Tudnátok piskóta recepte írni?
Nem todom h ez sok-e abba vagy sem, de
6 tojás
0,12 kg liszt
0,12 kg cukor
1 citrom
csipet só
zsíradék kikenni a formát
Lereszeled a citrom héját.
Szétválasztod a tojásokat (fontos, h a fehérjébe ne!!! menjen sárgája)
Felveres külön-külön mindkettőt úgy hogy a sárgájába teszed a cukor 1/3-át (addig vered amíg fel nem oldódik a cukor és kb 2-3szorosára nő a térfogata)
A fehérjébe a 2/3-át a cukornak. (a fehérjébe akkor tedd bele a cukrot kanalanklént ha már előtte kicsit felverted és NAGYON keménynek kell lennie a végére)
A lisztet átszitálod.
Ha kész a tojás fehérje meg a sárgája is össze kell keverni úgy, hogy először a sárgájába keversz egy kanál fehérjét normálisan (azt lehet erősen keverni) majd a többit óvatosan csak beleforgatod a liszttel együtt (tehát egy kanál liszt, forgat... egy kanál fehérje, forgat.. nem tudom szebben írni lényeg, h ne törd össze a habot)
a végén beleteszed a reszelt citromhéjat, formádat vagy sütőpapírral béleled vagy kikened zsíradékkal majd abba beleteszed ezt a tésztát és 160 fokon kell enyhén gőzös sütőben sütni (kb 15p ha lapot sütnél de feltételezem a torta vastagabb lesz mint a lap szóval 20p kellhet vagy 25 max.) És ne nyitogassad sülés közben mert akkor egy kb palacsintatészta állagú meg ízű valamit fogsz kapni ami 2 cm vastag. :D
ezt amúgy a tankönyvből írtam le neked, ez nem a nagyi receptje hanem a szakácsoknak tanítják a suliban így
2-es hát hallod sztem már nem azért, de nyilván van... de sztem azért kérdi mert nem gyakorlott benne és annyi van a gúglin, meg annyi hülyeség is, hogy nem akar vele szívni hnap. nekem nem fájt leírni, inkább tanuljanak meg sütni-főzni..
bár a mai világban inkább megenné a gúglit a legtöbbje, de ha hajlandóség van hogy főzne valaki nem azt kell beírni h gúglizza ki hanem hogy mit ne rontson el...
Ez egy klasszikus gyümölcstorta forma. nekem is is ilyen van,és van a méretre egy igazán olcsó és nagyon finom piskótaalap receptem.
Hv: 14 deka liszt, 14 deka cukor, 2 tojás, fél deci olaj,1 van. cukor, fél deci melegvíz, egy púpozott teáskanál sütőpor.
A tojások sárgáját a cukorral, az olajjal és a melegvízzel habosra keverjük. hozzákeverjük a sütőporos lisztet, majd a 2 tojás keményre felvert habját is lazán hozzáadjuk.
Fontos , hogy a formát alaposan kenjük ki zsiradékkal (minden bordáját ) és szórjuk meg liszttel. A felesleges lisztet a csap felett rázzuk le.
Öntsük bele a piskótamasszát, és kissé mozgatva segítsük egyenletesen elterülni.
Előmelegített kb 180 fokos sütőben kb 15 percig kell sütni, illetve tű, vagy villapróbát kell végezni, hogy a közepe is átsült-e.
ha megsült, szép aranybarna, tegyük vizes konyharuhára . egy kivajazott tálat (amiben lesz a torta ) borítsunk rá, majd egy ügyes mozdulattal fordítsuk meg. a tortaformát is borítsuk be vizes konyharuhával, vagy pl viledával,és ütögessük meg egy nagykés nyelével a tetejét és a bordáknál is. Pár perc múlva óvatosan emeljük le a tortaformát. Gyönyörű piskótának kell lennie, aminek a közepébe tehetünk sűrű pudingot (3 dl tej/per csomag) vagy más esetleg túrókrémet. Kirakjuk kedvenc gyümölcseinkkel, amit tortazselével bevonunk.
Őszinte szívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a könnyű gyümölcsös piskótát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!