A jókai bablevesbe kell rántás és a babot meg a húst egyszerre rakjam oda föni vagy pontosabban hogy kell?
Én előző nap megfőzöm a husit, kiszedem, és a babot beáztatom vízbe.
Másnap a husi vizébe teszem a babot répát, zöldséget. Mikor ezek megfőttek, berántom, hozzá rakom a megfőtt húst és kész.
Külön.
A bablevesek is olyanok, hogy nem ettem két különböző helyen egyformát :D
legnevezetesebb különbségek:
füstöltsonka/füstöltszalonna/csülök/kolbász/debreceni vagy mi van benne és milyen arányban
fehér és sárgarépa meg ilyenek megléte és arányai (valaki fehérrépát nem tesz bele)
paprikából egész/darált/porpaprika és milyen és mennyi
valaki paradicsomot is, valaki nem
vöröshagyma mellé lilahagymát is van aki tesz, vagy belefőzi, vagy a végén
(mi a normálisan perzselt disznó füstölt szalonnájának a bőrét is belefőzzük a bablevesbe)
van aki tesz bele egy kis ecetet is
és azt most hallom először, hogy valaki csak kizárólag utólag tesz bele tejfölt
fűszerezés is sokféle lehet, borsot, babérlevelet, vagy valaki egy nagyon kicsi curry-t tesz bele
Igen kell bele rántás. A a füstöltcsülköt és a babot előző este külön-külön be kell áztatni. Másnap a csülköt feltenni, majd kb fél óra főzés után(amikor már valóban fő, nem a feltevéstől számítva ) mehet bele a leöblített bab. ha már majdnem puhák, akkor a kis hasábokra vágott vegyeszöldség, és, ha akarsz bele, egy darabka , bőrétől megfosztott karikára vágott szárazkolbász is.
A berántás előtt ki kell emelni a csülköt, és kicsontozni, majd visszatenni a levesbe.
Legvégül főzzük bele a csipetkét,ha kész tetejére érdemes friss petrezsemzöldjét szórni.
Tejföl van az "eredetiben", de ez természetesen opcionális. Asztalnál is lehet tejfölözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!