Milyen sutemenyt keszitsek, ami elall dobozban par napig es nagyom finom?
Püspökkenyér
Hozzávalók:
5 deka dió darabos
5 deka mogyoró "
5 deka csoki apróra vágva
5 tojás fehérje
5 deka olvasztott langyos vaj
10 deka rétes liszt
15 deka porcukor
csipet só
(csipetnyi sütőpor)
A tojásfehéjét a csipetnyi sóval habosra verjük, bele a porcukrot, azzal tovább verjük amig jó fényes lesz. Pár csepp citromlevet is lehet bele tenni. Ha teljesen kemény a hab, óvatosan hozzákevejük a dió -csoki, stb. darabkákat, végül lazán beleforgatjuk a vajat és a lisztet. Kikent, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütöben sütjük, tűpróbáig.
Természetesen a belevalókat kedvünk és éléskamránk lehetőségei szerint bátran variálhatjuk, illetve több mindent is beletehetunk, pl. kandirozott gyümülcsöt, darabolt birssajtot, mazsolát, mandulát, aszalt, apróra vagdalt gyümölcsöt, stb. Amikor elapritjuk a hozzávalókat, meg kell egy kis liszttel hinteni, akkor nem ragadnak össze és nem süllyednek le a forma aljára.
Fóliába csomagolva egy hétig is jó, ha kitart addig!
A sósperec receptje a következő:
80dkg liszt,36 dkg zsír,1 dl tej,5 dkg élesztő,2 dkg só,1 dl fehérbor,2 evőkanál tejföl.
Az élesztőt megfuttatjuk a tejben,majd összekeverjük a többi hozzávalóval.Fél cm vastagra kinyújtjuk és perec szaggatóval kiszaggatjuk.Tetejét megkenjük tojással és meghintjük enyhén sóval.Forró sütőben halványra sütjük.
Ebből a tésztából rudakat is lehet csinálni,és a tetejét egész köménymaggal megszórni
Gyümölcskenyér gazdagon
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 5-6 tojás (kisebből 6, nagyobból elég 5), vanillincukor, 15 dkg liszt, 1/2cs sütőpor,egy csipet só, reszelt citromhéj, és összesen 60 dkg vegyes tötelék: aszalt / kandírozott gyümölcsök, magvak (dió, mogyoró, mandula), étcsoki, mazsola, stb.
Elkészítés: A kristálycukrot és a vanillincukrot a tojásokkal habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, a sót, a reszelt citromhéjat és a sütőport. Ezután beleteszem a tölteléket, ami összesen 60 dkg: apróra vágott étcsokit, kandírozott gyümölcsöt, birsalmasajtot, apróra vágott diót stb.
A töltelében a "szárazabb" (dió, mogyoró, mandula) és a "nedvesebb"(kandírozott, csoki) anyagok aránya lehetőleg kb.50-50% legyen. Vajazott, lisztezett őzgerincformába simítom, ez kb két kisebb őzgerincnyi mennyiség.
Előmelegített, forró sütőbe teszem, 2-3 perc múlva takarékra állítom a lángot. Amikor a tészta elkezd színesedni (kb 10 perc), alufóliával beborítom, különben megég (!).
Közepes sütőben tűpróbáig sütöm. Ha kivettem, kiborítom a formából, és még melegen vastagon bekenem vajjal és jól megporcukrozom, ettől "porcukorkérget" kap. Hűlés után alufóliába csomagolva sokáig eláll hűtés nélkül. Isteni!!! A tészta alig látszik a sok tölteléktől.
továbbá: piskótatekercs, aranygaluska (sodó helyett boltból vaníliapudingot szerezhet be bármikor), meggyes(akármis) pite, bejgli (nem csak karácsonykor :D), "macskaszem".
Gyakorlatilag bármi jöhet, amiben nincs érdemi mennyiségben tejtermék - tehát a túrós, krémes dolgok kizárva. Jellemzően a gyümölcsös, lekváros, csokis cuccok a nyerők, kelt vagy méginkább linzeres tésztákkal kombinálva. Utóbbi nem nagyon tud kiszáradni ugyanis. De egy zserbó szerintem még mindig a joker, nyáron is kibír normális hőkeretek között 1 hetet és jó csokival és lekvárral tök finom.. :D
Ostyás őzgerincet, nem kell sütő hozzá, csak főzni kell a krémjét, és nagyon-nagyon finom:
Hozzávalók:
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (ízlés szerint, a 20 dk-val nagyon édes)
2 csomag főzős pudingpor – lehet 2 csokis, vagy 1 csokis egy vaníliás
2 tojás elhabarva
2 ek cukrozatlan kakaó
6 lap ostya kicsire (de nem morzsásra) összetörve
+ ízlés szerint lehet bele tenni:
- zselés cukrot
- diót, mogyorót
- mazsolát
Vízgőz felett megolvasztjuk a vajat. Amikor megolvadt teljesen, mehet bele a porcukor, a kakaó, a pudingpor, majd végül az elhabart tojások. Alaposan elkeverjük (pár percet maradhat a vízgőz felett, hogy a tojások kapjanak egy kis hőkezelést) majd levesszük a vízgőzről és belekeverjük az ostyát. Nagyon jól elkeverjük, hogy az ostyát mindenütt érje a krém.
Egy őzgerincformát kibélelünk fóliával (a szélén jócskán érjen túl a fólia) és a meleg keveréket beleöntjük egyenletesen elosztva. Fakanállal jól lenyomkodjuk, majd az fóliaszéleket ráhajtjuk és a kezünkkel is jól megnyomkodjuk.
Ha kihűlt, akkor mehet a hűtőbe. Érdemes egy egész éjszakára ott hagyni, de 4-5 óra múlva is fogyasztható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!