Le kell hűteni a húslevest?
Egyszer hülyeséget hallottál. Felejtsd el! A húsleves nem is jó langyosan.
Nincs semmi táplálkozás élettani oka a lehűtésnek. Sem kis mennyiségben, sem nagyban.
Itt arról van szó, hogy a nagy mennyiség lassú lehűlésekor valami baktérium elszaporodás történik.
Ha ez történik?
az első válaszoló egy hülye
A kérdező jól érzi, valóban le kell hűteni az ilyen ételeket gyorsan, ha nem fogyasztjuk el azonnal készítés után. Az oka az, hogy van egy olyan hőmérséklet tartomány, ahol a mikroorganizmusok gyorsan szeporodnak ("jól érzik magukat"), és ezen a tartományon minél gyorsabban át kell érni, hogy minél kevesebb idejük legyen elszaporodni. A legtöbb étel (pl. hús, gomba, tejes ételek stb.) jó táptalaj a romlást ill. betegséget okozó mikroorganizmusoknak és minél nagyobb a menniység, annál lassaban húlne le az étel magától (pl. egy esküvői 20 literes edény csak órák alatt hűlne le magától, egy tányér leves meg esetleg pár perc alatt). Ezért minél több (nagyobb) az adag, annál nagyobb az esély a lassú hűlés miatt a károsodásra. Kisebb (egy-két adag) esetén ez általában nem probléma, de azért ezt sem jó sokáig langyosan vagy meleg helyen hagyni, ha meg már lehúlt, be kell tenni a hűtőbe. Legjobb persze, ha készítés után hamar elfogyasztjuk, de ez persze nem mindig megoldható
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!