Töltött káposzta hogy készül?
Attól függ, hogy melyikre gondolsz, én már háromféle töltött káposztával találkoztam.
Szabolcsban a szüleim szó szerint betöltik, nekem az a kedvencem, ezen nőttem fel. Darált húst, megmosott rizst, borsot, sót, tojást valamint pirospaprikával megszórt olajon megdinsztelt apróra vágott vöröshagymát összekevernek, és ezt tekerik be párolt káposzta levelekbe, pontosan fél levelekbe. Nagyon pici, formás, de rettenetesen finom. Főzéskor a fazék aljára és a tetejére is raknak káposzta nyesedéket, közé rétegezik be a betöltött káposztát, felengedik vízzel és paradicsompürével, ezzel felfőzik.
Borsodban kb ugyanezzel találkoztam annyi különbséggel, hogy egy káposztalevélbe egy adag töltelék ment, így akkorák voltak, mint az öklöm, nekem ez kevésbé volt ízletes, sőt, a belseje nem is volt rendesen megfőve, gondolom azért, mert vastag volt a töltelék.
A harmadik verzió az, amit Pest környékén ismernek (meg biztosan máshol is). A töltelék nagyjából ugyanilyen, de nem töltik, hanem gombócokat formáznak belőle és ezt paradicsomos lében megfőzik, savanyú káposztát külön megpárolnak és ezt rakják a gombócok mellé. Én szeretem, de harcolok az ellen, hogy ezt töltött káposztának nevezzük, hiszen töltésről egyáltalán nem beszélhetünk a készítése során.
Van egy olyan érzésem, hogy ahány táj, annyi fajta töltött káposztát találhatnánk.
Itt 20 receptet is találsz a töltött káposztára :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!