Meg szeretnék tanulni főzi, mivel kezdjem?
Pl: mondok egy egyszerű pörköltet neked, legyen az marhából.
Veszel a hentesnél 70 deka marhapofát, vagy puhahátszínt.
Megkéred hogy kockázza össze.
Egy fazékba összekockázol kb egy fél tenyérnyi ujjnyi vastag füstöltszalonnát, veszel kockázott békönt, kb 25 dekát hozzászórsz.
Összekockázol 3 közepes fej vöröshagymát és alágyujtasz (jobb ha villanytűzhelyen) ha gáztüzhely van akkor kis lángon.
Esetleg egy negyed deci vizet löttyintesz alá mivel a békönöket sajnos szőlőcukrozzák így hajlamos könnyen odakapni a cukor miatt. Fogsz 2 szál kápia paprikát belekarikázod fedőt rárakod a fazékra (dinszteled).
Amikor ez az egész elengedte magát a fazékban levére, és kicsit össze is pirult akkor jól összekevered őket hogy a kápia megszinezze a kiolvadt zsírt pirosra a fazékban.
Fogod az összekockázott húst és átöblíted a csap alatt, majd az egészet beledobod a fazékba, és hagyod lassú tűz mellett, hogy kiengedjen egy kis levet.
(kb eddig egy óra telt el)
A hús lefedve kb 15 perc alatt levet enged, ha nem akkor kis vizet löttyintesz hozzá, és megkevered.
Lassú tűzön lefedve párolod félkeményre. Majd veszel egy 20 dekás süritett paradicsomot ( a közepesen folyósat) és hozzászedsz egy fél üveggel, elkevered, vagy vizzel higítod ha túl sűrü (csak viszonyításképp kb joghurt állagúnak kell lennie a cuccnak a fazékban)
Mostmár kicsit odapörkölhetsz neki a tüzhellyel, összeforralod az egészet, aztán jöhetnek bele a füszerek, só, kevés bors, vagy pár karika zöld erőspaprika, lapos teáskanálnyi tört bazsalikom, lapos teáskanálnyi rozmaring. Ízlés szerint kevés bors.
Majd a foghagyma kb egy kisebb fej gerezdekre vágva és minden gerezd elfelezve.
Ezeket belerakod, összekevered, és visszaveszed a tüzhelyet takarékra, és lefedve addig főzöd amíg a hús végleg meg nem puhul és a fokhagyma krémesen puha nem lesz.
Végül lezárod és fedő alatt hagyod kihűlni.
Sokféleképpen lehet amúgy marhapörköltet csinálni, részemről a borosverziókat utálom
(mivel gagyi borral el lehet ám cseszni könnyen úgyhogy egyből borszakértőnek is kell legyél ha borral csinálod)
ezért írtam le az én változatomat.
Sok sikert!
Hagymás bab Bud Spencer módra
Hozzávalók:
-egy kis konzerv főtt bab
-egy nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-napraforgó olaj vagy sütőmargarin
-egy púpozott evőkanál finomliszt
-csípős pirospaprika por
-csemege fűszerpaprika por
-3 dl langyos víz
-konyhasó
A vöröshagymát pucoljuk meg és vágjuk vékony szeletekre(ne karikákra). A fokhagymát is pucoljuk meg és vágjuk apró kockákra. Nagy serpenyőben hevítsünk olajat vagy sütőmargarint. Szórjuk bele a vöröshagymát és kavargassuk. Amikor megpirult a hagyma, szórjuk rá az evőkanál lisztet és kavargassuk. Amikor megbarnult a liszt, öntsük a serpenyőbe a babot levével együtt. Kavarjuk meg és amikor kezd sűrűsödni a bab, öntsük rá a langyos vizet. Kavarjuk tovább és szórjunk rá egy mokkáskanál csípős paprikát, majd fél evőkanál csemege paprikát. Szórjunk rá egy mokkáskanál sót. Kavargassuk és már lehet kóstolgatni. Ha nem elég csípős és sós, óvatosan tovább lehet sózni, paprikázni. Adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük össze és vegyük le a tűzről, így nem fől túl a fokhagyma. Jó étvágyat!
Az embernek megvannak azért a gyenge pontjai. A tejbegríz szerintem roppant nehéz, én mindig elrontottam az arányait s a tej eleve kifuthat, odaéghet... De inkább az arány nem volt jó sosem. A másoknak valamiért nehéznek tűnő szilvásgombót számomra jóval könnyebb volt, amit nehéz elrontani (abból csak azt rontottam el, hogy rengeteg lett és 3 napig ettem, de nem baj). A palacsinta most már OK, gyerekként azért nehéz volt, egyike azon ételeknek, amit gyakorolnom kellett...
Igazából mindennek meg tud lenni a nehézsége, úgyhogy az, hogy valamit elront az ember, az kezdőként akkor is normális, ha mások szerint az egy igen egyszerű étel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!