Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudom kinyújtani a...

Aperitif kérdése:

Miért nem tudom kinyújtani a pizzatésztát?

Figyelt kérdés
Finomlisztet használtam, egy órát kelesztettem, és annyira rugalmas lett, hogy alig tudtam kinyújtani, mindig visszaugrott. Jó vastag lett, pedig én a vékony pizzatésztát szeretem. Mit rontottam el?

2017. jan. 25. 21:27
 1/7 anonim ***** válasza:
84%

Nem rontottál el semmit, a kelt tészta rugalmas szokott lenni.

Viszont az a pizza esetében sokat javít a helyzeten, ha a tésztát elözö este összeállítod, kelesztés nélkül a normál hüzöbe teszed egy éjszakára. Ott lassan kel meg és másnap jól nyújtható lesz.

2017. jan. 25. 21:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat.

A hűtőbe keletlenül kell betenni a tésztát? Mert volt már, hogy a kelt tészta felét tettem el másnapra, azzal még nehezebb volt bánni.

2017. jan. 25. 21:57
 3/7 anonim ***** válasza:
66%
Azt rontottad el, hogy nyújtottad, a kelt tésztákat lapítani lehet kézzel és húzni, ha nyújtod olyan lesz, mint a gumi, és még a levegőt is kinyomod belőle
2017. jan. 25. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm neked is, de nem nyújtófával nyújtottam, hanem kézzel. Húzkodtam a széleit, de mindig visszaugrott.

Csak tudnám, hogy csinálják az olaszok, hogy az ujjukon pörgetik :)

2017. jan. 25. 23:21
 5/7 TR75 ***** válasza:
100%

Bentről kifelé nyomd szét, ezzel egy kicsit máris nyújtod, aztán lehet belülről kifelé körkörösen (spirálban). Ha ez megvan, akkor azt próbáld meg, hogy az így ellapított tésztát az öklödre teszed és gyorsan le és fel mozgatva a kezedet tovább nyújtod. Ha már mindkét öklöd aláfér, akkor kicsit azzal is nyújthatod, hogy a két öklödet lassan eltávolítod egymástól (csak arra kell figyelni, hogy a tészta közepe ne legyen nagyon vékony, mert könnyen kiszakadhat. Közben kicsiket forgathatsz is rajta.

Amúgy lehet nyújtani nyújtófával is, nem kell félni tőle, erősen kell nyomni a nyújtófát, és időnként a tésztát el kell forgatni, hogy ne egy irányba nyújtsd. Alá-fölé némi liszt sem árt, hogy könnyebben nyúljon.

2017. jan. 25. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Az elsö vagyok (csak most láttam, hogy írtál), és igen keletlenül kell a hütöbe tenni, az éjszaka alatt megkel - mert a hütöben sokkal lassabban kel - és másnap nagyon jól nyúlik.


Lehet nyújtani is meg a húzogatós módszer is müködik, sokkal jobban, mintha meleg helyen keleszted.

2017. jan. 26. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 anonim válasza:
100%
Szerintem inkább az lehetett a gond, hogy túl kemény volt a tészta (=kevés vizet raktál bele), és túl kevés ideig kelesztetted. Miután megkelt a tészta, érdemes annyi gombócba osztani, ahány pizzát szeretnél, és letakarva további fél-1 órán át keleszteni, nagyon könnyen formázható úgy. Illetve a liszt harmadát érdemes lecserélni réteslisztre. :)
2017. jan. 26. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!