Szeretnék kenyeret sütni, de nincs gépem?
A másik hogy dagasztast nélküli receptet keresek és tk lisztből vagy zablisztbol. De eddig nem sokat találtam.
Miben sutheten, ha nincs gépem? Tepsiben? Vagy jénaiban?
Bocsi.. Nagyon kezdő vagyok kenyér témában..
Én használtam kovászt, nekem nem jött be. Érdekes, de nem szeretnék mindig kovászízű kenyeret enni, brrr. Az élesztős viszont mindig bejön. Nyilván ízlés dolga ez is, mint annyi minden :) A fehér vagy a túl könnyű (csupa levegő, sok bolti olyan) kenyeret sem szeretem, sokan pedig pont hogy igen. Attól még érdemes kipróbálni a kovászt s megnézni, az milyen :) S a különféle liszteket is :)
Sosem teszek sok élesztőt a kenyérbe, 4 dkg bőven elég 1 kiló liszthez, de ma még kevesebb van benne s így is megkelt. De ahogy rákerestem, van, aki még kevesebbet használ s persze van, aki többször annyit. Zavaró élesztőízt sosem éreztem, igaz, nekem tetszik ez az íz, én a sütőport/szódabikarbónát tizedelem a sütireceptekben, mert nekem annak az eluralkodó íze utálatos.
Úgyhogy szerintem a legjobb, ha az ember kísérletezik és kifejleszti a saját kedvenc kenyereit :)
11-es utolsó mondatához:
Teljesen igaz. A házi kosztnak semmihez sem kell hasonlítania. Ha ízlik, akkor kit érdekel, mi a neve, hogyan készül. És az a lényeg, hogy szívesen edd.
S ha tényleg egyedi, nem remek érzés, hogy olyant más nem tud?
Hírneves ételek, italok, sütemények születtek véletlenből.
Kovász nekem sem jön be. Anyukám régen úgy készítette, kovasszal!
Vasárnap sütök egy kenyeret, meg nem választottam receptet. Többet kineztem és majd eldontom.csak élesztő nincs itthon, mert Nemtudom melyik recept legyen.. Van amibe por élesztő kell. Erről mi a tapasztalatotok, lányok? Sosem használtam, mindenhez friss, rendes élesztőt hasznalok.
Igen istant szokott lenni a boltokban. Azt nem kell futtatni. Az az egyszerűség benne. De számomra nem vált be. S nem szimpatizálok vele.
Jó kenyérsütést!
Sziasztok!
Találtam pinteresten több receptet. Köztük ezt is.
Hozzávalók alapjan mit gondoltok?
Gyors tk kenyér recept! :)
50 dkg teljes kiőrélsű búzaliszt,
5 dkg napraforgómag (vagy tökmag),
kb 4 dl sör,
1 evőkanál só,
1 tasak (10 g) sütőpor,
4 teáskanál vegyes fűszer: pl:zúzott koriandermag, bazsalikom, oregánó
Amit találtál söröset, az nekem ránézésre túl ragacsos (de persze eleve nem egyformák a lisztek és olykor módosítani kell) és én nem bírom a zsírtalan kenyereket, de van, aki szereti őket.
Élesztőből nekem teljesen mindegy, instant vagy friss, de a frissben jobban bízom, mert az instanton nem látom, hogy lejárt-e s akkor az nem működik. De amúgy az instant is működni szokott ama ritka alkalmakkor, amikor kipróbálom s nem 1 éve van a fiókban, hogy legyen, ha elfogy a friss... :D Ma már mindig van friss a fagyasztóban.
Futtatni egyiket sem kell, legalábbis nekem eszembe se jut. Ráadásul az élesztős vízbe szórom a sót, amit állítólag nem szabad s nyilván nem használok cukrot, mert minek, nagyanyám se használt. Remekül működik így is, a jó élesztő nem annyira válogatós. Azt persze szereti, ha kellemes a meleg, így mindig enyhén meleg vizet kap és ha lehet, melegen kelesztem a tésztát. De attól még megkel a hűtőben is, csak lassabban.
Most fogok kipróbálni egy receptet egy teljes éjszakás kelesztéssel, 1 kiló liszthez 10 g élesztővel, ilyen keveset sosem tettem bele, amúgy ez kakaós csiga, de kelt tészta az is, muszáj megkelnie... Kipróbálom kenyérhez is, sosem árt, ha nem 10 élesztő esik a fejemre, ha kinyitom a csöpp fagyasztórekeszemet.
Amúgy az eddigi kedvenc receptem:
- 1 kg liszt (nekem főleg tk és úgy 20%-a gluténmentes, aminek a jelentős része olajos mag, elsősorban szezám :) de lehet szinte akármilyen, csak legyen benne elég búzaliszt. a gluténszegény kelt kenyerekről mit sem tudok)
- kb. 5,5 dl víz (persze látni kell s néha módosítani, de általában ez elég jó)
- egy tojás (kihagyható, akkor még fél dl víz kell. néha 2 vagy 4 tojással csinálom, lehet több a fehérje. a sok sárgájától pogácsás lesz, de 1-nél még kenyeres. csináltam már rengeteg tojásfehérjével és kevés vízzel, az nekem hasonló a vizeshez, csak fehérjedúsabb és néha felgyűlnek a fehérjék, jól jön egy ilyen rugalmas recept)
- minimum 1, de inkább 2 dkg zsír (persze kihagyható vagy tovább duplázható, kinek mi jön be. sok zsírt inkább pogácsába teszek, már kenyérhez képest sokat, mert amúgy töredékét, mint ami a pogácsareceptekben van. a pogácsa nekem egy tojásosabb, zsírosabb kenyér). de ha úgyis zsíros cucchoz esszük a kenyeret vagy olyan az ízlésünk, zsírtalanul is jó. Nekem úgy tűnik, hogy akkor hamarabb szárad.
- 3 tk só
- 4 dkg élesztő, de most már csökkenteni fogom. Ez a lisztektől is függ, a fehérebb lisztekkel jobban kel a tészta, én pedig sokszor keverés után 20 perccel már sütni akarom a kenyeret... Ehhez nem kell ám 15% fölötti fehérliszt arány, ami nálam a tipikus, bár ha nagyon sok gluténmentes lisztet használok, akkor több fehérrel ellensúlyozom.
100% tk (a gluténes lisztrészt nézve) kenyeret extrém ritkán sütünk, azt sem én és a párom hajlamos kissé keletlen kenyeret sütni (de neki megfelel az is, én vagyok az igényes, akinek elege lett és elkezdett újra kenyeret sütni). Az szerintem tömörebb vagy sokáig kel keleszteni, de jónak kell lennie annak is, majd kipróbálom. A 100% tk lisztes pogácsám pompás, de hát az más. Mindenesetre a tk lisztnek is meg kell kelnie szépen.
Remélem, nem ismételtem magam túlzottan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!