1 kg lapockából mi finomat lehetne csinálni?
Paprikás tejfölös szelet
Hozzávalók:
1 kg sertéshús,
2 dkg só,
15 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
1 csomó petrezselyem,
pirospaprika,
1 db Tv paprika, 1 db paradicsom (télen 1 merőkanál lecsó)
2 dl tejföl,
5 dkg liszt
Paprikás tejfölös szelet készítése :
A hússzeleteket kiveregetjük, megsózzuk, és lisztbe mártva forró zsírban hirtelen kisütjük, és egy tálra rakjuk.
A kisütött hús zsírjában megfuttatjuk a hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és pirospaprikát, egy kevés forró vízzel fölengedjük, a szeleteket visszarakjuk, és kis lángon, rázogatással, puhára pároljuk.
Amikor félpuha, hozzáadjuk a lecsót, és tovább pároljuk, amíg megpuhul.
Ekkor ráöntjük a tejfölt, átforraljuk és kifőtt tésztával tálaljuk .
- ha ledarálod: fasírozott, stefánia, rakott káposztába, töltött paprikába, töltött káposztába, paradicsomos húsgombóc, ragu leves, rizi-bizi,
- ha felkockázod: pörkölt, brassói, rizses hús, gulyás leves, babgulyás,
- szeletelve: rántva, natúr sütve, hamis vadas (= az eredeti marhaszeletből!)
- egészben sütve, fűszerezve, beirdalva,
Net-en kismillió linket találsz, csak írd be a kaja nevét a keresőbe!!!
"hamis vadas (= az eredeti marhaszeletből!)"
A még annál is eredetibb vadból!
5-ös!
Őszintén! Ez soha az életben eszembe nem jutott volna. De a neve szerint a mártás a vadas, és nem a hús!!!
3-as vagyok!
Azt még nem írtam:
ha csíkokra vágom, akkor lisztbe forgatva hirtelen kisütöm serpenyőben, bő olajban/zsírban. Kiszedem, félreteszem.
Csinálok egy lecsó alapot: hagymát, zöldpaprikát dinsztelek, majd belekockázok pár szem paradicsomot, és amikor már félig az is megpárolódott (= kezd a haja kunkorodni!), akkor a csíkokra szelt sültet beleforgatom és az egészet összeforralom. Főtt rizs, tészta a köret.
Ha nem ezt a lecsó-alapot készítem, hanem a sajtos-tejfölös mártást: pici vajat melegítek. 1-2 evőkanál tejfölbe reszelt sajtot + kb. 1 evőkanál lisztet (pici vízzel) símára keverek, ezt bele a felmelegített vajba, kavarni, kavarni, kavarni, amikor sűrűsödik még egy kis vízzel hígítani, utána mehet bele a sült hús...
Ha nem sajtos-tejfölös, hanem tejfölös-fokhagymás, akkor értelemszerű, hogy a sajt helyett zúzott fokhagyma megy a tejfölbe...
De jó, hogy említette valaki a vadast, van a fagyasztóba szarvascomb, meg vaddisznó is, vadast csinàlok valamelyik nap.
Ritkàn szoktam, mert a kislànyom nem rajong a vadas màrtàsàért, de a vadhúsokat szereti.
Én a lapockàt csak daràlva szoktam felhasznàlni, mi pörköltként nagyon zsírosnak talàljuk, de Kérdező ha te szereted, akkor a lecsós szelet jó ötlet, szoktam csinàlni, igaz combból, de lehet lapockàból is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!