A ti otthonotokban, tájegységeteken hogyan készül a töltött káposzta?
Nagy fazékban, üstben, tepsiben?
Mibe töltik az anyagot? Édeskáposztába, savanyított lapuba, kelkáposztába, esetleg tormalevélbe is?
Hogyan fűszerezitek?
Tesztek a fazékba kolbászt, szalonnát, valami füstölt húst, egy kis gombát?
Bő a leve vagy kevés és sűrű?
Tejföllel kínáljatok vagy paradicsompürével?
Mivel keveritek a húst? Gerslivel, rizzsel, kölessel, kukoricadarával esetleg valami mással vagy semmivel se?
Tesztek-e a töltött káposzta aljára savanyúkáposztát?
Olvastam, hogy régen egyes magyar részeken egy egész öreg tyúkot vagy libát főztek télidőben a töltött káposzta mellett (nem teljesen puhára), ezt még aznap megsütötték és megették (a savas lé porhanyóssá tetté a húst), másnapra meg összeért a töltött káposzta.
És számomra az is meglepő volt, hogy más magyar területeken a töltött káposztát tepsiben sütik. Valahogy úgy kell elképzelni, mint a kolozsvári rakott káposztát, csak a húst megfűszerezik, beletöltik lapuba, apró kis csomagokat készítenek, megrakják a tepsi/tál alját savanyúkáposztával, a tetejére szalonnát (és akár kolbászkarikákat is) tesznek, félkészre sütik, majd leöntik tejföllel és addig sütig amíg kész nem lesz. Végül főtt rizzsel tálalják.
Nálunk (alföldi város) a hagyományos főzési mód:
Nagy lábos, alja esetleg füstöltszalonna-szeletekkel bélelve, rá egy adag savanyúkáposzta, rá a savanyú harasztba csavart töltelékek, rá megint savanyú káposzta. A töltelékek közé általában tesznek sertésoldalast vagy dagadót is. Zsírban párolt hagyma is kerül bele, fűszerpaprikával, van aki ezzel kezdi, van aki a tetejére önti. Vízzel addig van felöntve, hogy éppen ellepje, ebből közepesen híg lé lesz. Van, aki egy kis rántással sűríti. A töltelék csak rizzsel készül, fűszerezése bors, köménymag, pirospaprika, fokhagyma. Tálalás tejföllel, vagy aki még dúsabban szereti, jöhet rá még egy sültszalonna-szelet (kakastaréj).
Az igazi töltött káposzta savanyú káposztából, disznóhússal, rizzsel készül. A szabolcsiak készítik édes káposztából, és paradicsomos káposztát főznek belőle. Náluk ez a töltött káposzta. Ha a húst valamilyen növény levelébe tekerik, akkor tőtike a neve. Ezt süthetik tepsiben is.
Gerslit, kölest régen csak a nagyon szegények használtak.
Régen a gazdagabb családoknál disznóvágáskor sok vendéget hívtak, akkor tettek a fazék aljára szalonnát, a töltelékek közé kolbászt, esetleg belefőztek egy kakast. Ma már így nem főzi senki.
De az 50-es években ettem úgy töltött káposztát, hogy tejföl volt a tetején és egy darab sült karaj.
Kb, ahogy az első válaszoló. Kizárólag savanyú káposztából (megbízható, házi készítésűből) savanyú, kierezett levelekbe töltve a rizses töltelék.Só, bors, kis őröltkömény, pirospaprika megy a töltelékbe.
Dinsztelthagymára (paprikás) teszem fel az aprókáposztát, majd beleteszem a betöltött tekercseket, annyi csontlével vagy vízzel öntöm fel, amennyi ellepi. Jó nagy, kb 6 literes lábasban főzöm. Házi füstöltkolbász karika kerül még bele. lassan főzöm, majd egy kevés tejfölös-lisztes habarással fejezem be.
Tejfölt külön is teszek az asztalra, aki többel szereti.
Egyszerű és finom.
(Dunántúl )
1-es vagyok, eszembe jutott még, hogy van aki a töltelékbe is tesz párolt hagymát, vagy csak abba, és a lébe nem.
Disznóvágáskor meg csináltak kolbászhúsból is tölteléket, illetve van aki mindig úgy fűszerezi a tölteléket, mintha kolbász lenne, jó fokhagymásan és paprikásan. Na ők általában jó zsírosan is főzik a káposztát. Láttam már olyan töltött káposztát is, amin több volt a zsír, mint a lé. És a tálalása: jó vaskos rántott szeletre helyezve egy zsírban tocsogó töltelék, rá még tejföl és sült szalonna!
Köszi a válaszokat, de jöhet még ha van valaki, aki teljesen másképp főzi!
Akkor az én anyukám itt Borsodban valami egyvelegét készíti az alföldinek és a szabolcsinak. (Igaz, ő háromfélét is szokott főzni, van a sima, a disznótoros, meg a nyári könnyű, ami jó paradicsomos.)
Valami ilyesmi az ünnepnapi:
Pirít szalonnát, annak a zsírján egy kis hagymát, azt megpárolja.
A gerslis tölteléket (mi kizárólag gerslivel esszük, én nagyon szeretem az árpát) leforrázott nagy lapulevelekbe tölti. A töltelékbe darál egy kis kolbászt is (vagy ha van friss kolbásztöltelék, akkor azt tesz bele).
A káposzta maradékát fölaprítja. Ez megy az aljára a savanyúkáposztával együtt. Közé egy kisebb darab füstölt oldalas. Tényleg csak egy kevés.
Aztán lassan elkezdi sütni egy nagy fazékba téve a sütőben.
Ízesíti fokhagymával, paradicsompürével, megy bele egy pici darab babérlevél, egész szemes bors, kis köménymag és tárkony. Ja, meg pirospaprika.
Nem szokta berántani, behabarni. Tejföllel locsoljuk le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!