Befőzéshez mit és hogyan használtok?
Kuktával főzök be, minden (tartósítószer, cukor, víz) nélkül (a kuktában persze van víz, csak a befőttesüvegekbe nem rakok mást, mint a befőznivaló növényi részeket :)). Forrás után 15 perc, benne hűl ki. Remekül működik, akár gyümölcs, akár zöldség esetén.
A fejreállítást most fogom először kipróbálni (eperdzsemnél), de persze tartósítószer nem lesz abban sem. Remélem, bejön, a netes recept alapján működnie kell.
#1: Kárt tuti nem teszünk, csak az nem világos számomra, hogy főzni is szabad? Mert a tasakon csak az van, hogy fejre kell állítani, főzésről szó sincs. Mamád nem tudod hogy szokta?
#2: Érdekes, köszönöm a tippet.:) Én csináltam nemrégiben eperdzsemmet ezzel a fejreállítós dzsemfixes módszerrel, isteni finom lett.
Teljesen fölösleges bármilyen tartósítószer, nekem az elmúl 25-30 évben nem romlott meg semmi, sem befött, sem lekvár, sem savanyúság, pedig nem használok semmit.
Jó minöségü alapanyagok kellenek, tisztán, gyorsan dolgozni és akkor nem kell tartósítószer bele.
A szalicilt éppen azért tiltották be, mert főzéskor bomlékony, fenolos OH csoportot tartalmazó bomlástermékek képződhetnek.
A nátrium benzoát főzésálló.
Egy kiló gyümölcshányadra számolva 1 csapott mokkáskanálnyit kell adagolni.
Jómagam csak a szörpkészítésnél használom a nátrium benzoátot. Most is készítek ribizli, pöszméte és meggyszörpöt, ezekhez tettem nátrium benzoátot.
Sem a lekvárokhoz, sem a befőttekhez nem szoktam tenni tartósítószert. Hibátlan csavaros üveget használok hibátlan fedővel, és 30 percig nedves gőzben kidunsztolom a kész befőtteket. Soha nem romlott meg semmi.
A fejtetőre állítást én nem a nátrium benzoát cimkéjén, hanem a dzsemfix-en olvastam. Biztos, hogy a benzoátról olvasod?
Elvileg arra szolgál, hogy a forró anyagtól a csavaros zárólapkán is pusztuljanak el a megromlást okozó gombák és baktériumok.
23.21.
A kukta az jobb mint egy egyszerű csak befőzésre használt lábas? Miért?
És amikor főzés után üvegbe teszed, hogyan van a 15 perc? Nem is dunsztban? Csak úgy, benne az üvegben? Tényleg nem lesz semmi baja? Mert elég macerás az üvegeket szárazdunsztban hagyni kihűlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!