Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Befőzéshez mit és hogyan...

Befőzéshez mit és hogyan használtok?

Figyelt kérdés
Régen szalicilt használtunk, viszont mióta betiltották, nem is főztünk be gyümölcsöt. Most el akarunk rakni pár üveg meggyet, de csak nátrium benzoátot találtunk a boltban. Az van ráírva, hogy 5 percre fejre kell állítani, és készen is van. Nem nagyon hiszek ennek a tartósságában. Ha ezzel a tartósítószerrel dunsztolnánk, akkor nagy kárt tennénk bennük?
2016. jún. 23. 22:58
 1/9 anonim válasza:
A nagymamám mindig nátrium benzonátot használ a befözèsekre (paradicsom,barack) szerintem nem tesztek benne kárt
2016. jún. 23. 23:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
27%

Kuktával főzök be, minden (tartósítószer, cukor, víz) nélkül (a kuktában persze van víz, csak a befőttesüvegekbe nem rakok mást, mint a befőznivaló növényi részeket :)). Forrás után 15 perc, benne hűl ki. Remekül működik, akár gyümölcs, akár zöldség esetén.


A fejreállítást most fogom először kipróbálni (eperdzsemnél), de persze tartósítószer nem lesz abban sem. Remélem, bejön, a netes recept alapján működnie kell.

2016. jún. 23. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 A kérdező kommentje:

#1: Kárt tuti nem teszünk, csak az nem világos számomra, hogy főzni is szabad? Mert a tasakon csak az van, hogy fejre kell állítani, főzésről szó sincs. Mamád nem tudod hogy szokta?


#2: Érdekes, köszönöm a tippet.:) Én csináltam nemrégiben eperdzsemmet ezzel a fejreállítós dzsemfixes módszerrel, isteni finom lett.

2016. jún. 24. 00:28
 4/9 anonim ***** válasza:

Teljesen fölösleges bármilyen tartósítószer, nekem az elmúl 25-30 évben nem romlott meg semmi, sem befött, sem lekvár, sem savanyúság, pedig nem használok semmit.


Jó minöségü alapanyagok kellenek, tisztán, gyorsan dolgozni és akkor nem kell tartósítószer bele.

2016. jún. 24. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
Kérdezõ nálunk a gazdaboltban hegyekben áll a szalicil. És a neten is van
2016. jún. 24. 08:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A szalicilt éppen azért tiltották be, mert főzéskor bomlékony, fenolos OH csoportot tartalmazó bomlástermékek képződhetnek.


A nátrium benzoát főzésálló.

Egy kiló gyümölcshányadra számolva 1 csapott mokkáskanálnyit kell adagolni.


Jómagam csak a szörpkészítésnél használom a nátrium benzoátot. Most is készítek ribizli, pöszméte és meggyszörpöt, ezekhez tettem nátrium benzoátot.


Sem a lekvárokhoz, sem a befőttekhez nem szoktam tenni tartósítószert. Hibátlan csavaros üveget használok hibátlan fedővel, és 30 percig nedves gőzben kidunsztolom a kész befőtteket. Soha nem romlott meg semmi.


A fejtetőre állítást én nem a nátrium benzoát cimkéjén, hanem a dzsemfix-en olvastam. Biztos, hogy a benzoátról olvasod?

Elvileg arra szolgál, hogy a forró anyagtól a csavaros zárólapkán is pusztuljanak el a megromlást okozó gombák és baktériumok.

2016. jún. 24. 11:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
Hibátlan válasz :) a fejreállítás és a nátrium benzoát között nincs semmi összefüggés.
2016. jún. 24. 12:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

23.21.


A kukta az jobb mint egy egyszerű csak befőzésre használt lábas? Miért?


És amikor főzés után üvegbe teszed, hogyan van a 15 perc? Nem is dunsztban? Csak úgy, benne az üvegben? Tényleg nem lesz semmi baja? Mert elég macerás az üvegeket szárazdunsztban hagyni kihűlni.

2016. jún. 24. 19:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 A kérdező kommentje:
Ez érdekes, nem is gondoltam volna, hogy nem kell semmi tartósítószer hozzájuk. Köszönöm a hasznos válaszokat.:)
2016. júl. 4. 22:50

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!