Hogy készítitek a kocsonyát?
Kocsonyát a sertés csontos, bőrös, inas részeiből lehet készíteni, mint a köröm, farok, fül, csülök, bőrke, de természetesen lehet mellé tenni egy darab színhúst is. Én még egy darabka füstöltet is szoktam beletenni. A megmosott, szőrtelenített húsokat elrendezem egy nagyobb fazékban, felöntöm hideg vízzel, és felforralom. Ezt az első vizet általában leöntöm. Újra felöntöm vízzel, felforralom, fűszerezem sok fokhagymával, szemes borssal, sóval, darabka cseresznyepaprikát is dobok bele, és nagyon lassú tűzön, épp hogy csak gyöngyözve forralom nagyon sokáig, kb. 4-5 órán keresztül, amíg a hús magától leválik a csontról. Félidőben bezöldségelem, ez változó, van, aki csak fehér répát tesz bele, más sárgát is, de van, aki egyáltalán nem rak bele zöldséget.
Ha kész, óvatosan kiveszem belőle a húsokat, csontokat, és lehűtöm a levet. Amikor már fagyos, akkor leszedem a tetejéről a megdermedt zsírt. Újra megmelegítem, és a tányérba kiszedett húsokra (ha valaki úgy szereti, annak beleteszem a csontos, bőrös részeket is, finnyásabbaknak csak a színhúst) rámerem a lét.
Tudom, elég macerás ez, ahogy én csinálom, de mindig tiszta, átlátszó, zsírtalan a kocsonyám, mi így szeretjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!