Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan főzitek a húslevest?

Hogyan főzitek a húslevest?

Figyelt kérdés

Hagyományosan, lassan, gyöngyöztetve vagy kuktában?

Miféle húsból? Szoktátok keverni a különböző állatok húsát?

Milyen a hús-zöldség arány?

Milyen zöldségeket tesztek bele? És milyen alakúra vágjátok, ha felvágjátok egyáltalán?

Mivel fűszerezitek?

Hogyan tálaljátok? Milyen levesbetéttel?

A maradék levet újrahasznosítjátok vagy kidobjátok?



Én a lassú, gyöngyöztető módszer híve vagyok. A húsféléket nem vagy csak ritkán keverem, leginkább marhából, tyúkból, kakasból vagy kacsából, esetleg libából főzöm, attól függ, hogy mit enged meg a pénztárcám épp. Sertéshúst nem nagyon használok.


Viszonylag és sokféle sokféle zöldséget nyomok bele: sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, hagymát, pasztinákot, karalábét, kelkáposztát, egy nagyobb szem krumplit, olykor egy minimális rókagombát, őzlábat vagy vargányát is teszek bele az íze kedvéért. Nyáron meg megy bele egy pár darab zöldborsó héjastul, zöldbab, zöldhagyma, ezekből tényleg nem sok, csak azért, hogy jól nézzen ki.

A zöldség egészben, vagy nagy darabokra megy bele.

(Például nagyanyám szerint a húslevesbe sok hús kell és csak minimális zöldség, ő alig tesz bele valamit.)


Fűszerezés: no Vegeta, no leveskocka. Csak só, fokhagyma, egész feketebors, nagyon kevés köménymag, szerencsendióvirág, egy pici darab gyömbér, egy kis csili, sáfrány. A tetejére meg friss petrezselyemzöld.


A levest cérnametélttel vagy májas töltelékkel esszük.

A zöldségeket és a főtt húst egy tálra teszem, ez a leves és a fő fogás között egy köztes fogás. Ajvárral, tormával, savanyúsággal esszük, kinek mi.


A tyúknak - ha van - belefőzöm a fejét is ("szemtelenül"). Szerintem ez az egyik legjobb része a szárnyasnak: kiszívni az agyát, hmmm. Vagy kienni belőle a tojáskezdeményeket hmmmm. Vagy szopogatni a "kaparóját" (lábát). Hmmmmm.


Mivel rengeteg a leves általában és másnaposan már annyira nem szeretjük, viszont kár lenne érte, ezért felhasznosítom: vagy leszűröm, besűrítem, zsírtalanítom és sűrítményt lefagyasztom (mártásokba, levesekbe alapnak tuti). Vagy a hűtőben tárolom pár napig leszűrve és zöldborsóleves, zöldségleves, karfiolleves, mikor mi készül belőle. Olyan is előfordul, hogy hússal és zöldségekkel töltött tésztát főzök ki benne.


Nagyon finom még nyúlból vagy galambból is, csak ezek gyakran nehezen beszerezhető alapanyagok.


Legyetek szívesek, ne pontozzátok le egymást, mert ahány ház, annyi szokás. A húsleves az amolyan családösszetartó erő, ám mindenkinek megvan a saját maga szája íze. Köszi, csá :)



2017. szept. 15. 22:39
 1/8 anonim ***** válasza:
62%
Csirkeszárny és mell, kb 1 kiló hússal, ugyanannyi zöldséggel. Ebből a sárgarépa a legtöbb, egyben hagyva, mert azt szeretjük a levessel enni, ettől kicsit édes jellegű lesz a leves, mi úgy szeretjük. Még fehérrépa, 1 zeller, karalábé, 1 fej hagyma héjastul, paprika (mármint a zöldség), piros arany színnek, fokhagyma, pici bors, só. Cérnametélt, csiga, rombusztészta. Lassú tűzön, habját nem leszedve, az szépen letisztul. Addig esszük, amíg van, nincs szükség újrahasznosításra.
2017. szept. 16. 00:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 A kérdező kommentje:
Hehe, a lestyánt kihagytam a felsorolásból.
2017. szept. 16. 00:21
 3/8 anonim ***** válasza:
68%

Húsleves farhátból, szárnyából, néha aprólék, szív, zúzza. (nem szeretem a főt húst, vétek a combért, melle húsáért, inkább kisütöm vagy kirántom).

Kerül a levesbe, őrölt bors, delikát, vöröshagyma, fokhagyma, tv paprika, paradicsom, sárgarépa, krumpli, friss vagy szárított petrezselyem, zöldség gyökér.

Betét: Cérnácska, cérnametélt, kis-kocka, kis kagyló.

2017. szept. 16. 00:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
50%
*Nem szoktam, nem szoktuk keverni, egyféle húsból készül mindig. Újrahasznosítás : Én általában annyit készítek ami el is fogy, de volt példa arra, hogy a lefolyóban, wc-ben landolt a maradék lé.
2017. szept. 16. 00:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjabol ugy, mint te. Kivetel a csirkefej es neha keverem a husokat. Nagyon szeretem benne a csirkemajat es zuzat. Levesbetetnek leginkabb a kicsire formazott zsemle gombocot kedvelem. Ha netan marad le, lefagyasztom, jo lesz alaplenek. Sok hus es zoldseg is kerul bele.


Vegetea, leveskocka evek ota nem kerult a bevasarlo kosarba.

2017. szept. 16. 01:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:
59%

Én is így készítem, csak nem teszek bele kelkáposztát.

A sárgarépa kétszer annyi mint a petrezselyem gyökér, a fűszereket is hasonlóan használom,egy csipet sáfrányos szeklice amit én a színe miatt szórok bele. Amikor a leves készen van egy-két szem kockacukrot adok hozzá, nagyon jól kiemeli a sós ízeket.

Ha csirkéből készítem, akkor az egész csirkét belefőzöm, amit megtöltök zsemlés töltelékkel, a töltelékhez belekaparom a máját, és egy pár darab párolt gombát.

Ha már majdnem teljesen megfőtt a csirke kiveszem és fokhagymás zsíron átsütöm.

Mi csigatésztával szeretjük legjobban.

2017. szept. 16. 08:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:
100%

Hagyományosan, gyöngyözve, bármelyik húsból.(birkából, nyúlból nem szoktam )házigalambot gyerekkoromban ettem, mert volt...

Marhahús, sertésorja, csirke, öreg tyúk, kakas, ritkán, ha kapok fácán.

Sok zöldséggel készítem, a felesleges levet én is lefagyasztom máskorra egy jó felöntőlének.

2017. szept. 16. 18:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

1. hagyományosan

2. szárny, aprólék (nem keverem), lába, far-hát

3. nem tudom, ahogy esik, úgy puffan-alapon :D

4. répa, zöldség felezve és még felezve (hasábok), karalábé-zeller (negyedekben), kelbimbó (ha kapok), fokhagymagerezdek, egy fej vöröshagyma

5. só, szemes bors, csokor petrezselyemzöld

6. cérnametélt, de én csigával szeretem

7. nem marad :D

2017. szept. 17. 17:19
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!