Először sütnék egy sörtortát cukormentesen. De hogyan?
Nigella Guinness tortáját szeretném elkészíteni, de nem tudom, hogyan és mivel helyettesítsem a cukrot. Íme a recept:
2,5 dl Guinness sör
25 dkg vaj
75 g kakaó por
25 dkg cukor
3 dl tejföl
2 tojás
28 dkg liszt
2,5 kk szódabikarbóna
Egy csipet só
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg Philadelphia krémsajt
1,5 dl habtejszín (habbá verve)
Cukor
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nyirfacukorral nem kell átszámítási, ugyanannyi kell bele, mint a cukorból.
De elég sok a szénhidrát benne, a lisztet, és a sört is helyettesíteni akarod, Vagy csak a cukortól félsz?
Készítsd el a receptet rendesen és egyél belőle keveset.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
#12
Én is cukorbeteg vagyok, inzulinos.
Ha a krémbe nem teszel cukrot, akkor a tészta amit ezzel a sütivel eszik nem fog kitenni egy zsemlényit, amit viszont ehet.
Ha előtte nem eszik egy tál krumplipürét egy halom panírozott hússal, vagy egyéb káros dolgot, akkor simán belefér.
Én van hogy ebédre csak fagyit eszem ebben a melegben (nem diabetikust) de akkor mást nem eszem és 1-2 egységgel több inzulint tolok, az orvosom tudtával és jóváhagyásával.
A szülinapomon is eszem a tortámból, de akkor előtte csak egy natúr húst eszem salátával.
A cukorbetegség nem arról szól, hogy soha nem lehet enni semmi finomat, hanem arról, hogy akkor a többit igazítsuk hozzá.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Úgy is lehet csinálni, ahogy az előző írja, DE én tuti kihagynám a cukrot, főleg, hogy xilittel csak finomabb lenne, legalábbis az én ízlelőbimbóim szerint.
Nyilvűán nem kell kihagynmi a finom ételeket, de nekem meglepő, hogy a cukorbetegek milyen lazán tolják a cukrot, amit pedig oly könnyű heléyettesíteni mindenféle áldozat nélkül (a xilit esetében az anyagit kivéve). Nekem is van cukorbeteg rokonom, alapból nem eszik cukrot, de ha vendég jön, a sütikbe tesz s azokból eszik. De az az ő dolga. Ha én sütök neki valamit, az nem cukros (főleg mert én nem tartok itthon cukrot, de amúgyis igyekszem, ha neki sütök).
Jogos, amit írnak, hogy ekkora mennyiségnél már az állagba is bekavarhat a cukor s a xilit szimpatikus, de 25 dkg hatalmas mennyiség, jobb, ha senki nem eszik sokat a tortából, sokaknak hasmenést okoz... Biztos van, akinek így is.
Tudni kéne, hogy a cukorbeteg ismerős milyen édesítőt használ s milyen a hozzáállása a témához. Ha én lennék cukorbeteg, a lisztet és a sört sem fogyasztanám :D Más pedig, ugye, még cukros sütiket is eszik, liszttel, gyümölccsel, csak ügyel a mértékre.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
tegnap 23:40-es: nekem a Xilitnek annyira kiérzik az íze, hogy nem birom lenyelni az ételt vele - szóval én óvatos lennék ezzel.
Kérdezö; a legokosabb lenne megkérdezni az ismerösödet, hogy ö mit és mennyit ehet, illetve ha elkészíted ezt, akkor a pontos (grammra lemért) összetevök listáját mellékelném, mert akkor ki tudja kalkulálni, hogy neki mennyi fér bele a keretbe.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Amúgy lehet nem ártana megkérdezned, hogy mennyire bírja a xilitet, nyírfacukrot és az ilyen édesítőket, mert tény, hogy valakinek iszonyatos hasmenést okoz. Vagy, hogy melyiknek érzi nagyon a mellékízét.
Én mondjuk egész jól bírom, ugyanúgy cukorbeteg vagyok (egyes tp) de anyukám pedig rohangál utána a wc-re non stop, annyira kikészül tőle.
A krémbe én se tennék semmilyen cukrot, viszont én, amikor csinálok, szoktam rakni bele folyékony steviát. Magában borzalmas mellékíze van, de ha így rakom bele, én nem szoktam érezni. De ez is emberfüggő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!