Leves receptek leveskocka és alaplé nélkül?
Kezdő szakács vagyok, és nem tudok mindig a levesekhez alaplevet használni, lefagyasztani nem tudok nagyobb mennyiségben, főzni húslevest állandóan pedig nincs időm. Leveskockát pedig ha lehet, kerülném.
Hogyan kell elkészíteni a leveseket alaplé és kocka nélkül? Esetleg teljes recepteket (mennyiségekkel, elkészítési módokkal) tudnátok írni?
Teljes recepteket nem írok, találhatsz eleget, viszont nyilván úgy kell, hogy beleteszed a belevalót. Sohja életemben nem használtam alaplevet és kockát is csak ifjú koromban, tudva, hogy nem rendes ételt eszem, csak mégis valami meleget.
Én kizárólag zöldséglevest főzök, az egyszerű: beledobálom a zöldségeket a zsiradékba, fajtától függő ideig kevergetve benne (némelyiket a legvégén teszem bele), fűszer, víz, megfőzöm, esetleges levesbetét. Nem mindig ugyanazok a zöldségek vannak benne s nem is ugyanolyan arányban.
A húslevesek sokkal több időt igényelnek, de olyat sosem főzök, a leírásod alapján neked erről azért több fogalmad van. S persze rengetegféle leves van.
tegyél bele sok fűszert. Friss a legjobb, de én többnyire szárítottat szoktam. 1-1 teáskanál pl. ezekből elég egy átlagos lábasnyi leveshez: oregánó, tárkony, bazsalikom, kakukkfű, majoranna, petrezselyem.
Plusz kis bors, fokhagyma, csipetnyi őrölt paprika (ha csak nagyon kicsit teszel bele, alig egy késhegynyit, szép aranysárga színt kapsz. ha ennél többet, akkor piros lesz a lé)
Az én alap zölséglevesem:
A leves zöldséget (2 sárgarépa és 1 petrezselyem gyökér karikára vágva, egy kis darab zeller és fél karalábé kis kockákra vágva)
Kevés zsiradékon, megpárolom, sózom, borsozom, hozzáteszek egy kis fej vöröshagymát és egy gerezd fokhagymát (nyáron egy kis paradicsomot és paprikát is) Felöntöm 1,2 liter vízzel, felforralom majd lefedve takarékon készre főzöm. Közben bekeverek egy vajgaluskát (egy diónyi vaj, 1 tojás,egy csipet só és annyi liszt ,hogy nokedli sűrűségű legyen)
Apróra vágok egy csokor friss petrezselymet.
Amikor a zöldség majdnem megfőtt ( a sárgarépát kanállal el lehet vágni, de még harapható) beleszaggatom a galuskát, egy-két percig forralom, leveszem a tűzről, rászórom a petrezselymet és lefedve hagyom állni negyed órát.
Csókakői Kolbászleves
2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kisebb semmi esetre sem fás zeller, 1 kisebb karalábé, 1 vöröshagyma, 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj, 1 kis csokor petrezselyem, 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet), só, őrölt fekete bors, ecet, 4 tojás, 1 púpozott evőkanál finomliszt, 1 kis pohár (150 gramm) tejföl, 20 dkg füstölt kolbász
1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk.
2. A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefödjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.
3. Amíg a leves fő, bevert, azaz buggyantott tojást készítünk. Ehhez egy lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk, a tojásokat egyesével beleütjük. Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Ha csinosítani akarjuk, akkor vágódeszkára téve kiskéssel a foszlányait levágjuk. Tálalásig langyos vízben tartjuk.
4. A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merőkanálnyiit a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, s kevergetve 2-3 percig főzzük.
5. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben színesre sütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk. Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük.
Ez a leves, másnap legfinomabb.
Rengeteg levest lehet készíteni,a legkülönfélébb zöldségekből.Nem kell hozzájuk feltétlenül alaplé, kocka meg semmiképpen sem,a zöldségféle adja meg a finom ízt.
Teljes receptekre senkinek sincs nagyon ideje, de megkereshetőek.
A teljesség igénye nélkül: gombaleves, karfiolleves, karalábéleves, borsóleves, sárgaborsóleves, bableves, lencseleves, frankfurtileves, gulyásleves, krumplileves többféleképpen is készülhet, paradicsomleves, gyümölcsleves stb. Nem is beszélve a krémlevesekről, amik egy zöldségféléből is készülhetnek, de más zöldségekkel párosítva is.
Brokkoli, cukkini, póréhagyma, gomba, fokhagyma, sütőtök, cékla, kukorica... és még sorolhatnám.
Mindegyikre találsz több receptet is a keresőt használva.
Ha egy kevés zsiradékon lepirítod a zöldségeket, az ad egy plusz ízt, mert a zöldségekben lévő kevés cukor karamellizálódik.
Persze nem mindegyiknél lehet ezt megcsinálni,pl a húslevesnél nem.
Ha esetleg valamilyen konkrét leveseket kérdeznél, többet tudnánk segíteni.
Nagyon köszönöm a segítséget!
Pl. legtöbb krémleveshez csak olyan receptet találtam, amihez adnak mindig kockát vagy alalevet. Amit nagyon szeretnék anélkül elkészíteni, az a fokhagymakrémleves meg a sajtkrémleves. Ezen kívül sima hagymaleves, kukoricaleves... ezekhez sajnos nem nagyon tudom, hogy milyen zöldségféle menne.
Az alap zöldség krémleves: ( mint a cukkini, mángold, karfiol, csicsóka, cékla)
Mindig használok egy kissebb sárgarépát, egy nagyobb fej vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, egy nagyobb burgonyát és azt a zöldséget amiből készítem.
Négy személyre elég egy kissebb karfiol, két kissebb gyenge cukkini, egy nagyobb cékla.
A hozzávalókat nagyobb kockákra vágva kevés olívaolajon megdinsztelem. FONTOS! az olívaolajat sosem szabad felhevíteni túlságosan, ezért csak kislángon folyamatosan kevergetve párolom.
Sózom, fehérborssal fűszerezem, felöntöm annyi vízzel amennyi éppen ellepi és puhára főzöm.
Botmixerrel pürésítem,2 dl tejszínnel elkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen, kóstolás, után ízesítés, só bors, és forrásig melegítem.
Nem szabad forralni, mert kicsapódik a tejszín.
Ez az én krémleves receptem.
Folyt. köv.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!