Van bevált piskóta recepted?
Összetvők:
6 db tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál cukor
a csomag sütőpor
ELkészítés:
A 6 tojássárgáját kikevered a cukorral, utána beleteszed a 6 evőkanál lisztet és sütőport. Felvered a tojássárgáját és összekevered a kettőt. Beleöntöd a tepsibe és kb. 15-25 perc múlva jó.
Gondolom, a fehérjét vered fel habnak a végén kedves első.
No, én először felverem a fehérjét, utána bele evőkanalanként a cukor, mikor már fényes, bele a tojássárgája, majd a liszt a szódabikarbónával. A cukrot mindig kicsit csapottan, a lisztet púpozottan mérem. A hagyományos módon sosem sikerült, ezt a volt szomszédomtól tanultam így. Mikor kisül, fejjel lefelé borítom ki a formából, tepsiből, így a teteje is sima lesz, mint az alja, nem lesz ott a púp. Nem túl levegős, de nem is sűrű. Nálunk bevált a recept. Ahány tojás, annyi evőkanál cukor, és annyi liszt.
Én 1 csomag vaníliás cukrot is szoktam bele tenni.
Tehát vegyük akkor 6 tojással. 6 (csapott) evőkanál cukrot kikeversz 6 tojássárgájával és a vaníliás cukorral. Jó habosra, fehéredésig. 6 púpos evőkanál lisztet elkeversz 1 csomag sütőporral, fél teáskanál sóval, kanalanként hozzákevered a sárgás keverékhez. A fehérjét felvered jó keményre és óvatosan belekevered a masszába. Aztán mehet tepsibe és 200 fokon süsd, első 20 percben ne nyisd ki a sütőt mert összeesik. Kb. 25-30 perc alatt sül meg, legyen szép világosbarna a teteje.
1 evőkanál liszt helyett tehetsz 1 kanál étkezési keményítőt, ettől könnyebb, lazább lesz a tészta.
Ezt én anyukámtól tanultam, és tegnap pont sütöttem, nagyon szép lett.
10 tojás fehérjét elkezdem felverni robotgéppel, mikor már majdnem jó, 2 evőkanál cukrot teszek bele, majd keményedésig verem. Aztán a 10 tojás sárgáját is eldolgozom robotgéppel, mikor majdnem jó, 8 evőkanál cukrot és 1/2 csomag sütőport teszek bele és fehéredésig tovább verem. Aztán óvatosan összeforgatom a fehérjét a sárgájával, szép "levegős" mozdulatokkal, nehogy megtörd. 10 evőkanál átszitált lisztet adok hozzá, szép óvatosan elkavarom benne. Majd egy kivajazott, sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntöm, előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm közepes lángon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!