Hogy bírjátok ki hús nélkül?
Időnként beleolvasok a "mit főzzek?" kategóriába, és döbbenten tapasztalom, hogy az emberek többnyire olyan ételeket készítenek ,amik egyáltalán nem tartalmaznak húst.
Ennek mi az oka?
Nekem húst hússal kell főznöm itthon, mert a párom minden ételbe elvárja hogy legyen hús.
A tojásosnokdlibe is kis bacon kockákat kell tennem, mert csak úgy hajlandó megenni. Egyedül a krumplis tésztát eszi meg hús nélkül, de azt csak 2 havonta egyszer készíthetek.
Mindenhez szinte követeli a húst pedig tudja hogy nem egészséges húst hússal enni, csak gyerekkorából ez rá ragadt, meg mindig jön azzal hogy ő férfi és neki kell a hús, mert fizikai munkát végez és energia.
Legalább a sovány húsokat szereti leginkább, és az a szerencse hogy megtehetjük ezt.
De volt rá példa hogy grillezett zöldségeket készítettem hús nélkül ebédre amikor mindketten otthon voltunk, és a párom megsértődött ezen. Persze megette és mondta hogy jó, de hússal még jobb.
Mondjuk én is húsos vagyok, tehát én sem bírok ki 2 napot anélkül. Édes tésztás dolgokat nem főzök mint pl grízes tészta, mákos tészta, túros tészta. Ezekre a párom mondta hogy magamnak megcsinálhatom, de elé ne merjem tenni mert iskolás korában menzán ezt kapta és nem azzal van a baja hogy rosszul volt elkészítve mert jól főztek, hanem azzal hogy sokszor tették elé ezeket és csömöre lett tőle. Amit én készítettem megkóstolta mert szakács végzettségem van e nem abba dolgozom, és mondta hogy tényleg jó, meg finom, de akkor sem enné meg egy tányérral mert egyszerűen megutáltatták vele.
Gombás ételeket nem eszi meg, még kirántva sem. Egyedül a pöfeteget eszi meg kirántva, de nagyon ritkán tud szerezni olyat.
Párom mondta már nekem hogy ő megszokta hogy húst hússal kell enni, és nem bírja ki, de azt már nem tudta megmagyarázni miért nem, csak a maradi dumával jött amit a fejébe vertek.
Állatokat is ezért tartunk hogy legyen is azért ne kelljen mindig venni.
Szia!
Én 10 éve vagyok vegetáriánus. Sosem szerettem a húst, halakat szívesen megettem kiskoromban, de a csirke v. disznóhúst akkor is úgy kellett belémtukmálni a szüleimnek, aztán végül feladták. Én ezért főzök húsmentes ételeket, de sokaknál biztosan szempont az is, hogy mindennap húsételt tenni az asztalra bizony nem olcsó mulatság. Sajnos hiába kívánja egy csomó ember a steaket, ha csak krumplis tésztára futja (kisarkított példa volt, de azért szerintem érthető).
Hogy "bírjuk" ki? Ennyire nem rossz ám :) Biztos van neked is olyan kaja, amit nem szeretsz, nem bírnád megenni, gusztustalannak tartod. Van, aki számára éppen a hús ilyen, nekem meg sem fordul a fejemben, ha látom a párom hamburgert enni, hogy hű de kívánom, mert nem kelt bennem ilyen érzést.
De amúgy ha te egy nap kihagyás után feltúrod a hűtőt a kolbászért, az biztos nem véletlen, oka van neki. A te szervezetednek valamiért erre van szüksége, nem érzi jól magát nélküle. Ha anyagilag nem probléma, akkor ésszerű kereteken belül egyél, amennyi hús jól esik. Mindenki teste más. Én pl. nem igénylem a húst, más meg igen, és ez tök rendben van.
Hetente kb 3-szor eszünk húst, 1-szer halat, rengeteg zöldséggel és salátával, mikor mivel.
Sok tejterméket fogyasztunk, tojást minden formában, tésztákat is zöldségragukkal, spenóttal, pestóval stb.
Nincs benne rendszer, hogy mikor legyen hús, amit megkívánunk, azt főzök. hasonló kérdésnél a múétkoriban írtam pl a káposztástésztát, hát valaki jó megmondta, hogy az értéktelen töltelékkaja szerinte :)
Nem tudom mi a baja vele, durumtésztékat használok és szerintem a káposztával sincs baj húsmentes napokon.
Pizzát is sütök pl csak az alapszósszal és sok sajttal, friss zöldségekkel.
Édestészták is beleférnek, ha éppen arra vágyunk.
nincs ebben semmi előre megfontolt szándék, elkötelezettség, a hét bármely napján azt eszünk, amit éppen megkívánunk.
Nálunk naponta húsos kaja van. Részben mert férjem nem tud meglenni egy nap hús nélkül, másrészt ebben nőttem fel, tehát nálam alap, hogy a főtt étel részét képezi a hús. Jó, persze tésztás kajákba, különböző levesekbe nem rakok, amibe nem való.
Egyszer próbáltam húsmentesen enni, egészségügyi megfontolásból, és két hét után már bármit és bármennyit ettem, nem laktam jól, tehát fel kellett adnom. Viszont voltunk táborban, ahol mindenmentes volt az ebéd, tehát hús/glutén/tejmentes, és egész héten eszembe sem jutott a hús, és tökéletesen jóllaktam.
Tehát szerintem az étel elkészítési módja számít sokat.
Én nem vagyok tudásilag berendezkedve a húsmentes főzésre, tehát fasírt, bolognai ragu...viszont a táborban ezek is annyira jól meg voltak csinálva, mintha húsból készültek volna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!