Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szeretnék kenyeret sütni, de...

Szeretnék kenyeret sütni, de nincs gépem?

Figyelt kérdés

A másik hogy dagasztast nélküli receptet keresek és tk lisztből vagy zablisztbol. De eddig nem sokat találtam.

Miben sutheten, ha nincs gépem? Tepsiben? Vagy jénaiban?


Bocsi.. Nagyon kezdő vagyok kenyér témában..


2018. nov. 13. 10:51
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
86%

Kenyérsütéshez NEM kell gép, évezredeken keresztül anélkül sütötte mindenki! Tepsi böven elég.

Másrészt dagasztás nélkül nincs normális kenyér, anélkül vagy nem kel meg, vagy rengeteg élesztöt kell beletenni, ami egészségtelen dolog.

2018. nov. 13. 10:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/23 anonim ***** válasza:
94%

Megfelelő alakú jénai fedővel jó egy kezdőnek. A sütés kétharmadában (kb.) fedővel együtt süsd, a végén fedő nélkül.

Kenyérsütéshez (a piskótával ellentétben) jó gőzös sütő kell, amit azzal szoktak elérni, hogy alulra egy tepsit tesznek vízzel, vagy belöttyintenek egy nagy bögrével, csak úgy (van, aki utóbbit nem tartja helyesnek).


Különféle formákat is lehet kapni, kifejezezzen kenyérsütéshez. Van olcsó, ami teflonos, formakenyér sütésére alkalmas, s van több ezer forintos szilikon dizájnos is.


Kezdőnek azért jó jénaiban, vagy formában sütni, mert tapasztalat hiányában a szépen megkellt kenyér sütés közben szétterülhet, ellaposodhat, s a hangulat is elromlik miatta.



Létezik dagasztás nélküli kenyér, ami jó. Sőt olyan is, amihez élesztő sem kell.

Pl. az ír kenyér.


Tk. élesztő nem is kell. Liszt, víz és só a kenyér alapanyaga. Élesztőgombák vannak a levegőben. A kelesztési idő nagyon hosszú. És a fázisok száma is több, mert előbb kovászt kell készíteni. Az ugyanabból a három összetevőből áll, csak hagyni kell megsavanyodni.


A sörélesztő használata olyan másfél százada került a kenyérbe, hogy nagy mennyiséget, könnyen és gyorsan lehessen sütni. A sok élesztőtől nem fog gyorsabban kellni, de ehetetlen lesz a kenyér.

2018. nov. 13. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/23 Mansour ***** válasza:
44%

"Létezik dagasztás nélküli kenyér, ami jó. Sőt olyan is, amihez élesztő sem kell."

Ezt le tudnád írni részletesebben, vagy írnál hozzá linket?

2018. nov. 13. 11:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/23 anonim ***** válasza:
2018. nov. 13. 12:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/23 anonim ***** válasza:

Dagasztás, élesztő nélküli kenyeret, én speciel csak a szóda kenyeret ismerem! Ami egy tömörebb dolog, íreknél gyakori! Van egy csomó ír szódakenyér recept! Pl. [link]


En dagasztott, elesztős kenyeret szoktam csinálni. Van, amit sima sütőben sütök meg, van, ahol rakok egy edénybe vizet és közben pótolom, hogy legyen vízgőz.

Senki ne találja már ki, hogy kenyérgép meg specialis sütő nélkül nem lehet kenyeret sütni. S különben is van ezer féle kenyér!

2018. nov. 13. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/23 anonim ***** válasza:

S különben is van ezer féle kenyér! - bizony!


A pizza is kenyérféle, a lángos (nem az az olajban fürdő), a nan stb.


Kérdező: ha van rá lehetőséged, keress rá Paul Hollywood mindennapi kenyere sorozatra, hátha elérhető.

Én felvettem a tévéből az összes részt.

Azért jó, mert minden pontosan elmond. Mennyiségeket, s mit miért, hogyan. Részletesen, de nem unalmasan.

És mindent pontosan megmutat.


Lehet, majd valaki azt írja, nem kezdőknek való, de első sikereimet én is neki köszönhetem.

Egy próbát megér!

2018. nov. 13. 16:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/23 A kérdező kommentje:
Tudom, h régen nem volt gép. Ne értsétek félre, csak megirtam h nincs gépem mielőtt oly a recepteket kapok. :)
2018. nov. 13. 17:53
 8/23 anonim ***** válasza:

Örülj neki, nekem sajna volt gépem, csak bajnak volt. Sütni eleve nem jó benne (erre hamar rájöttem), de keverni is sokkal könnyebb és jobb kézzel, legalábbis nekünk a családban ez a tapasztalatunk.


Én tepsiben sütöm, a jénainak csak felvenné az alakját, én pedig tisztességes alakú cipót akarok (plusz mikor mit, rudacskát, zsemlét, napraforgó kenyeret - szép és nem túl nehéz). Hálás dolog a kenyérsütés, főleg így tizensok év után. Az elején még nem voltam olyan penge, részben a hátramozdító gép miatt :)


Összekeverni össze kell az anyagokat, de ezen túlmenően dagasztani viszont nem szoktam, ahogy lisztet szitálni, élesztőt futtatni és cukor használni sem. Nem kell hozzá speckó recept, egyszerűen kihagyod a macerás pontokat :) Legfeljebb neked nem fog tetszeni az állaga, ehhez nem értek, nálam az állag leginkább attól függ, hogy mennyi fehér liszt, mennyi tk liszt és mennyi egyéb van benne.

A zabliszttel simán helyettesítheted a liszt egy részét, ehhez se kell recept, 20% zabliszt és kész. Ha túl sok egyebet kap a kenyér (tegnap 20% rozs, 10% kukoricaliszt és 2% lenmag volt, sajna alig van szezámom, így az kimaradt), akkor több fehér tönkölyt használok és kevesebb tk-t, mert a fehérrel szeret jól kelni, a tk-val kicsit kevésbé, a gluténmentesekkel pedig ugye alapból sehogy.

A zsír mennyisége is erősen befolyásolja a kenyeret, nekem ég és föld van a nulla és az 1 dkg kiló lisztenként zsír között. Aztán pakolhatsz bele tojástól krumpliig dolgokat, de ez már haladó szint.

2018. nov. 13. 17:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/23 A kérdező kommentje:

8# műtve lett a karom már másodjára ebben az évben. Így sajnos a dagasztast muszáj kihagynom.

Keverni meg tudok, mert hal Isten jobb kezes vagyok de arra is néha párom kérem meg ha épp front van és fáj a karom.


Nagyon köszönöm a sok tippet stb. Most csak atfutottam. Ha elaludt a kisfiam, jövök és olvasom :)

2018. nov. 13. 18:05
 10/23 anonim ***** válasza:

Ne az első próbálkozás után vegyél dagasztógépet, de ne mondj le a hagyományos magyar kenyérről sem, amit be kell dagasztani. A legolcsóbbakat nem szabad megvenni, de vannak egészen jók. Az én masinám nagyon jól átgondolt tervezésű, nagyon szeretem. Igaz 56 ezer forint volt, de viszonylag nagy tál tartozik hozzá habverő, keverő és dagasztó karral, húsdarálóval, reszelővel sokféle betéttel, tésztakészítővel, mixerrel és aprítóval, kolbász töltővel. Ha ennyi minden nem kell, van olyan is, aminek csak tálja és a felsorolt 3 karja van. Az olcsóbb.

A nehéz munkától megkímél.

Élesztő helyett érdemes kovászt készíteni, ha nem csak időnként, hanem rendszeresen sütsz.

Kicsit savanykás lesz a kenyér, de kellemesen az. Az élesztőízű kenyér nagyon nem jó számomra. És könnyen olyan lehet.

A kovász rendszeresen etetni kell, de a művelet nem több pár percnél. A kelesztési idő hosszú vele.

Este érdemes bedagasztani a kovászos kenyeret reggeli sütéshez.

2018. nov. 13. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!