Ti hogyan főzitek a húslevest?
Általában nálunk ,tyúk,vagy marha húsleves van.
Hídeg vízbe felteszem főni ,a húst lassú tűzön ,épp csak pötyögjön. A mikor felforr lehabozom,ezt ha kell többször megcsinálom. Ha hús már félig puha ,akkor teszem a zöldségeket hozzá. Sárgarépa ,hagyma ,fehérrépa(ebből jó sokat) ,karalábé,zeller a zellerből ,és a karalábéból fél fejet egy kisebb hagymát. Semmilyen ízfokozott nem használok. nálunk a zöldségek ,hosszába félbe vágva kerülnek a levesbe. A leves színével a tyúk húslevesnél nem szoktam trükközni,ha rendes házi tyúkod van a tyúk zsírjától szép sárga lesz.
A marha hús sosem lesz olyan szép sárga mint a tyúk húsleves.
Azért azt szoktam csinálni ,a marha húslevesnél ,hogy a sárgarépát 4-5 percel előbb teszem a levesbe,ez alatt a kiengedi a karotin tartalmát ,és kicsi tsárgább lesz a leves. A levest csak akkor szoktam sózni amikor már majdnem teljesen kész.
A jó húsleves jó sokáig fő a marha ,és tyúk is akár 4-5 órát is főhet lassú tűzön.
Húst lemos, fazékba betesz, vízzel 2/3ig felönt, baromi lassú lángra főni feltesz.
A habot mindig időben leszed.
Néhány szem borsot beledob, megsóz kicsit, nem nagyon mert nem szoktam sózni.
Ha már nem habzik, sárgarépa és fehér répa beledob.
Csokor petrezselyem is belepotty. És ha van, egy szelet karalábé, vagy karfiol, vagy káposztatorzsa is beledob.
Kicsit később krumpli és egy fél hagyma (lehet erős is akár), meg ha van 1-2 káposztalevél is beledob.
Lassan főz tovább.
Ha majdnem kész, akkor egy gondolatnyi ételízelsítő is mehet bele, vagy ha kevés a hús benne (pl. mert csontleves), akkor egy leveskocka még.
Vízzel közben kipótol, és ha forr, és minden puha, akkor kész, elzár.
(A beletett extra zöldségek nem állandóak, alap a répa, petrezselyemgyökér és krumpli. A többi attól függ mi van és mit főzünk még. Nyáron pl. 1 fej paradicsomot is teszek bele. Vagy néha friss kaport, amitől nem a szokványos íze lesz.
Na meg ha más ételt csinálok káposztából, karfiolból vagy karalábéból, akkor azon részeket, amiket nem teszek azon ételekbe, azokat a levesbe teszem, hogy ha meg nem is esszük, az íze kifőjön! Pl. bármelyik torzsája, vagy a friss karalábé levele is néha, esetleg az öregebb karalábéról levágott elfásodott részek. Ezektől nagyon fincsi lesz a leves, ilyenkor még egy gondolatnyi ételízesítőt sem teszek hozzá...)
Jesszus helyesbítek, elírtam!
"Kicsit később krumpli és egy fél hagyma (lehet erős is akár), meg ha van 1-2 káposztalevél is beledob. "
Kicsit később krumpli és egy fél PAPRIKA (lehet erős is akár), meg ha van 1-2 káposztalevél is beledob.
Hagymát SOHA nem teszek húslevesbe, nem oda való, csak a pici gyöngyhagyma, de olyan nálunk ritkaság.
Amit szeretsz.
Szerintem a csirkéből a legfinomabb.
De lehet marha és sertés is, vagy e két utóbbiból csontleves, olyan csontdarabból, amin vannak még mócsingok. Természetesen ez a legolcsóbb változat és a legkevésbé ízletes.
Csirke esetén mi nem a melléből, nem a combjából és nem a belsőségekből csináljuk, tehát a fennmaradó részeiből. Az jó levesbe!
Minél többféle húsból készül, annál jobb. Lehet benne oldalas, marha, csülök is. Csak szép lassan, meg kell adni a módját. Leszedni a habot - van aki le is önti a vizet a húsról és újat tölt rá - aztán a zöldségek. Én szeretem velős csonttal - félidőben bevágni pár pirítóst megkenve a velővel, beletorkoskodni a főtt húsba is, néhány kupica pálinka hozzá. Zöldségek, káposzta, sárga-, fehérrépa, petrezselyem - csokor, zeller, karalábé, pár fej gomba, vörös- , fokhagyma héjastól.
Én pl. rengeteg tésztával eszem, spagetti tésztát főzök egy külön kisebb edénybe kiszedve - feleségem nem szereti így - bele a levesbe. Hatalmas adag tészta, ujjnyira lepi csak a leves, sok erős paprikával. Külföldön dolgozom, ritkán jutok hozzá, alig várom, hogy ilyet ehessek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!