Tésztára milyen szószt lehet készíteni, ami nem paradicsomos és nem tejtermék alapú (pl. nem tejszínes, nem sajtos)?
Bármilyen zöldséget, amit szeretsz, megpirítasz, kevés vízzel/sörrel/borral felöntöd, egy kk keményítövel besüríted.
Brokkolit a tésztával egyszerre ugyanabban a vízben megfözöl - mire a tészta megfö, a brokkoli is jó, leszüröd és eszed.
Spenótot megpárolsz, kevés fokhagymával (ha szereted), só-borssal füszerezed, esetleg kevés liszttel behabarod, és a tésztára öntöd.
Carbonara (az igazi): a spagettit kifözöd. Közben kevés húsos szalonnát/bacont kis kockákra vágva megpirítasz, elzárod a lángot, a kifött tésztát (leöblítés nélkül és nem alaposan elcsurgatva) beleborítod és ráütsz pár tojást és addig kevered, amíg krémszerü nem lesz. (Nem kell bele sem tejszín, sem semmi egyéb!) A tányéron frissen örölt borssal alaposan megszórod.
Ha a spenóttal vagy a gombával nincs bajod, mindegyik finom tésztával, és ki lehet hagyni belőlük a tejet (ill. növényi tejjel helyettesíteni).
Vagy esetleg az eredeti carbonara, abban nincs tejszín, gyakorlatilag tojásos-sonkás tészta.
Vagy ha szereted az édeset, mehet a klasszikus mákos/lekváros/diós/kakaós stb tészta.
Hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem, hogy segítettem.
+ persze krumplis tészta forever. :D
Olívabogyós
Spenótos
Csirkés valamilyen szósszal
Szójaszószos-husis
Tonhalas-zöldséges
Káposztás
Krumplis
Gombás-sonkás olívaolajjal
Fokhagymás
citromos-cukkinis, olívaolajos alapon
gombás-rozmaringos
sütőtökös-zsályás
vegán pesztós (ugye a rendes pesztóban van parmezán amit nem ehetsz ha allergiás vagy)
avokádós
Tejtermékek helyett válassz növényi alternatívákat, növényi tejszín pl. szinte mindenhol kapható :)
Kis olivaolajban enyhén megpirítom a fokhagymát, a frissen főtt spagettire öntöm. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb (de tényleg csak frissen főtt spagettivel!).
Említették már a spenótot. Fokhagymás spenótkrém szintén elég egyszerű.
Ha több idő van rá, padlizsános, vagy valamilyen húsos tésztaszósz. Hagymát pirítani, rá a darált vagy vékony csíkokra vágott húst vagy húsos szalonnát, oregánóval, bazsalikommal fűszerezni, esetleg még egy kis fehérborral megbolondítani. Mondjuk ehhez jó lenne a tejszín, de lehet anélkül is, vagy esetleg lehet helyettesíteni szójatejjel + egy kis keményítővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!