Ti milyen késeket használtok amit élesre lehet fenni és sokáig éltartó?
Kézműves vásárokban vettem néha késeket, de a fanyelük szétrohad egy idő után.
Aztan vettem egy Fiskars késkészletet, de ennek olyan hitvány pengéje van, hogy mindig élezni kell.
Ti milyet használtok és mennyit szántok egy késre?
Zwilling késeink vannak. Spar pontokkal vettük jópár éve, de lehet kapni külön is. Bármilyen kést is veszel, van pár szabály, amit be kell tartanod, hogy hosszú életű legyen és viszonylag ritkán kelljen újraélezni.
Mosogatógépbe nem tesszük, a forró nem tesz jót az élnek. Jeges húst sem vágunk vele, csak hogy gyorsabban elkészüljön az étel. Fa vágódeszkán érdemes használni, tehát úgymond puha felületen, nem üveg deszkán vagy grániton stb. Így a porcelántányéron sem vágunk vele pl. paradicsomot vacsorakor. (Vannak férfiak, akik nagy késsel szeretnek enni, csak azért írom, bármilyen fura is.) Nem dobáljuk be a mosogatóba, hogy majd valamikor elmosogatjuk és közben rádobáljuk a többi mosgatnivalót. Élezni is tudni kell. Nem én élezem itthon, de úgy rémlik, hogy 30 fokos szögben kell tartani, ha fenőkővel csinálod vagy olyan fenőrúddal. Ennek inkább nézz utána. És ha ezt mind betartod, akkor nagyon vigyázz az ujjadra, mert nagyon jó késed lesz. :)
Nekem a férjem adományozott a készletéböl két Solingen kést. Mi anno a gyártótól rendeltük (a férjem szakács). A készlet többi részével együtt visszük öket éleztetni, kb. évente egyszer vagy kétszer. Én nem vigyázok úgy mint az elözö válaszoló ( sajnos nem tudtam ezeket a szabályokat), de a kések ettöl függetlenül jól teljesítenek, én abszolút elégedett vagyok velük.
A férjemnek volt régebben egy Tupperware-s kése is, az is egész jó volt. A Solingen és a Zwilling mindkettö szuper márka, nem olcsó, de a minösegnek ára van.
Két Solingen késem van (örökség) egy nagyobb, amit kifejezetten hús bontására, szeletelésére használok, és kisebb, általános használatú. Nagyon meg vagyok elégedve velük, az élezni nagyon ritkán kell, de azt a férjem végzi, mert nagyon félti őket.
Amúgy többféle márkájú, méretű késeim is vannak, de ez a kettő a csúcsminőség közülük.
Fiskarsban én is csalódtam, csak a recés nagy kenyérvágó vált be, a konyhakés még a csirkebőrt sem akarja elvágni.
Az első válaszoló intelmei szerintem is megszívlelendők, egy jó kés valódi kincs, tudni kell bánni vele, és meg kell becsülni, így meghálálja a törődést.
A kés JAPÁN!
Nekem van Tomita, Yoshihiro, Tojiro és Moritaka és valami öreg mester által kovácsolt.Mind napi használatban.( Ebből a Moritaka a world top 10) A válaszokban felsoroltak csak szükségmegoldások olcsójánosoknak( aki persze nem sajnálnak egy mobiltelefonért 100 ezret letenni)amelyek csak lemezek megélezve 2 perc alatt, de az "élüket" is addig tartják csak.Persze ,hogy kinek mi az éles az relatív.De aki még nem dolgozott kovácsolt japánnal aminek a legalja, (méretfüggő is persze) 30 rugó az ne beszéljen élről , éltartásról.
A kés JAPÁN!
Nekem van Tomita, Yoshihiro, Tojiro és Moritaka és valami öreg mester által kovácsolt.Mind napi használatban.( Ebből a Moritaka a world top 10) A válaszokban felsoroltak csak szükségmegoldások olcsójánosoknak( aki persze nem sajnálnak egy mobiltelefonért 100 ezret letenni)amelyek csak lemezek megélezve 2 perc alatt, de az "élüket" is addig tartják csak.Persze ,hogy kinek mi az éles az relatív.De aki még nem dolgozott kovácsolt japánnal aminek a legalja, (méretfüggő is persze) 30 rugó a teteje meg (nyilván itt már a név is számit) a csillagos ég de mondjuk 2000 $ az ne beszéljen élről , éltartásról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!