Milyen süteményt készítenél abban az esetben, ha a vendégek között lenne liszt érzékeny, olyan aki laktózérzékeny, és olyan akinek inzulinrezinsztenciája van? Ha még finom is lenne annak külön örülnék?
Próbáltam már rizsliszttel sütni, nem az igazi, de működik. Piskóta az szinte bármiből süthető (ha igazán finomat akarok, diót is teszek bele), de rizsliszttel szörnyen ízetlen, így nem használom (de zabbal meg zabízű, amit utálok - fura, mert a zabos rántotta roppant finom, barna rizsliszttel pedig, ami rizssütibe nekem kiváló, nyers lisztízű, nehéz nekem. természetesen ez ízlés dolga, de én így érzem). Nyilván a rizspiskótát elviszi egy jó krém, szép meg nincs rossz íze, de a fehér rizsliszt nekem akkor is snassz. Almás sütikbe, banánkenyérbe viszont kiváló, abba mindig azt teszek, igaz, nem fullosan, hogy kevesebb legyen benne a szénhidrát. S persze a mochi (japán rizssüti) teljesen rizslisztes. Megvan a különleges állaga, amitől kicsit zselés lesz a dolog s tojás nélkül is tökéletesen összeáll. Bár rendes sütire nem emlékeztet.
A mézesemet először rizsliszttel csináltam, nagyon finom lett (ott nem gond, hogy nem ízes a rizsliszt, hisz tele van mindenféle jóval), de ott meg a rizsliszt darássága bukott ki. Nem kell, hogy zavarja az embert, de engem hangyányit zavar. Nos, ezért szeretem keverni más gluténmentes lisztekkel, azok jól kiejtik egymás problémáit. Ugyanez van maglisztekkel, önállóan ritkán jók. Csodálom a búzalisztet, hogy annyira jó ízt tud kihozni önmagából. Pedig az is csak egy gabona s lisztként nem is finom kicsit sem. Kenyérként, alig valamit mellé pakolva pedig máris jó.
Aki gyakran süt gluténmentesen, az is szinte mindig keveri a liszteket, főleg kenyérnél. Valahogy jobb úgy. 1-2 speckó süti s egyéni ízlés persze felülírhatja ezt. Zabot is lehet önállóan használni, islerben még nekem is tetszik, bár a diót ki nem hagynám mellőle.
Hát nem tudom...szerintem, meg a környezetemben többek szerint a piskóta kifejezetten finomabb rizslisztből. Valahogy egy alap édes ízt ad neki.
Egyébként totál nem értem, hogy miért lettek lepontozva azok a válaszok, amik nem receptet mondtak, hanem általános információt, hogy mit mivel lehet helyettesíteni. Szerintem ezzel hosszú távon többre megy egy ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!