Csokimáz segítség?
Hogy lehet olyan csokimázat találni, amivel szépen, vékonyan be lehet vonni az aprósüteményeket?
Akármit próbálok, vagy annyira sürü, hogy nem lesz szép síma: ha késsel eligazítom, akkor megmarad a nyoma, anélkül meg csak egy vastag paca valahol, máshol meg semmi sincs.
Ha meg hígitom vízzel vagy egyéb folyadékkal, akkor ugyan szépen szétfolyik rajta, csak nem sok marad rajta és utána meg ragad, nem szárad meg soha.
Teljesen kétségbe vagyok esve - ha valaki tud segíteni, nagyon kérem, tegye meg!
Elöre is köszönöm a segítséget!




















És melyik módszerrel, ez engem is nagyon érdekelne :))
Azért nem válaszoltam eddig, mert ugyanúgy járok mindig, ahogy Te is írtad. Vagy kemény lesz, és vágáskor reped, mint a jég, vagy érintésre ragacsos.
Rengeteg "tutinak " írt receptet kipróbáltam már, de nekem soha nem sikerül normális, egyenletes szép csokimázat készítenem.
A cukrász, amikor rákérdeztem a zserbó teteje náluk mitől ilyen tökéletes, elmondta, hogy jó minőségű kakaó, cukor, víz és étolaj.
Csak azt nem mondta meg, hogy egy házi, normál tepsire való sütihez milyen arányokban kellene készíteni...:)
Én bárkinek írok olyan sütireceptet, aminek csokimáz a teteje, mindig odaírom, hogy mindenki csinálja a neki legjobban beválttal.
Örülök, hogy neked végre sikerült.
üdv :)





Én a 23x35 tepsiben készült Zserbóra,
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 púpozott evőkanál holland kakaópor
keverékéből főnök mázat. Addig kell kislángon állandó keverés közben melegíteni , amíg a cukor elolvad.
Amikor szép sima, gyorsan ráöntöm a sütemény tetejére és elsimítom, nagyon szép, egyenletes bevonatot képez, nem törik.
Legjobb felmelegített pengéjű késsel szeletelni.
Nekem az vált be, hogy étcsokit fele vajjal felolvasztottam göz fölött, odafigyelve, hogy ne melegedjen túl, azaz éppen csak megolvadjon. Utána a 200 g-os adaghoz tettem 1,5-2 evökanál olajat és azzal is kikevertem.
Mivel kis sütiket vontam be vele egyenként, ezért közben néha kicsit melegíteni kellett, így szépen folyt, a fölösleget le tudtam csurgatni, mielött hagytam száradni. Mára teljesen megkötött, szép fényes, és nem ragad.
Amit írtam a túlmelegítésröl: ha a csoki túl forró lesz, akkor besürüsödik és hajlamos csomósodni, ezért csak annyira szabad melegíteni, hogy ha belenyúlsz, kellemesen meleg legyen, de ne süsse az ujjadat. Föleg az elején lehet elrontani, ha a víz forr alul, mert az edény alján hamar túlmelegszik a csoki. Ezért elöször felforralom a vizet, elzárom a lángot és csak akkor teszem rá a csokival a tálat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!