Mi a kedvenc recepted, ami nem tradicionális köret hús mellé vagy főzelékhez?
Sült cékla almával és hagymával
Hozzávalók 4 adag
4 db közepes méretű cékla
4 fej vöröshagyma
1 db nagy sárgarépa
2 db savanykás alma
5 evőkanál olívaolaj
5 evőkanál balzsamecet
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A céklát megtisztítom, mindegyiket 8 cikkre vágom, mikróban lefedve 5 percig előpárolom. A sütőt 180 C-ra előmelegítem.
A megtisztított vöröshagymát cikkekre, a sárgarépát falatnyi darabokra vágom. Az előpárolt céklával együtt sütőtálba teszem, sózom, jó sok borsot és egy kiskanálnyi kakukkfüvet szórok rá. Meglocsolom az olívaolajjal.
1 dl vizet öntök alá. Megnedvesített sütőpapírral befedem és kb. fél órán át sütöm.
Közben az almákat megmosom, kimagozom és cikkekre vágom.
A cékla közé teszem az almacikkeket is és meglocsolom a balzsamecettel. Visszatolom a sütőbe 15 percre.
Sütőben sült karfiol
Hozzávalók: 4 adag
1 fej nagyobb karfiol
olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint őrölt fűszerkömény
Elkészítése:
A sütőt előmelegítem, 190 C-ra, hőlégkeverés. A karfiolt megtisztítom, megmosom, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a karfiol szeleteket, mindkét oldalát olívaolajjal vékonyan megkenem, sózom, fűszerezem.
190 C-on, hőlégkeverésen 20 percig sütöm.
Paradicsomos sült krumpli
Hozzávalók:
80 dkg krumpli, 2 ek olaj, 1 nagyobb doboz sűrített paradicsom(150g), 1 kk fűszerpaprika, 4-5 cikk fokhagyma, 1/2 citrom leve, petrezselyemzöld, só, bors
Elkészítés:
A krumplit megtisztítom és kockákra vágom. Összekeverem az olajat, a sűrített paradicsomot, a fűszerpaprikát, sózom, borsozom és ráöntöm a krumplira.
Összekeverem, egy sütőpapírral bélelt tepsibe terítem és közé teszem a héjukban hagyott fokhagymacikkeket.
180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütöm, közben megforgatom, hogy egyenletesen süljön. Sütés vége előtt pár perccel meglocsolom citromlével és megszórom petrezselyemzölddel.
5-ös, több verziójat ismerem (egy ételfutár cégtől rendelek ebédet általában a vitál konyha részlegből, ott kóstoltam meg először).
Van Sütőben süthető verzió, brokkolit felvágom, felrakom párolódni, mehet mellé akár kicsi krumpli vagy répa. Ha megpuhult, villával osszenyomom vagy mixerrel lepürésítem. Aztán tört fokhagyma, kis zabpehely (ha nincs akkor volt, hogy zsemlemorzsát tettem bele),, egy tojás, só, bors. Formázható massza lesz belőle. Sütőpapírral bélelt tepsiben is ki lehet sütni, vagy csak lisztbe forgatva, kisütni tepsiben. Jó pufi lesz. Én szeretem, akkor csináltam először, mikor a rántott brokkolinak valót túlfőztem, aztán nem akartam kidobni, és eszembe jutott ez.
(mértékeket nem tudok, változó, érzed úgy is, hogy mikor lesz formázható massza, de 2emberre fél kiló brokkoli a max)
Mindenkinek ment a zöld kéz, köszönöm az ötletek eddig és külön a recepteket!
Karfiolpure, fott karfiol fokhagymas tejfolbe forgatva, sutoben sult repa-sutotok-cekla-lilahagyma olivaolajjal, zoldfuszerekkel, zoldborsopure rozmaringgal, most hirtelen ennyi jutott eszembe.
Mikor dietaztam, elegge kreativnak kellett lennem, akkor szulettek ezek a koretek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!