Meg szeretnék tanulni főzi, mivel kezdjem?
Van egy okostelefonra való applikáció, a neve apróséf,lépésről lépésre le van írva benne minden, vagy vedd meg ezt a könyvet: Szakácskönyv kétbalkezeseknek
nem vicc,tényleg ez a címe.
Sajnos ha nem alszom eleget az nem tesz jót az egészségemnek. Korán fekszem és hétköznap háromnegyed 5 kor kelek hétvégén meg max. 11. Addigra kész az étel Megszeretnék tanulni főzni valamennyire és a segítségeteket kértem nem azt, hogy azt emeljétek ki, hogy ez mért nem valósulhat meg! (ja és mielőtt jönne egy kötekedő, hogy ha korán fekszel aludni akkor most mit csinálsz....beteg vagyok és amiatt nem tudok aludni)
Köszönöm az értelmes segítő válaszokat, a könyvet sajnos nem tudom megvenni mert arra most nincs keret, de a telefonós dolgot megnézem reggel ha sikerül megkapnom egy kis időre apukám telefonját :)
Ha úgysem jó szakács anyukád, akkor nem gond, hogy kész az étel, mire felkelsz. Én ugyan anyámtól tanultam, de azért van, aki autodidakta módon teszi, a szükség komoly úr, de az akarat is ;)
Kár, hogy nem vagy tojásos, mert azok a legegyszerűbbek s más előnyük is van... De ha semmit nem tudsz, akkor kezdd mondjuk a sült, főtt, párolt zöldségekkel, amelyik tetszik. Én kvázi mindig sütöm őket.
Ha már írtad a krumplit, azt is egyszerűbb főzni, sütni, mint paprikás krumplival kezdeni. Főzni csak megy? Lábosba víz, abba krumpli (akár héjában, apróbbakal gyorsabb, később könnyebb meghámozni és veszteség se lesz annyi), forráskor lejjebb venni, hogy ne játssza ki a vizet fedő alatt... S puhára kell főzni. Ez egy jó kis első lépés egy csomó ételhez... Rakott krumpli, főtt-sült krumpli (itt csak zsiradékban megforgatod a főtt, meghámozott, feldarabolt krumplit... nehéz elérni, hogy piros legyen, sajna, de anélkül is jó, sajttal, paradicsommal vagy savanyú uborkával remek étel, bár tojáskedvelőknek tojással is), krumplinudli, krumplifasírt... Sok esetben jó alap a főtt krumpli.
Ezen kívül most csupa bő zsírban sült jut eszembe, ami nem mindenkinek az esete, de nem is a legegyszerűbb, vigyázni kell rá és forgatni (sütőben közel se olyan jó szerintem, bár ez ízlés dolga)...
Illetve a zöldséglevessel érdemes még kezdeni, ha sós vízben megfőzöd a zöldségeket (én vegyesen szoktam, a kedvenc zöldségeimből, amik passzolnak egy zöldséglevesbe), akkor már majdnem kész vagy, én már ilyenkor szeretem, de egy kis zsírral (s némi fűszerrel, én borsozni és kurkumázni szoktam) már végképp OK "üres" levesnek (zöldség van benne, de annyi). Galuskával, ezzel-azzal persze fel lehet dobni. A krumplilevesbe már rántás kell, az egy fokkal bonyolultabb, mint a galuskátlan, "üres" zöldségleves.
A tejbegríz a világ legegyszerűbb étele és sikerélmény is lenne. Fél liter tejbe 4 evőkanál búzadara és két evőkanál cukor, majd folyamatosan kevergeted amíg be nem sűrűsödik.
Valaki először felforralja a tejet és csak utána adja hozzá a grízt, de ez mindegy az eredmény így is ugyanaz lesz.
Főzni meg azért kezdj mert érdekel, az "itt az ideje" nem egy nagy motivációs forrás (kivéve csóró kollégista vagy), főleg, hogy bőven ráérsz.
Édesanyám is csak férjes asszonyként kezdett főzni, hamar belejött és kitűnő szakács. Hozzá képest én még korán is kezdem.
Ha meg nem jön össze valami elsőre és tökéletesre, az se baj. Az égett rész is finom, vagy legalább is ehető, hiszen te csináltad :D
Nekem a legegyszerűbb receptem a borsófőzelék. Kis lábosba teszel 3 evőkanál olajat és 3 evőkanál lisztet, felteszed a tűzhelyre, lapos végű fakanállal kevergeted amíg be nem sűrűsödik. Hozzáöntesz egy borsókonzervet úgy ahogy van, megvárod amíg egyet buggyan (forr) és már kész is.
De ajánlom még a tejbegrízt, krumplipürét, akár a boltokban kapható félkész termékekkel is tehetsz egy próbát ( [link] , pudingpor).
Én annak idején könyvből tanultam meg főzni.(Horváth Ilona féle szakácskönyvből) Azonban sokszor jó lett volna, ha valaki ott áll mellettem, és szól, hogy pl. a tarhonyát főzés előtt meg kell pirítani...DDD.
Ha szükséged van segítségre, én szívesen válaszolok minden kérdésedre. Sok sikert!
3 alap fogalommal.
pírítás
dinsztelés
párolás.
A legjobb ha "kerámia" bevonatú edényeket használsz kezdőként, abban nehéz odaégetni bármit is.
Majdnem mindennek az alapja nagyjából a zsír / szalonna vöröshagyma paprika. ezeknek kell belekerülni elsőként a fazékba, és aztán ebből lehet építkezni, ha össze vannak pirítva.
Szerintem a pörköltekkel kezdjed, és ha levest is akarsz akkor az egyszerűbb húslevessel.
Aztán jöhet egy kis palacsinta tészta, ami szintén nem nehéz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!