Hús nélküli hagyományos magyar recepteket keresek (? )
Egy kedves külföldi ismerösnek szeretnék magyar recepteket küldeni, de húst nem eszik (halat sem), viszont néhány recepten kivül semmi nem jut eszembe, egyszerüen rövidzárlatom van.
Nagyon örülnék, ha minél több receptet felsorolnátok, amik hagyományosak, finomak és még húsmentesek.
Mindenkinek elöre köszönöm a segítségét!
- minden főzelék húsmentes
- ugyancsak húsmentes a lecsó, kismillióképpen lehet variálni (gombával, káposztával, tökkel, stb.)
- a gombafélékből is rengeteg kaja készíthető
- a hüvelyesekből nem csak főzeléket és leveseket, de egytálételeket is készítettek
- rengetegféle egytálétel készült krumpliból is
- káposztából szintúgy
- húsmenetesek a főtt tészták
- és az édes és sós sütemények, sokszor ez volt a főfogás a leves után
- plusz még az a rengeteg kása-féle, amit mi már a menzáról sem ismerünk
- panírozva kirántani meg szinte mindent lehet, nem csak húst: gombát, sajtot, karfiolt, brokkolit, cukkinit, tököt, almát (nagyon finom), sőt, vöröshagymát is (kirántva abszolúte nem csíp).
Ötletnek talán ennyi elég lesz, a recepteket a google megmondja. :)
(Igaz, hogy falun a hidegkaja az főleg a szalonna volt régen, de a főtt kajába ritkán került hús.
Még a nagygazdák is legfeljebb ha vasárnapra vágtak le egy csirkét, a szegényebbek még akkor sem. A füstölt disznóságok meg be voltak osztva egész évre, a nagyobb ünnepekre. Szóval a hagyományos magyar paraszti konyha túlnyomó része húsmentes. Mindössze annyi, hogy nem zsírral, hanem olajjal kell elkészíteni az ételeket.)
- A paprikás krumpliba kolbász helyett mehet a nokedli.
- Krumplis tarhonya szintén kolbász nélkül, helyette zúzott fokhagymát bele
- Főtt tészta mártásokkal, mákkal, dióval, túróval, krumplis-tészta
- Fasírozottat lehet: zöldségekből, kölesből, lencséből, krumpliból
A kedvenceim:
erdei gombapaprikás
bableves pogácsával
krumplis pite
tócsni tejfölös-zöldfűszeres mártogatóssal
rakott krumpli (eredetileg húsmentes!)
krumplifőzelék
stíriai metélt
túrós batyu
lecsó
Rakottkrumpli is jó kolbász nélkül, gyümölcsleves.
Lángos, édes tészták: bukta, császármorzsa, grízes tészta, palacsinta, aranygaluska, stíriai metélt. Tejbegríz.
Köszönöm a válaszokat, föként akik konkrét ételeket írtak.
Ezekböl össze tudok neki állítani egy kisebb gyüjteményt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!