Az én pogácsáim miért mindig ilyen csúnya laposak?
A magas pogácsákhoz nem értek, én boldog vagyok a vékonyabbra nyújtott laposakkal, az a helyzet.
De zsemlét, kenyeret sütök és azok nem lapulnak el, mivel ritkán pihentetem őket formázás után. Te is írod, hogy pihentetés után másznak szét, no, nekem is ezt tették pihentetéskor, gondolom, valami arányok miatt, de nekem maga a tészta tökéletes, csak nem tűri a pihentetést. Akkor azt hagyd ki, nem kötelező, a sütőben úgyis szépen kel és dudorodik még :)
Most olvasom, hogy kisütés után még lapulnak. Hoppá. Ennyire habtészta nem szokott lenni a pogácsa, hogy utána összeessen, itt valami gond lehet az arányokkal. Nekem csak az erősen tojásfehérjehabos sütik képesek sütés utáni összeesésre, a kelt tészták soha, azok elég szilárdak lesznek, mire kisülnek.
Ilyenről még nem is hallottam.
Vigyázz, hogy a lekenésnél ne folyjon le a tojás, mert akkor a pogi lapos lesz.
De ez csak egy tanács, mert lehet nálad nem ez az ok.
- jó élesztő
- magasabbra hagyott tészta
- de mamától tanulva én szaggatás után két tenyérrel sodorgatva párat, emelek rajta
A kelt tésztából készült pogácsa eldől, vagy lapos lesz.
Ennek több oka lehet. Alacsony a liszt sikér tartalma, nincs mi összefogja a tésztát. Nem volt 20 percig dagasztva, hogy a sikér tartalom aktiválódjon. Lágyabb lett a tészta a kelleténél. 10%-kal kevesebb tejjel vagy tejföllel készítsd a következőt. "Elkél" túlkel a tészta. Megformázás után a szokásos kelesztési időből vegyél le 10 percet. Nem elég meleg sütőbe teszed, és nem sülni kezd, hanem folytatja a kelést. 220 fokra előmelegített sütőbe tedd és amikor rázártad az ajtót, akkor állítsd be az előírt hőfokot (vagy ha nincs előírva, akkor 180 fokot).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!