Van egy jól bevált röszti recepted?
Pompéry Berlin2003. Jan 20., 16:27
Rösti - (így is ejtik ki, magyarosan) - svájci krumplispecialitás körítésként
Hámozott nyers krumplit lereszelsz a vastagabb lyukú reszelõn (kb. 5 mm) és lapos lángosokat formálva forró zsírban/olajban kisütöd mindkét oldalán. Mindezt gyorsan, hogy meg ne barnuljon a nyers krumpli
2003. Jan 20., 19:35
Az én ismereteim szerint a röszti, ( nálunk északon lapcsánka)szlovák eredetû népi étel.
Nyers reszelt burgonya , tojás, liszt és füszerek hozzáadásával készül.Forró olajban kanálnyi halmokat teszünk, lepény formára egyengetve, mindkét oldalán pirosra sütjük.
Az én variációim a következõk:
2-4 db nagyobb nyers reszelt burgonya, 2 db tojás,só, bors, és annyi liszt, hogy galuska keménységû tésztát kapjunk.
Füszerezni szoktam, curryval , szerecsendióval, adok hozzá még petrezselyem zöldet apróra vágva, reszelt fokhagymát vagy vöröshagymát. lehet hozzá keverni nyers reszelt sárgarépát, bármilyen zöld fûszernövényt, vagy zöldborsót.
A variálhatóság nem ismer határokat.
Tálalásnál, kinálok hozzá különbözõ mártásokat,bazsalikomos paradicsom mártás,
currys tartármártás, fokhagymás tejfõl mártás hidegen, vagy reszelt sajttal megszórva is nagyon finom , gyors vacsora étel.
Üdv: Irénke
Rösti - Máshogy tanultuk Svájcban. Mindig fött krumplit használnak, de nem tulföve nehogy szétmáljon, nagy luku reszelövel reszelik le ovatosan ha kihült, hogy formás maradjon, hozzáadnak egy egész tojást, sot, frissen darált borsot, petrezselyemzöldet, s egy kis dinsztelt hagymát, a nagy serpenyöben kis olajat melegiteni, abba beletenni az egészet, lapitani hogy egyenletes legyen s közepesen barnára sütni az egyik oldalát, aztán lapostányér segitségével megforditani, s a másik oldalát is kisütni. Torta szerüen szeletelik az asztalnál.
A nyers krumpli s liszt, és kis adagok kisütve a német Kartoffelpuffer. :smile:
Szalonnás rösti
Hozzávalók: 60 dkg fõtt burgonya,2 fõtt tojás,só vagy ételizesítõ, 2 szelet bacon szalonna,reszelt sajt izlés szerint,2-3 evõkanál olaj a sütéshez.
A fõtt burgonyát nyomón áttörjük,
elkeverjük a sóval és a reszelt fõtt tojással.
Teflonsütõben melegitünk kevés olajat, majd a keveréket adagokban beletesszük.Ellapitva, lepény formára.Pirosra sütjük 10 perc alatt .
megforditva a másik oldalát is.
Ezután tepsibe téve mindegyik lángos tetejére teszünk egy kevés apróra vágott bacont és reszelt sajtot.
Sütõben néhány perc alatt pirosra sütjük,mig a sajt szépen ráolvad.
Zöldsalátával kináljuk.
Az összeset én màsoltam be neked!
Nem tudom,remélem hasznàt veszed,én Svàjcbol vagyok,és a sima reszelt krumplis az igazi,de probàld ki bàtran mindet!
Jo étvàgyat!
Röszti
Hozzávalók:
- 2 nagy burgonya
- Graham vagy rozsliszt
- 2 tojás
- olívaolaj
- só, vegamix, szerecsendió
Elkészítés:
Nagylyukú reszelőn lereszeljük a meghámozott burgonyát, majd 3-4EK lisztet szórunk rá, és ráütjük a tojásokat. Megfűszerezzük és elkeverjük.
Tenyérnyi darabokban olívaolajon közepes-magas hőmérsékleten kisütjük.
Igen, ez nem annyira egészséges mint egy hús zöldségkörettel, de néha elmegy, ha így készítjük el.
Sajtos röszti :
Hozzávalók:
80 dkg burgonya, 2 fej hagyma, 20 dkg lágy sajt (pl. Anikó), 1 csokor petrezselyem, 5 dkg vaj, só, bors
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfôzzük és kihûtjük (ehhez a recepthez jobb, ha elôzô nap fôtt burgonyát használunk). Meghámozzuk és káposztareszelôn lereszeljük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a reszelt burgonyát, a felaprított petrezselymet. Sóval, borssal erôteljesen ízesítjük. Két kisebb serpenyôben kevés vajat olvasztunk és belenyomkodjuk a massza felét. Fedôt teszünk rá és kis lángon addig sütjük, amíg a massza össze nem áll. Ekkor a fedô segítségével megfordítjuk és a másik felét is megpirítjuk. Beborítjuk a vékonyra szeletelt sajt felével és ráolvasztjuk. A burgonyamassza másik felével ugyanígy járunk el. Cikkekre vágva kínáljuk, fokhagymás tejfölt vagy joghurtot adunk mellé.,
Röszti burgonya tükörtojással
Hozzávalók:
# kb. 30 dkg szalonna
# 1 nagy fej vöröshagyma
# kb. 5 közepes burgonya
# só
# bors
# tojás
Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük (mondjuk a sajtreszelő legnagyobb fokán). A szalonnát üvegesre sütjük, belerakjuk a hagymát, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a reszelt burgonyát, és közepes lángon addig sütjük, amíg a burgonya összeesik, megpuhul. Csak kezdetben kevergessük, mert úgy lesz szép, ha felveszi a serpenyő formáját. Sütés közben sózzuk és borsozzuk. Ha a burgonya elkészült, egy másik serpenyőben tükörtojást sütünk, a tojást és a burgonyát együtt tálaljuk.
Megjegyzés:
Az elkészítéshez kell egy serpenyő, ami mélyebb és nagyobb, mint egy normál palacsintasütő. Ez a nagy serpenyő nagyon praktikus beruházás, mi szinte minden egytálételt ebben készítünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!