforralok. Ebbe kerül fel kiló darált marhahúsból, csak sóval és borssal fűszerezett, tojás nélkül formázott husgolyo. Fel kiló apróra vágott paradicsom, fel kilo gomba, két szal apróra vágott répa és pár szál halványító zeller kerul bele, só, szárított bazsalikom, szárított oregano, fokhagyma pehely. Találáskor friss bazsalikom annak, aki szereti
Ahogy én csinálom (a mennyiségtől ne kapj infarktust, nyugodtan el lehet negyedelni):
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál halványítózeller
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1kg darált sertéshús
- 1kg darált marhahús
- Annyi olívaolaj, amin megpárolom a zöldségeket
- Egy kis kocka vaj
- 1.5 liter paradicsomszósz
- Egy bögrényi alaplé (bármilyen lehet amit szeretsz, és csinálhatod leveskockából is)
- Fűszerek: só, bors, bazsalikom, szerecsendió
- 1 merőkanál tészta főzővíz*
A zöldségeket apróra vágom, és olívaolajon, illetve vajon, kis lángon párolom (nem pirítom), miután tettem rá egy csipet sót. Ha már jó alaposan összefonnyadtak, akkor ráteszem a húst, és fehéredésig pirítom közepes lángon. A húsból kijövő víz nagy részét elfőzöm, majd ráteszem a paradicsomszószt, az alaplevet, és fűszerezem (só nem kell rá, a tészta főzővize és az alaplé épp elég sós). Egy alapos keverés után takarékon főzöm 1-1.5 órán át, és befejezés előtt 10 perccel hozzáteszem a tésztavizet.
*A tésztavízből ne sajnáld a sót, és csak akkor szedj belőle, mikor már majdnem teljesen kész a tészta. Ez azért kell, mert egyrészt ezzel sózod is a bolognait, plusz a tésztából kifőtt keményítő kicsit sűríti is a szószt.
Régen én is poroztam..Mármint bolognai por. De a saját csinálású ezerszer jobb..
Én úgy csinálom, hogy kevés olajon egy apróra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát pirítok, majd ezen pirítom a húst. Sertést de én csak azt eszem meg, azért azt. Pulykával ne rontsuk el.. Bár lehet az mondatja velem, hogy hányok a pulyka gondolatától is, na de ez nem a recept része. Szóval én a sertéshusit alaposan megpirítom és házi paradicsomlével és kevés vízzel öntöm fel, és egy kis sűrített paradicsomot rakok bele.
Sózom, borsozom illetve kevés majoranna, több oregano, csipet fahéj kerül bele és fokhagymás só. Egy egész sárgarépát pedig belereszelek. Aztán így főzöm egyben, amíg jó nem lesz.
Szalonnát nem rakok bele.
Amúgy nemrég voltam Nápolyban, se a pizzának se a bolognainak se a lasagnenak nincs köze ahhoz, amit itt főzögetünk, legalábbis semmi nem olyan volt. Szóval nehéz eredeti receptet találni. Én így szeretem.
25N
4!
Mint írtam, nem eredeti bolognai recept, de nekunk ez jott be. Abba miert nem kotottel bele, hogy husgolyoval keszul? Kotozke.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!