Nekem miért nem aranysárga a rántottám? :D
Múltkor is láttam munkahelyen hogy srác ilyen aranysárga színű rántottát eszik, ahogy egy éttermi reggelinél is így van ez. :D Amit én sütök otthon mindig fakó. És nem azért mert sokáig sütöm és barna lesz, nem, ez teljességgel fakó sárga, nagyon csúnyán néz ki. :D És mindig másfajta tojásból csinálom, ez nem lehet az oka.
Kb ilyen másoknak, nekem meg gusztusom sincs sokszor hozzá, amiért fakó és inkább barnás árnyalatú semmint sárga.
Amikor felütöd a tojást, milyennek látod a sárgáját?
A tojás minősége nagyban függ attól, hogyan tartották a tyúkot, mivel etették.
A táposak ritkán jók, a kapirgálósak jobb tojást adnak.
A képen a kódok magyarázatát láthatod:
Legjobb, ha csak az 1 számjeggyel kezdődő jelűt veszed.
A tojás minősége nem függ a sárgája színétől.
"Mitől függ a tojás színe?
Sokszor felmerül a kérdés, hogy mi befolyásolja egy tojás színét. Lehet hallani olyat, hogy tápanyag hiánytól kifehéredik, vagy a ketreces tartás/napfény hiány okozza a fehéredést.
A valóság sokkal prózaibb.
A tojás színét a a tojó genetikája határozza meg. Egy bizonyos tojó egy bizonyos színű tojást tojik. Magyarországon a barna héjú tojás a kedveltebb, ezért is lehet általában ilyet vásárolni. Kifejezetten olyan tyúkokat tartanak, ami barna tojást tojik. Amerikában (tudtommal) fehér színt részesítik előnyben, ezért ott a barna tojás számít furcsának.
Mitől függ a tojássárgájának színe?
Ez ügyben is sok tévhitet lehet hallani.
A tojás sárgája a tojó által elfogyasztott takarmány színanyag tartalmától függ.
Egy ketreces tartásból származó tojás sárgája is lehet szép sárga, hiszen ezeknél kifejezetten figyelnek arra, hogy megkapják a kellő (esetenként a mesterségesen előállított) mennyiséget ahhoz, hogy szép legyen a sárgája a tojásnak.
Alapesetben a "kapirgálós" tyúkok tojássárgájának színe azért szebb, mert a kapirgálás és a változatos zöldtakarmányok fogyasztása következtében több színanyagot tartalmazó takarmányhoz jutnak.
Például a sok paprikát fogyasztó tyúk tojássárgája narancssárgás, pirosba hajló színű is lehet."
Milyen edényben sütöd? Mit teszel bele?
Én sima bolti tojásból sütöm.Általában nagyon tiszta serpenyőben, kevés tiszta olajon.Kevés só, néha petrezselyenzöld kerül bele.Jól összekeverem. Néha zöldpaprikát, sonkát vágok bele, de mehet bele vegyes mirelit zöldség is, olivabogyó, bármi ízlés szerint.Borsot nem teszek bele (lehet, hogy neked az színezi el?).Ha felforrósodott az olaj, mehet bele a kikevert rántotta és folyamatosan keverem, azonnal megsül és szép sötétsárga.Van, hogy halványabb, de sosem szürkés.szóval én az edényedre is gyanakszom.Vagy valami olyan fűszert teszel bele.
#6
"...nem tudom honnan másoltad a szöveget"
Miért nem tudod? Oda tettem a linket, hogy honnan van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!