Hogy bírjátok ki hús nélkül? Az emberek állatok, mint a tigris. Választhatsz, hol állsz a táplálékláncban.
Én pont ezért nem vagyok vegetáriánus.
Nem is egészséges hús nélkül élni, mivel sejtjeink fehérjékből épülnek fel és aki nem eszik a húson kívül még egyéb állati eredetű fehérjét sem (tojás, sajt, túró stb.) az előbb utóbb beteg lesz. A szóját sem tudja mindenki emészteni feldolgozva sem, egyébként természetes állapotában meg sem tudnánk enni...
Az embernek gumós zápfoga van, már ebből látszik, hogy MINDENEVŐ, vegyes táplálkozású élőlény.
Én nem tudnék meglenni hús nélkül még 3 napig sem.
Én voltam vegetáriánus úgy 1 éven keresztül, nem volt különösebb oka, csak ki akartam próbálni. Úgy bírtam ki, hogy rengeteg húsmentes finom étel van, úgyhogy nem volt túl nehéz. Most sem eszem túl sok húst mert macerás elkészíteni, a párizsit meg társait pedig nem szeretem. Aztán mégis élek, és semmi bajom.
Azt meg azért megnézném, egy oroszlánnal vagy vaddisznóval hogy szállsz szembe. :D
Hát... ha te hosszú távon lefutsz egy szarvast, akkor indulnod kéne az olimpián. Az oroszlán kontra te párharcból is eléggé egyértelmű, hogy ki lenne a győztes, ha puszta kézzel harcolnál vele. A vaddisznónál több esélyed lenne, de én ott is a vaddisznóra szavaznék.
Én sem vagyok vegetáriánus, de az érvelésed eléggé nagy marhaság, már ne is haragudj. Különben is, nem ragadozónak születtél, hanem mindenevőnek. Azért van különbség. Minden esetre én a helyedben jobban figyeltem volna biológia órákon. De ha már így alakult, ajánlom figyelmedbe az ismeretterjesztő csatornákat a tv-ben. Azt eszel amit akarsz, engem nem érdekel, de ekkora hülyeségeket írni, hogy erősebb vagy mint egy vaddisznó stb. ...
Egészségedre. Én (és további 6 milliárd ember) mindenevőnek született, de ha te ragadozónak, akkor csak gratulálni tudok.
Azért megnézném, hogy szembeszállsz egy oroszlánnal. Nem, mégsem. Nem venném a szívemre, hogy egy embertársamat a szemem előtt szaggatja szét egy nagymacska.
Kérdező, a kérdésedben benne van a válasz: VÁLASZTHATUNK. Ha nekünk ez esik jól, téged ez miért zavar? Van hozzá közöd? Nincs. Bánt téged ezzel valaki? Nem. Akkor meg mi itt a probléma?
Bár ahogy nézem ez a kérdés puszta provokáció.
Amúgy első: a fehérjeláncokat aminósavakból építjük fel, melyekből különösen fontos, hogy az ún. esszenciális aminósavakhoz hozzájussunk (a többit a szervezetünk is képes előállítani). Ezek az aminósavak bizonyítottan megtalálhatóak növényi eredetű forrásokban is, az pedig tény, hogy a növényi eredetű fehérjét könnyebben feldolgozzuk (de ez most mellékes). Sőt, pl. a szója omega 3-at is tartalmaz.
A szóját meg szerinted miért is nem tudnánk elfogyasztani eredeti állapotában? Tudod, babból készül. Szójabab...Igen, meg kell főzni, hogy fogyasztható legyen, de tudtommal a sima babot sem rágcsáljuk nyersen.
Nem kötekedni akartam, csak felvilágosítást nyújtani. Tudom, hogy ezt sokszor nem tisztázzák biológiaórán, de ettől még így van. Világszerte több százezer ember él egészségesen vegán vagy épp vega étrenden, szóval nem kell minket félteni :)
Viszont kedves utolsó. Egyes esszenciális aminosavakat KIZÁRÓLAG állati eredetű, táplálék útján juttathatunk a szervezetünkbe, valamint az állati eredetű zsiradékokra is szüksége van a szervezetnek ez pedig nem választás kérdése...
Mellesleg a Kérdező tényleg elég provokatívan tette fel a kérdését, de én inkább butának tartom és nem provokatívnak, annak ellenére hogy húspárti vagyok.
Szakácsbácsi
Továbbra sem kötekedésből, de akkor most részletesen.
Esszenciális aminósavak növényekben:
Hisztidin: Alma, cékla, sárgarépa, zeller, uborka, fokhagyma, retek, spenót, fehérrépa zöldje.
Arginin: cékla, sárgarépa, zeller, uborka, zöldség zöldje, póréhagyma, fejes saláta, burgonya, retek, élesztő.
Valin: alma, mandula, cékla, sárgarépa, zeller, saláta, petrezselyem, paradicsom, fehérrépa,élesztő.
Triptofán: kelbimbó, sárgarépa, zeller, metélőhagyma, kapor, bab, spenót, fehérrépa, élesztő.
Threnoin: papaya, sárgarépa, zöldségzöldje, zeller, kelkáposzta, saláta, bab, nori (alga).
Fenilalanin: alma, ananász, cékla, sárgarépa, petrezselyem, spenót, paradicsom, élesztő.
Metionin: alma, ananász, dió, kelbimbó, káposzta, karfiol, sóska, fokhagyma, torma, kelkáposzta, zsázsa. Lizin: alma, kajszibarack, szőlő, papaya, körte, cékla, sárgarépa, zeller, uborka, petrezselyem, spenót, fehérrépa.
Leucin: avokádó, papaya, olajbogyó, kókusz, napraforgómag.
Izoleucin: avokádó, papaya, olajbogyó, kókusz, napraforgómag.
Hozzátenném, én lakto-ovo vega vagyok, de ettől még amit leírtam, azok tények.
Ha részleteznéd, milyen zsírsavakhoz nem juthatunk hozzá állati eredetű táplálék nélkül, megköszönném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!