Hogyan klopfoljam ki a karajt, hogy ne olyan kicsi szelet legyen? És hogy süssem ki, hogy ne legyen kemény a rántott hús?
A tenyérnyi nem is kicsi.
Akkor lesz rágós, kemény, ha túl vékonyra klopfoltad.
Vegyél eleve nagyobb szelet húsokat, vagy másfajta húst. Óriás szelet, ha valóban óriás szeletre gondolsz, a bécsi szelet és elvileg marhából készül.
Klopfolhatod te is nagyra, de akkor vastagabb szeleteket kell hogy vágjál, hogy legyen benne "anyag"
De a karajt alapban nem szokás klopfolni, hanem megfelelő vastagságúra vágva, esetleg tenyérrel szétnyomkodni. A széleken az erősebb hártyát vagy levágni, vagy bevagdosni, hogy ne rántsa sütéskor össze a húst.
Egyébként a karajnak meg van az a kellemes tulajdonsága, hogy pillanatok alatt megsül, nagyjából mire a panírnak szép színe lesz a karaj is kész, ha nem tűzforró zsiradékba teszed bele. Minél tovább sütöd, annál rágósabb lesz.
AZ Hülyeség, hogy ha vékonyra van klopfolva akkor rágós lesz. Nem lesz! És Szép nagy, finom puha szelet lesz! Ha nincs eleget klopfolva, csak "megnyomkodva" akkor összeugrik, és akkor lesz "kicsi, és rágós. A karajnak erös rostjai vannak, azokat meg kell lazítani, klopfolás nélkül nem megy! Pl.anyám amikor hirtelen sült fokhagymás szeletet csinál akkor is kiklopfolja, különben ha nem akkor számomra olyan kemény, és rágós, hogy ehetetlen szinte.
A bécsi szelet meg borjú diójából készül. Én Bécsben ettem igazit, és úgy ki volt klopfolva, és akkor a volt, hogy Az egész tányért beterítette. Az a legjobb, legpuhább legfinomabb
"A karajnak erös rostjai vannak, azokat meg kell lazítani, klopfolás nélkül nem megy!"
Hülyeség!
A karajnak nincsenek erős rostjai és nem kell klopfolni.
Kérdező, úgy csináld, ahogy a 2-es írta, mert ő nyilván tud főzni, nem az anyja főz neki.
Mindenki úgy csinàlja, ahogy akarja. Mi úgy csináljuk, ahogy fentebb leírtam, mindíg tökéletes lesz.
"ö tud fözni, nem AZ anyja föz rá"
Te honnan veszed, hogy én nem tudok, és anyám föz rám"?! Arra nem gondoltál, hogy talán csak a hétvégén eszünk mamináls,és nem mindennap ö föz ránk? Remélem a valóságban gondolkodsz is, mielött kinyitod a szádat.
A karaj omlós hús, és nem szükséges klopfolni, hanem max 1 cm-es szeletekre vágni. A klopfolásnak különben sem az a lényege, hogy nagyobb szelet húsod legyen :-D
Ha erre törekedsz, papírvékony, száraz rántott húsod lesz.
Karajból nem kapsz tenyérnyinél nagyobb szeletet, mivel abból a részből az jön ki, kétlem, hogy karajból láttál óriás szeletet. Esetleg úgy tudod nagyobbá csalni, ha egyben veszed meg a húst és srégen szeled.
Olvastam egy közel 100 éves receptet, amiben először is arra hívták fel a figyelmet, hogy a karajt nem klopfoljuk.
0,7-1 cm szeletekre vágjuk és beáztatjuk tejbe 1-2 napra. A tejes pácba teszünk fokhagymát, aprított petrezselymet. Sütés előtt kinyomkodjuk a hússzeleteket. A panírmorzsába darált diót keverünk.
Én egyszer kipróbáltam, mennyei volt és vaj puha.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!