Tapasztalt fánksütők?
Első fánkomat készülök holnap? megsütni, akik sokszor készítetek leírnátok, hogyan?
Danke vielmal ;)
Farsangi Fánk
50dkg liszt
2db tojás sárgája
5dkg élesztő
5dkg porcukor
5 dl tej
5cl rum (ha nincs rum otthon, akkor a jó minőségű házi pálinka is jó bele). Rumaroma nem jó az olajban sült tésztákhoz, mert etil alkoholt tartalmaznak így sülés közben az aroma ízei és az egyéb mesterséges íz fokozok ízei jönnek ki. Ami a sok ízfokozó miatt túlságosan érződhet a tésztán és keserű lehet tőle a kisült fánk). A sütőrum már jó választás lehet, mert tartalmaz 25% alkoholt. Igaz jóval kevesebbet, mint a rendes pálinka vagy rum. . A rum azért kell, mert sülés közben nem szívja meg olajjal magát a fánk és puha lesz. A rum ízét nem lehet majd a kisült fánkot érezni az alkohol tartalma sülés közben eltűnik. Ezért gyerek is ehetik nyugodtan.
5dkg olvasztott vaj ezt a dagasztás végén adjuk a tésztához. Jól bele dolgozzuk a tésztába.
Ebből kelt tésztát dagasztunk. a tésztát 40 percig kelesztjük. Kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk Nyújtani nem sodrófával szoktam. Kézzel szép egyenletesre húzom ki a tésztát. Azért így mert így nem nyomom ki a levegőt a tésztából. A szaggatott fánkokat még 10 percig kelesztjük. Tojás fehérjét azért nem teszünk a tésztába, mert sülés közben lehúzza tésztát és nem lesz szép magas a fánk.
Közepes hőfokon sütjük. Az első felét fedő alatt. Így lesz szép szalagos a fánk.
Ebből tésztából készülhet burgonyás fánk is. Ilyenkor 20dkg főtt áttört burgonyát adunk a tésztához. A cukrot kihagyjuk belőle. Ha pudinggal szeretnéd tölteni akkora pudingot jó keményre (sűrűre) főzd meg. Tölteni pedig úgy a legegyszerűbb, ha tészta felére kanállal raksz a pudingból és a másik felét a tésztának ráhajtod. Majd szaggatod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!