Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Szakácsnak szeretnék tanulni,...

Szakácsnak szeretnék tanulni, de még nem sütöttem/főztem. Milyen étellel kezdjem?

Figyelt kérdés

Szakácsnak szeretnék tanulni.

Még sose főztem/sütöttem, csak segítettem gyúrni a tésztát, meg ilyenek. Milyen étellel kezdhetnék neki? 13 vagyok. /7.es/ :)


2013. jan. 12. 20:18
 1/8 anonim ***** válasza:
Kezdd az ismerkedést a tojás összes formájával! Legalább fel is tálalhatod a családodnak reggelire. :) Sok szerencsét!
2013. jan. 12. 20:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim válasza:

Tapasztalatszerzésnek javasolnám a tejberizst, segít meghatározni, hogy mikor főtt meg valami. Ez pont olyan, hogy akkor sem jó, ha túlfőzik, akkor sem, ha még kemény.

Én magamtól szoktam főzni/sütni ami éppen megtetszik. Tegnap első alkalommal csináltam rizskochot (ehhez is kell tejberizs) és megkaptam, hogy jobb lett, mint a mamámé :)


Amúgy nézz több receptet is az adott kajához, amit gondolsz, mert tök jó ötleteket lehet venni belőlük. (Akár egy rántottát is fel lehet dobni valami jó ötlettel)


Én 20 éves lévén elég amatőr vagyok ilyen téren, de eddig ezek voltak a tapasztalataim.

2013. jan. 12. 21:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Szerintem majd rántottával kezdem :)

Mekkora tűzön kell csinálni? Meddig? Egyenlőre csak sima rántottát akarok, a hagymásat meg a szalonnásat majd később.

Ja és menyi idő akaralatt hűl ki? Mert direkt meglepetésbe akarom csinálni :D. És van amikor 12:30-kor jönnek, van amikor 1 után.. ha felhívnám őket, és fél óra múlva, akkor meg tudnám csinálni? Ja és hány tojásból? Amikor szokta csinálni, akkor 10 tojásból csinál kb. én mennyiből?

2013. jan. 12. 21:49
 4/8 bumbi02 ***** válasza:

Szerintem majd rántottával kezdem :)

Mekkora tűzön kell csinálni? Meddig? Egyenlőre csak sima rántottát akarok, a hagymásat meg a szalonnásat majd később.

Ja és menyi idő akaralatt hűl ki? Mert direkt meglepetésbe akarom csinálni :D. És van amikor 12:30-kor jönnek, van amikor 1 után.. ha felhívnám őket, és fél óra múlva, akkor meg tudnám csinálni? Ja és hány tojásból? Amikor szokta csinálni, akkor 10 tojásból csinál kb. én mennyiből?


1. Felütsz 10 tojást (ez nagyjából 3 embernek elég kell hogy legyen, ha nem farkaséhesek), és egy villával felvered. Kevés sót teszel hozzá, akár fűszerezheted is (bors például).

2. Egy serpenyőbe teszel kevés olajat, nagyjából 2 evőkanálnyi elég kell hogy legyen egy normális méretű (kb 20-25cm-es) serpenyőbe

3. A serpenyő alá gyújtasz, normális lángon (tehát enm kell takarékra venni), és mikor forró az olaj (a kezedet 2-3 centivel fölé teszed, és érzed hogy már elég meleg) akkor a felvert tojást beleöntöd a serpenyőbe, és egy fakanállal kevergeted, amíg át nem sül mindenhol.

Ízlés kérdése hogy keményre sütöd, vagy lágyra, szaftosabbra hagyod. Igazából 1-2 perc alatt átsül.


Melegentartás: ha kész van, lekapcsolod alatta a gázt, és teszel a tetejére egy tányért, vagy egy fedőt, és így 15-20 percig biztos hogy kellemesen meleg marad.


Ha valamivel fel akarod dobni - szalonna, hagyma, paprika -, egyszerűen mielőtt beleöntöd a tojást a serpenyőbe, megpirítod a szalonnát, hagymát, paprikát az olajban, és csak utána öntöd hozzá a felvert tojást.



Amúgy amiket még kezdetben gyakorolj:

- tükörtojás

- főtt tojás

- bundáskenyér

- párolt rizs

- főtt tészta

- sült krumpli (nem mélyfagyasztott)

- nokedli, tojásos nokedli

- piskótatészta


Ezek elég egyszerűek ahhoz, hogy bátorságot adhassanak: De jó, ezt is tudom már!-alapon. Aztán lehet később bonyolultabbakba is bele kezdeni:)

2013. jan. 12. 23:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszi hogy ilyen hosszan leírtad :) és pluszba köszi az 5leteket is :).

Amiket írtál tényleg egyszerűek :)

2013. jan. 12. 23:22
 6/8 doboszoli ***** válasza:

Szerintem:

Szép dolog a meglepetés, de sok kudarctól (bár ez is "része" a főzésnek) megkíméled magad, ha az alapokat a konyhában biztonságosan mozgó személy segítségével sajátítod el. Rengeteg időt is megspórolsz, több marad a tényleges fejlődésre.

Nem akarom misztifikálni a főzést, de olyasmi ez, mint a zongorázás, hiába nézed akár évekig, tanulás nélkül nem fog menni.

Természetesen vannak született tehetségek.

Amúgy, ha tényleg komolyan gondolod, nem csak egy hirtelen fellángolás, gratulálok a választásodhoz, sokra viheted ebben a műfajban.

Most lehet, hogy fellengzősen hangzik, de 10 év múlva megérted mire gondoltam: Lélekkel, kreatívan, kellő alázattal műveld!

Sok sikert kívánok hozzá!

2013. jan. 13. 05:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 bumbi02 ***** válasza:

Nem akarom misztifikálni a főzést, de olyasmi ez, mint a zongorázás, hiába nézed akár évekig, tanulás nélkül nem fog menni.


Olyan mint a zongorázás. Kezdetben sok lesz a hamis hang, de ha az ember odateszi magát, akkor később már nem kell kotta hogy játsszunk, hanem épp ahogyan érezzük, épp ahogy elképzeljük:)

2013. jan. 13. 10:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

én ennyi idős koromban rengeteg palacsintát sütöttem, bár visszagondolva, nem ez a legegyszerűbb kaja egy kezdőnek. receptet sajnos nem tudok írni, mert mindig érzésből szoktam kikeverni a tésztát, de a hozzávalókat leírom:

tojás

liszt

tej

szódavíz

csipet só

pici cukor

pici olaj


34-4 tojásból szoktam, kikeverem sok liszttel (szerintem van fél kiló is) és sok tejjel, majd vízzel higítom. Sűrűségre akkor jó, ha kb olyan, mint valami sűrű tejszin, vagy mint a poharas, lágyabb joghurtok, tehát jó folyós, de azért kicsit testes is. nem jó, ha csomós, úgyhogy az elején sűrűre csináld, amit apránként hígits fel, így elkerülheted a csomósodást. ha mégis az, nem baj, ha nagyok benne a lisztgombócok, leszűrheted, de a kisebbek szétfőnek, nem lehet majd érezni. pici só és cukor mehet bele, meg egy löttyintésnyi olaj is.

közepes lángon forrósítsd fel a serpenyőt, icipici olajat oszlass el rajta, ha teflonos, a serpenyő, akkor csak az első előtt kell. a serpenyőt folyamatosan mozgatva oszlass el rajta egy kisebb merőkanálnyi tésztát, de azt ki kell kísérletezni, mennyit. ha híg, vizes a tészta, jó vékony palacsintáid lesznek, és fordítva. közepes lángon süsd, ha más nincs híg rész a tetején, fa spatulával emeld meg és kukkants alá, ha szép tejeskávé színű, a spatulával fordítsd meg. aztán lehet vagánykodni és feldobni.:)

2013. jan. 13. 18:14
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!