Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » A jókai bablevesbe kell...

A jókai bablevesbe kell rántás és a babot meg a húst egyszerre rakjam oda föni vagy pontosabban hogy kell?

Figyelt kérdés
2018. febr. 8. 19:14
 1/7 anonim ***** válasza:
91%
Gondolom, füstölt hússal főzöd, ahogy kell.:-) A hús főzése több időt igényel, azért is érdemes előbb külön odatenni főni, mert sokszor nagyon sós, érdemes megkóstolni a levét, mielőtt a többi hozzávalót beleteszed. Ha úgy érzed, ki lehet merni belőle, és tiszta vízzel felengedni. A bab és a zöldség akkor megy bele, ha a húsba már belemegy a villa. Én csak rántást teszek bele, és mindenki magának keverhet hozzá tejfölt a tányérban, ha akar. A rántásban pirítok néhány gerezd apróra vágott fokhagymát és köménymagot is, ezeknek jobban kijön így az íze. A tűzről levéve keverem bele a pirospaprikát, felengedem hideg vízzel és simára keverem, úgy adom a leveshez.
2018. febr. 8. 19:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
70%

Én előző nap megfőzöm a husit, kiszedem, és a babot beáztatom vízbe.


Másnap a husi vizébe teszem a babot répát, zöldséget. Mikor ezek megfőttek, berántom, hozzá rakom a megfőtt húst és kész.

2018. febr. 8. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
88%

Külön.


A bablevesek is olyanok, hogy nem ettem két különböző helyen egyformát :D


legnevezetesebb különbségek:

füstöltsonka/füstöltszalonna/csülök/kolbász/debreceni vagy mi van benne és milyen arányban


fehér és sárgarépa meg ilyenek megléte és arányai (valaki fehérrépát nem tesz bele)


paprikából egész/darált/porpaprika és milyen és mennyi


valaki paradicsomot is, valaki nem


vöröshagyma mellé lilahagymát is van aki tesz, vagy belefőzi, vagy a végén


(mi a normálisan perzselt disznó füstölt szalonnájának a bőrét is belefőzzük a bablevesbe)


van aki tesz bele egy kis ecetet is


és azt most hallom először, hogy valaki csak kizárólag utólag tesz bele tejfölt


fűszerezés is sokféle lehet, borsot, babérlevelet, vagy valaki egy nagyon kicsi curry-t tesz bele

2018. febr. 8. 22:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:
84%
"azt most hallom először, hogy valaki csak kizárólag utólag tesz bele tejfölt " - ja, persze ha laktózérzékeny lenne valaki, úgy értem-rájöttem
2018. febr. 8. 22:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:
84%
Az utólag tejfölözés (ami többnyire el is marad:-)) oka nálunk az, hogy a bableves juhtúrós, tejfölös, sajtos pogácsával egy komplett - és a család által igen kedvelt - ebéd. Füstölt csülökkel készítem, kolbász és csipetke nélkül, zellerrel, egy-egy termetes szál sárgarépával és petrezselyemgyökérrel. Fűszernek megy bele babérlevél, bors, pár szem borókabogyó, 1-2 paradicsom négyfelé vágva, erőspaprika vagy chilipaprika, és a fokhagymás-köményes-paprikás rántás a végén. Vöröshagyma nincs benne, viszont a végén beleforralok egy evőkanál mustárt. Egyszer, még vagy 15 éve kísérletezős kedvemben így főztem, azóta ez az elvárás, friss, meleg pogival. Nem egy diétás kaja (bár nincsenek súlyproblémáink), ezt már fölösleges tejföllel megturbózni, nem is főzöm túl gyakran.:-) Annyit azért megteszek, hogy a csülök főzőlevéről leszedem a zsírt, és nem rakom bele a zsíros részeket, igyekszem csak a színhúst.
2018. febr. 8. 22:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Igen kell bele rántás. A a füstöltcsülköt és a babot előző este külön-külön be kell áztatni. Másnap a csülköt feltenni, majd kb fél óra főzés után(amikor már valóban fő, nem a feltevéstől számítva ) mehet bele a leöblített bab. ha már majdnem puhák, akkor a kis hasábokra vágott vegyeszöldség, és, ha akarsz bele, egy darabka , bőrétől megfosztott karikára vágott szárazkolbász is.

A berántás előtt ki kell emelni a csülköt, és kicsontozni, majd visszatenni a levesbe.

Legvégül főzzük bele a csipetkét,ha kész tetejére érdemes friss petrezsemzöldjét szórni.

Tejföl van az "eredetiben", de ez természetesen opcionális. Asztalnál is lehet tejfölözni.

2018. febr. 9. 18:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
## Természetesen a csülköt kockákra összevágva kell visszahelyezni a levesbe.
2018. febr. 9. 18:32
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!