Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Kalács készítésénél mire kell...

Kalács készítésénél mire kell leginkább figyelni?

Figyelt kérdés

Ezt a receptet akarom elkészíteni.

[link]

Még sosem sütöttem kalácsot. Más fajta fajta kelt tésztát már próbáltam de az sem lett sosem az igazi. Aki tapasztalt az ilyen ételek készítésében, írna néhány dolgot amire figyelni kell,hogy jól sikerüljön?

Köszönöm ha tud valaki tanácsokat adni.


2018. jan. 9. 19:06
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Elöször is arra figyelj, hogy az élesztöhöz a tej tényleg langyos legyen, ne forró, mert akkor nem kel meg.


A tészta kidolgozása nem egyszerü, ha van jó géped, akkor azzal csináld, kézzel nehéz.


Várd meg türelmesen, mire megkel a tészta, ehhez tényleg idö kell.


A nyers tészta keményebb, mint a megkelt, ezért lehetöleg ne hígitsd fel, mert különben nem tudsz vele dolgozni.


De annyira nem nehéz, nekem a kelt tészták a kedvenceim, nekem az a legkönnyebben készíthetö édesség.


Sok sikert!

2018. jan. 9. 19:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
68%

A liszt minőségére és a dagasztás folyamatára.


Én a lisztet kapásból lecserélném, de minimum felezném és kelt tésztához való lisztet is használnék.


Fontos, hogy a sót a liszttel keverd el az elején, hogy rátapadjon a liszt a szemekre, ugyanis az élesztő baktériumokat kinyírja a só.


[link]


Itt láthatod a dagasztás technikaját 8:40 körül. A dagasztás a legfontosabb lépés, jó erősen kell csinálni addig amíg a tészta már nem ragad. Én kalácsoknál néha még finoman rádobom az asztalra, aztán megint gyúrom, majd megint dobom.

Azért kell dagasztani, mert ilyenkor dolgozod bele a levegőt, amit utána az élesztő "felfúj".


Sokáig nekem sem sikerültek a kelt tészták, de mióta jó lisztet használok és figyelek a dagasztásra, azóta mindig sikerül.

2018. jan. 9. 19:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:
35%

"Fontos, hogy a sót a liszttel keverd el az elején, hogy rátapadjon a liszt a szemekre, ugyanis az élesztő baktériumokat kinyírja a só. "


Ez több okból sem igaz.


Elöször is az élesztö NEM baktérium, hanem gomba.

Másodszor az élesztönek semmi baja sem lesz a sótól.

HArmadszor van olyan eljárás, ahol az élesztöt megsózott tejben/vízben futtatják fel és legalább olyan jól keleszt (Ha nem jobban), mint a megszokott cukros változat.

2018. jan. 9. 19:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.Ezekre figyelni fogok.Sajnos gépem nincs, remélem kézi dagasztással is sikerül.
2018. jan. 9. 19:34
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Ügyelj arra, hogy minden hozzávaló langyos legyen, de legalább szobahőmérsékletü, mert így sokkal könnyebben megkel a tészta.

Én a lisztet is meg szoktam langyosítani.

Fontos, hogy a lisztet átszitáld, hogy minnél több levegő kerüljön bele.

2018. jan. 9. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
70%

"Azért kell dagasztani, mert ilyenkor dolgozod bele a levegőt, amit utána az élesztő "felfúj". "


Nem azért kell dagasztani, hogy levegö legyen benne, hanem hogy elkeveredjen az élesztö a liszttel. Az élesztö nem a levegöt "fújja fel", hanem a keményítöt bontja és a bomlás mellékterméke az a gáz, amitöl laza lesz a tészta.

2018. jan. 9. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Amikor pihenteted/keleszted olyan helyre tedd, ahol meleg van és nincs huzat.

Konyharuhával takard le és ne nézegesd állandóan, hogy kelt e már. Fél óra után elég egyszer megnézni.

Ha addigra duplájára kelt, akkor ne várj tovább.

Ha túl keleszted akkor is rossz lesz, mert az élesztő "elfárad" és sütés közben már nem fog dolgozni, vagyis nem fog megnőni a kalács.


Nyújtásnál pedig eleinte próbáld kézzel szét húzni és utána óvatosan nyújtani, hogy minél kevesebb levegő szabaduljon ki.

Az igazán jó kelt tésztában látni a kis légbuborékokat is.

2018. jan. 9. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!