Valóban sokkal egészségesebb az olívaolaj és a kókuszolaj, mint a hagyományos napraforgó étolaj?
Napi szinten egy evőkanálnyi napraforgóolajat használok, ennyiben sütöm meg a 200 g csirkét, amit elfogyasztok.
Mindenképpen érdemes lenne ezt lecserélni olívára vagy kókuszra, vagy ilyen kisebb mennyiségben teljesen mindegy?
Azért az nem teljesen igaz,hogy az olíva egészségesebb.
Az olajok molekuláris szerkezete hevítés hatására emberi fogyasztásra kártékonnyá válik.
Az olivát inkább nyersen való fogyasztásra ajánlják mert sokkal kevésbé hőálló mint a kókuszolaj.
Éppen ezért főzésre,hevítésre sokkal jobb a kókuszolaj.
Igen, az olivaolajok között is van sütő,-főzőolaj.
A kókuszolaj /zsír telített és telítetlen molekula aránya pedig ugyanolyan, mint a disznózsíré, vagyis egy cseppet sem egészségesebb más zsíroknál olajoknál.
A kukoricaolajat pedig nem szívja be annyira az étel.
Nekem most 4 fajta olajam van otthon. Kukorica-oliva-kókusz és napraforgó :D Az első 3-at használom, a napraforgó azért van otthon hogy olyan is legyen :D
#2
Ez nem igaz, már megcáfolták ezt a tévhitet.
Az extra szűz olívaolajjal főző mediterrán népek sem véletlenül teszik azt, amit. S a mediterrán étrend emiatt IS az UNESCO szellemi világörökség listáján szerepel, mint az egyetlen étrend, mely BIZONYÍTOTTAN meghosszabitja az életet.
Olívára cseréld, csakis extra szűzre, az tiszta telítetlen zsírsav, szemben a kókusszal, az ökológiai lábnyom nagyságáról nem is szólva.
A napraforgóolaj is egészséges, de nem az "ét"olaj, hanem a hidegen sajtolt. Amit nem hidegen sajtolnak (mindig rá van írva az üvegre, ha igen), azt vegyszerezéssel nyerik ki a magból, attól egészségtelen.
Hogy értsd: a napraforgó étolajhoz hasonló technikával kifejtett olíva sansa és pomace nevű olajokat Olaszországban maximum lámpaolajnak használják, de nem tartják élelmezési minőségnek.
Köszönöm,hogy lepontoztok de ettől még igaz marad.
Valóban az extraszűz olívaolaj az egyik legegészségesebb de pont,hogy azt nem kellene hevíteni mert az sérül a legjobban.
Valóban a sertészsírhoz hasonlóan a kókuszzsír is jórészt telített kötés-szerkezettel rendelkezik, azonban koleszterint nem tartalmaz a sertészsírral ellentétben, ami azért elég jelentős különbség.
A kókuszzsír épp ezért, a telített zsírok miatt viselkedik jobban hevítés hatására és az olívaolajat pont ezért (a telítetlen zsírsavak miatt) nem kellene főzésre használni.
Rengeteg cikk szól arról, hogy csak akkor lehetsz biztos abban, hogy olívaolajjal van dolgod, ha a szüreteléstől a palackozásig ott által mellette.
Az olívaolaj hamisítása nagyobb üzlet, mint a kábítószer.
És még legális módja is van, mert már 5% olívaolaj tartalom esetén is rá szabad írni, hogy olíva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!