Melyik az olcsóbb megoldás?
Az árát nem tudom... de próbáltad már mindkettőt?
Nekem volt villany, amikor a gázt egyszer kikötötték, mert a társasházban egy lakást veszélyesnek minősítettek.
Szóval akkor kaptam egy villanyt, hát nem sírom vissza azt az időszakot. Borzalmas volt. Nagyon lassan főtt meg rajta minden, mert ugye mikor elér egy bizonyos hőfokot, kikapcsol, majd ahogy hűl, visszakapcsol.
Minden sokkal több idő volt.
A gáz meg ugye állandóan melegíti az edényt.
Szóval szerintem ha esetleg olcsóbb is lenne a villany, többet használnál fel belőle, mivel hosszabb ideig tart a főzés.
Viszont sütőből meg soha többé nem akarok gázosat, az is borzalmas. Nagyon rossz, hogy csak alulról melegít bármit, így a sütemény, vagy a húsok alja már megégett, mikor a tetejük még nyers volt.
A megoldás csakis a kombinált tűzhely, vagy ha beéíptett, akkor gázos főzőlap + elektromos sütő.
Első, sokféle villanytűzhely és főzőlap van, indukcióson sosem volt problémám a sebességgel (sokkal gyorsabban felforralja a vizet, mint a gáz, s nem vész el egy csomó hő, plusz kényelmes, nagyon szeretem :D) és soha nem kapcsol ki, ha én nem akarom.
Az alapanyagokhoz képest általában elhanyagolható a főzés költsége (a sütés már más s valami keményebb száraz hüvelyesnél is számíthat) s ahogy már írtam fentebb, nem mindegy, konkrétan milyen a tűzhely.
Úgy tartom normálisnak, hogy ha indukciós főzőlapról van szó, akkor azt írjuk.
Ha villanyt kérdez, az számomra a klasszikus villanytűzhelyet jelenti.
Villany a kerámia is, sőt vasmagost nem is árulnak már nagyon
Amúgy az üvegkerámia és az indukciós is energiatakarékosabb, sőt a jól használt vasmagos is, a gázhoz viszonyítva.
Indukciós viszont a legjobb
Főzni a gáz olcsóbb.
Ilyen szempontból tökéletesen mindegy, hogy régi vagy új elektromossal hasonlítjuk össze, az újabbak gyorsabbak, de ennyi.
Nincs új a nap alatt, az elektromos ellenállástól melegszik fel a fűtőszál, ami mostanában korszerűbb, valamivel jobb a hatásfoka, de nem nagyságrendekkel, és még mindig távolról sem karcolja meg egy gáz hatásfokát ár/érték arányban.
Sütni is gázzal olcsóbb, csak annyival rosszabb, hogy a jobb minőségű sütésért megéri az áram felára.
Hát, szerintem, ha van is különbség árban, minimális lehet. Én gázzal főzök, vagy 1-2 ezer forint között van a számla egy hónapban. A gáztűzhely viszont sokkal praktikusabb, jobb, mint a villany. Azonnal maximális hőfokon van, könnyű szabályozni, nem kell várni, hogy kisebb fokozatra hűljön, és ha kikapcsolod, akkor ki van kapcsolva, nem meleg még hosszú időn át. Profi szakácsok szerintem ritkán használnak villany főzőlapot, olyat csak oda érdemes venni, ahol nincs gáz.
A tűzhely sütő része viszont legyen elektromos.
"Profi szakácsok szerintem ritkán használnak villany főzőlapot, olyat csak oda érdemes venni, ahol nincs gáz. "
A mi utcánkban sincs gáz, de ez nem akadály.
Gázpalackról főzünk, 3000 ft körül van, és kb 3 hónapig bírja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!